Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

voka

Architektura Krajobrazu SGGW

Polecane posty

Pytanie jest skierowane do osób, które miały styczność z egzaminami wstępnymi z rysunku - jak to wygląda, jaki jest poziom trudności? I czy kursy z rysunku przygotowujące mnie do niego (ROCZNE) mi wystarczą (Labirynt bądź Domin w w-wa), a może lepiej jest pójść do rocznej szkoły policealnej? Swoją przyszłość chyba wiążę tylko z rysunkiem. Kiedyś chodziłam na kursy rysunku, ale krótko (trudna sytuacja finansowa mnie zmusiła do ich porzucenia). Pozwoliłam sobie wrzucić swoje prace, by osoby, które się w tym temacie ogarniają mogły mi w jakiś sposób pomóc, podpowiadając czy w ogóle opłaca mi się na rok przerywać naukę poświęcając się kursom, by później np. i tak nie dostać się na AK. https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/430724_248626951885451_1197067211_n.jpg https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/430887_247219042026242_1096695295_n.jpg Oczywiście nie ma tak dobrze, bym rysowała to z głowy. Patrzyłam sobie na jakieś zdjęcia w internetach i rysowałam.

w ogóle staram się celować w SGGW ale jednak Architektura Krajobrazu ciekawi mnie najbardziej, i zastanawiam się w dalszym ciągu czy powinnam przerwać na rok naukę po maturze, skoro i tak jestem rok w plecy.

Gość tak popatrzyłam na rysunki
i trochę mnie zdziwiło, że akurat takie wstawiłaś do oceny. Może jakaś perspektywa, rośliny, drzewa by się przydały?

Gość suck my deck
voka szczerze? tak to i dzieciak narysuje, patrzac na inny obrazek. to nie jest rysowanie chociaz fajnie wyglada. to co ktos wyzej napisal: perspektywa, krajobrazy, tego sie ucz. nie przerysowywuj z internetu obrazkow tylko patrz i rysuj, zwykle rzeczy, to nie maja byc fajerwerki ale rysuj, nie wiem, co masz za oknem, portrety, swoja dlon (najprostsze cwiczenie), cokolwiek, ustawiaj sobie jakas martwa mnature, w ten sposob bedziesz nabierala wprawy, a nie przerysowywujac inne obrazki

Bo nie mam póki co innych na komputerze a teczkę z roślinami/drzewami/jakimiś innymi chwastami i w ogóle wszelkimi innymi pracami mam u rodziców. Odbiorę ją pewnie w przyszłym tygodniu. Wstawiłam rysunki jakie miałam, mając nadzieję, że po nich też się da określić mniej więcej czy rok wystarczy na przygotowanie.

Gość rasput1n
architektura krajobrazu jest nic nie warta

no nie uwierzę, ze za oknem żadnego drzewa nie masz. Na egzaminie każą ci coś z pamięci narysować, na przkład ..leżak. Pamiętasz jak tam te wszystkie połaczenia wyglądają? Albo ręczny młynek do kawy. Albo drzewo własnie. Czy na przykład zwykły, drewniany ołówek. Nie masz tego przed oczami i musisz kombinować. Zeby leżak tak był narysowany, że można bez obawy na niego usiąść. Z zachowaniem wszystkich drewnianych połaczeń, perspektywy.. Pewnie jakieś rzuty przedmiotów będą (wiesz jak coś wygląda z góry, z boku, w przekroju? No i rysunek modelu jakiegoś. Dasz radę? Bo to co przedstawiłaś nijak się ma do egzaminu z rysunku na ten wydział :)

Gość palę sporty wszelakie
musisz jeszcze pocwiczyc poniewaz slabo znasz podstawy rysunku ale dobrze probujesz :)

ale to znów chyba nie z natury rysunki? Tylko z jakichś obrazków? Bo chyba u nas nie ma takich drzew. No nic, jeśli nie przeraziło cie to, co napisałam wcześniej to startuj, ale ja na twoim miejscu poszłabym na jakiś kurs rysunku na wydziale. Dowiedz się czy taki jest, bo tam cię ukierunkują. Wiem że na wydziale architektury przy PW taki jest, ale czy na SGGW nie wiem :) Zadzwoń i dowiedz się

To są rysunki z kursów własnie :D a zamieściłam temat pytając czy KURS ROCZNY mi wystarczy. Bo to, że na kurs muszę iść wiem dobrze. :)

Gość Paulina19p
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowiła, czy potrzebujesz kursu rysunku, czy nie lepiej iść od razu na kurs architektury krajobrazu! Jestem właśnie w trakcie szukania kursu, jak coś znajdę dam Ci znać bo też jestem z Warszawy. a rysunki jak dla mnie super :D

Gość cydr
Hej, Jestem z AK sggw. Na egzaminie jest rysunek z natury: format A2, 2h na wykonanie, Techniki różne a nie tylko ołówek. Ja już jestem na finiszu studiów. Przed egzaminem chodziłam na kurs w Kursarze SGGW. Dałam radę na 70pkt. Wiem, że w czerwcu są organizowane kursy intensywne. To zajęcia tylko dla kandydatów na AK. Na egzaminie to bardziej zwracają uwagę na naturalność, przynajmniej tak twierdzili później na zajęciach z rysunku :D

Gość Jemapel
Na SGGW odbędą się bezpłatne konsultacje z rysunku dla kandydatów na Arch. Krajobrazu. W czasie " Majówki SGGW" 18 maja.n Trzeba przynieść prace wykonane w temacie pejzaż, krajobraz.

Gość GretaBarboo
Jako absolwentka tego kierunku, powiem Ci jedno: dziewczyno, odpuść sobie. Te studia to jedna wielka ściema. Owszem sporo nauki konkretów typu drzewoznawstwo, rośliny ozdobne, glebozanwstwo itd. Jednak zajęcia najistotniejsze jak planowanie czy projektowanie to kompletna porażka. O ile tak naprawdę już nie potrafisz projektować to tam Cię NICZEGO nie nauczą. Być może coś tam się zmieniło na korzyść, bo ja skończyłam już 9 lat temu, ale patrząc na kadrę nie wydaje mi się. Z mojego roku (ponad 80 osób) naprawdę pracuje w zawodzie jakieś 15-20%, z czego za normalne pieniądze maks. 10 osób, a z nich z kolei większość za granicą (głównie Chiny). Reszta robi coś zupełnie innego, albo dziaduje ciesząc się, że rocznie uda im się złapać kilka ogródków za kilka stówek, a zimują rozkładając towar w empiku. O ile nie będziesz w tym naprawdę zayebista, szkoda Twojego czasu. Jeżeli szukasz czegoś tylko dlatego, żeby studiować i że trochę rysujesz, a nie interesujesz się ogrodnictwem, planowaniem itp. to szukaj dalej. Ze szczerego serca Ci radzę. Powodzenia

Gość GretaBarboo
właśnie zauważyłam, że jakiś staroć ktoś odkurzył :) ale może komuś z tegorocznych się przyda :classic_cool:

Gość grabiniarz
W tym roku zdałam maturę, wyliczyło mi że na architekturę krajobrazu miałam 60pkt za matmę + rysunek no i tu byłam trochę w szoku, bo zdobyłam 80/80 pkt. Uczyłam się przez 2 lata w jednej z lepszych warszawskich szkół rysunku, ale z nakierowaniem na architekturę i urbanistykę na PW. Tam mi się nie udało, więc spróbowałam tak po prostu na SGGW. Łącznie miałam 140/180 pkt i dostałam się, podczas gdy próg wynosi 66pkt, więc wychodzi na to, że dostać się tam to żaden wyczyn. Było 127 osób chętnych, a miejsc 90.

Gość voka
wątek już trochę przestarzały jak widać, wiem już jak to wygląda. Rok temu było więcej miejsc wolnych niż chętnych osób.

Gość gość
Ja mialam temat na jednej czesci narysuj panorame dobrze znanego nam miasta a na drugiej jedno z jego wnetrz ukazujace jego charakter i tozsamosc noca....

Gość helling6
Zawsze można skorzystać z kursu rysunku http://totuwarszawa.pl/ Są to zajęcia, które na pewno Ci pomogą przy rekrutacji, gdyż na takich kierunkach egzaminy tego typu są zawsze.