Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co mam robić w tej sytuacji

matka męża nie chce iść do domu starców

Polecane posty

Gość szacunek ponad wszystko!!
*stary ojciec jej męża a nie syna:-)

pamętam ten top , z daleka zalatywał prowokacją , nie m niej jednak takie sytuacje juz isę zdarzaja naprawdę . Dzieki Bogu rośnie też świadomość ludzi starszyxh ,ze n ie śa juz zdani tylko na " dobre serca ' swoich dizeci .

Gość czy wy jestscie normalni
w takiej sytuacji mialaby prawo do zachowku. zalezy jak to jest spisane. chodzi mi o formalny, prawny aspekt. bo mogli sie tak urzadzic, ze mieszkanie na nich, ale nie ma nic o opiece. wiec i siotra musi sie dolozyc do opieki, ale domu miec nie bedzie. prawo to prawo, nic sie na to nie poradzi.

jeśli nie ma dokumentu - darowizna , testament wchodzi dziedziczenie ustawowe ze wszystkimi skutkami - czyli rodzeństwo dizedizczy po polowie .

Gość czy wy jestscie normalni
w mojej rodzinie byl przypadek, ze wujek dostal dom z zapisem, ze ma sie zajmowac rodzicami do konca zycia. gowno sie zajal. reszta dzieci wynajela rodzicom mieszkanie, w ktorym zyla sobie wygodnie, a w chwilach ich agonii tez sie nimi zajmowali, a ten wujek nawet nie zajrzal do szpitala. ale dom jest na niego, a reszta rodzenstwo gowno z tego ma. takie prawo.

nawet akt darowizny nie chroni obdarowanego przez 5 lat przed rządaniem zachowku ze strony zstępnych .

każdy dokument prawny mozan wypowiedzieć , o ile śa ku temu przesłanki . Tyle tylko ,że n ie każdy ma na to zdrowie i pieniądze .

Gość gość
Ciezka sprawa, a próbowaliście jej przedstawiac jakies naprawde dobre propozycje domow, np. jeden z lepszych wedlug mnie www.domopiekinestor.pl ? Może zmieni zdanie jak zobaczy.

Gość gość
Nic dziwnego, perspektywa pójścia do domu seniora wcale nie jest różowa. Wszytsko wiec w waszej kwestii, jaki wybierzecie...zobacz na pykład na taki: http://prywatnydomopieki.eu/kontakt. Seniorzy mają tam często lepiej niż w domu rodzinnym, bliscy przyjeżdżają na cały weekend, nocują. Ja tak robię. Mam tu babcie.

Gość gość
To zrozumiałe, że człowiek boi się iść do domu opieki. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że jeśli wybierzesz odpowiedni i zaprowadzisz tam ze sobą Teściową to może zmieni zdanie po rozmowie z osobami, które tam mieszkają. :) Ja tak zrobiłam i moja Mama jest teraz bardzo zadowolona. Znalazła w domu seniora Słoneczko przyjaźń i spędza tam miło czas. Sprawdź sobie ich stronę http://pogodne-sloneczko.pl/

Gość gość
Jeżeli nie ma osob zdolnych do opieki 24h na dobe to nie ma wyjscia niestety, u mnie była podobna sytuacja, ale sama babcia, która zostala oddana do www.domopiekinestor.pl mowi, ze to było dobre wyjscie

Gość gość
mój mąż oddał swoją matkę do domu opieki. kiedyś oboje mieliśmy z nią świetny kontakt do momentu kiedy zachorowała na alzheimera. okropna choroba. w pewnym momencie uświadomiliśmy sobie że nie damy rady już jej przypilnować we wszystkich sytuacjach. poszukaliśmy jak najlepszego domu opieki (wybraliśmy Złotą Jesień www.prywatnydomopieki.eu) i umieściliśmy ją tam. wiem że ma tam wszystko czego potrzebuje i starają się żeby jak najlżej przechodziła chorobę.

Gość gość
chyba tak czy siak nie będzie wyjscia, czasami niestety nie ma już wyjscia, w moim domu sytuacja była podobna, nie dawaliśmy już rady opiekowac się babcia 24h, wiec skorzystaliśmy z oferty domu www.domopiekinestor.pl

Gość gość
Miałam podobną sytuację lecz po długich rozmowach przekonała się, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Z mężem odwiedzamy ją w http://www.domnaddolina.pl/ raz w tygodniu i jest tam szczęśliwa.

Gość gość
Wypad z tymi reklamami, qrwa

Gość gość
Oby Twoje dzieci zrobily z Toba to samo. Trzeba bylo bahorow nie robic jak sie nie ma warunkow, ale 500 zl piechota nie chodzi. Jeszcze w jej mieszkaniu! Sama zarob na wlasne mieszkanie i sie wyprowadz darmozjadzie! Biedna kobieta, tacy jak Ty powinni byc zamykani

Gość gość
Haha jaki plebs, w domu tesciowej, bo na swoje m2 nie stac, ciapy :D uczyc sie nie chcialo, a lapy po cudze wyciaga :D

Gość gość
Hggbkbbcf

Gość wiktoria741
Dziwicie się starszym osobom, że nie chcą isć do domu opieki? Dla nich to cios poniżej pasa a ja jestem zdania, że dzieci powinny opiekować się swoimi rodzicami na starość. Rozumiem, mogą nie mieć czasu - praca, dom i inne obowiazku zajmują sporo czasu ale wierzcie mi są różne możliwosci znacznie lepsze niż dom starców. Zajrzyj sobie na http://www.elderia.pl/ możesz zamówić teleopiekę, opiekę domową lub mobilną dla starszej osoby. Dzięki temu zachowa ona swoje życie, będzie mogła zostać w domu i będzie miała należytą opiekę.

Gość senioremteżbędę
Czasami naprawdę nie dajemy rady w życiu, nie mamy na nic czasu, a co za tym idzie nie możemy się należycie zaopiekować matką lub ojcem, a w domach starców nie jest wcale tak źle, tam mają zapewnioną stałą opieka, polecam o tym poczytać http://www.megafaza.pl/komfortowy-dom-seniora-w-moim-miescie/

Gość gość
Moja też nie chciała iść, ale parę razy na wycieczkę zapoznawczą do jednego z nich ja zabraliśmy i teraz jest zachwycona : ) Mam trójkę dzieci, też było ciężko o chwilę uwagi dla niej. A nieraz potrzebowała więcej, niżeli nasze dzieci. Na szczęście wszystko się poukładało. Jak ktoś poszukuje dobrego domu, polecam www.senior-residence.pl

Gość gość
Zgadzam się, że można nie chcieć, bo się człowiek boi. Ale teraz jest coraz więcej bardzo profesjonalnych domów opieki z porządną kadrą, jest tam miło, tak jak w domu opieki gdzie jest mój dziadek - http://pomorska.domyopieki.pl/ to miejsce w Warszawie, bardzo fajnie położone, otoczone sadem i ogrodem. Mają zabiegi rehabilitacyjne a nawet muzykoterapię i laseroterapię. Dobrze trafiliśmy.

Gość gość
Mam rodziców w www.senior-residence.pl też bardzo sobie chwalą pobyt, słowa złego z ust mamy nie słyszałam, a wiem, że lubi narzekać na takie rzeczy wiec to duży sukces :P Warunki maja naprawdę do pozazdroszczenia:)Kkiedyś byłam w odwiedzinach u rodziców koleżanki w innym domu opieki, to było nie za specjalnie. Tu wszystko czyściutko, ładnie, opieka bardzo profesjonalna, również polecam :)

Gość Kaleta84
Nie wiem czy podjęłaś już decyzję odnośnie tego co wybierasz, ale ja myślę że każda decyzja ma swoje plusy i minusy, ale ja jednak postawiłabym na dom opieki. Z opiekunkami nie miałam doświadczenia, ale trochę się nasłuchałam od koleżanek i raczej niej zaufam. Moja babcia przebywała w domu opieki Finezja w Dąbrówce: http://finezja-dabrowka.pl/ i ona i ansza rodzina była zadowolona z poziomu ośrodka. Profesjonalna opieka, troska o pacjentów i na plus za takim rozwiażaniem moim zdaniem można zaliczyć to że taka osoba nie jest sama, tylko ma możliwość integracji z innymi, pospacerowania, porozmawiania, itd.

Gość gość
Powinna być eutanazja obowiązkowa. Społeczeństwo się starzeje, więc w pewnym wieku trzeba nas będzie po prostu zabijać.