Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co mam robić w tej sytuacji

matka męża nie chce iść do domu starców

Polecane posty

Gość wiśnióweczka
Trudna sprawa, ale tak na prawdę ona jest u siebie i wcale się nie dziwię, że nie chce iść do domu starców. Na pewno ma jakąś emeryturę, najlepiej byłoby wynająć opiekę i już. Nie wiem, czy należy Wam się opiekunka socjalna, bo nie mieszka teściowa sama, ale też warto się zainteresować, może chociaż na godzinkę taka pielęgniarka refundowana mogłaby przyjść. Rozumiem, że Ci ciężko, ja zawsze uważałam, że oddawanie rodziców to nieludzkie zachowanie, ale mam za sobą opiekę nad leżącym ojcem i powiem Wam, że ... dobrze, że leżał tak krótko. My po prostu nie dawaliśmy sobie z tym rady - a byliśmy w dyżurach we troje /ja i rodzeństwo/. Moja prababcia też leżała i babcia - każdy w swoim domu i córka się opiekowała... moja mama strasznie to znosiła, nie wytrzymywała, ale nie mogła podjąć decyzji o oddaniu a jak sama babcia to zaproponowała to mama była oburzona... chyba jest jakieś takie uprzedzenie do tego typu instytucji, może trochę słuszne, ale jednak opieka nad takim leżącym człowiekiem to koszmar. U Was jest problem z mieszkaniem, bo to że opisane to nie znaczy, że możecie się aż tak rządzić... ja chyba w Twojej sytuacji wyprowadziłabym się a babci poszukała opiekunki. A mieszkanie i tak kiedyś będzie Wasze i wtedy wrócicie - Wy albo dzieci.

Gość franka.,
Znam temat - ciężka sprawa, ciężkie decyzje. Co będzie jak urodzisz dziecko? Przez kilka dni ciebie w domu nie bedzie (Twój mąż bedzie zajęty w tym czasie drugim dzieckiem), potem bedziesz w domu, ale nie będziesz miała mozliwości pomagać teściowej? Musisz o tym porozmawiać z mężem - niech on też w to się włączy i pomoże coś zdecydować.

Gość szklane oko
ja do spraw mieszkaniowych sie nie odnoszę ,zabieram głos w sprawie opieki nad starszymi,uważam za obowiązek odwiedzać pytać i pomagać ale nie żyć razem tyle z mojej strony

moje dzieci nie będą musieli mnie oddawać, sama pójdę do domu opieki. Razem ze swoimi obsranymi pieluchami. Proste jak drut Na zachodzie dawno to rozumieją. Ale u nas to mentalność jak 100lat za murzynami

ale ty sie martwisz o teściową czy o autorkę ? autroka to młoda zdrowa baba , ma meża , niech na n ią robi . Ale o na wymyśliła ,ze tka ędize najprościej - wysiudać teściową ,tęściowa szybciutko umrze i po sprawie .

Gość stara babbaa
i co mam robić w tej sytuacji Jeżeli stac Was,to po prostu wynajmijcie osobę,która bedzie sie opiekowac twoją tesciową bez potrzeby umieszczania jej w domu opieki społecznej.

Gość mamusia synusiaaaaa
i postaw sie na miejscu tesciowej i rusz głowa i nie mysl tylko o sobie! jak macie takie super zarobki!!! to sie wyprowadzcie, mozna kupic mieszkanie, wwynajac itp ale po co lepiej tesciowa wyprowadzic do domu starcow :-9 weź sie postaw w jej sytuacji, jak ona sie czuje jak chcecie sie jej pozbyc z jej wlasnego mieszkania :-(

Gość pogrzało was tu serio
zgadzam sie z pikolinką mentalonosć straszna, nigdy nie potepiam osób które nie dały rady zajac sie schorowanymi rodzicami, tesciami, dziadkami czy dziećmi trzeba o nich pamietac, wspierac, odwiedzać ale wszystko w ramach własnych sił a nie co ludzie powiedzą

rzeczywiście , wielka nowoczesnosć - umierać w obcym miejscu ,bo nikt nie che sie toba zaopiekować ... nawet bydleta tak ise n ie zachowują .

a co robia bydleta? zmieniaja papmpersy starszym osobnikom?

nikt nie mówi o potępianiu osób ,dla których to jest jedyne wyjście - kiedy rodzic jest tak schorowany ,ze p otrzebuje specjalistycznej opieki czy podawania lekarstw , kiedy jest niebezpieczny dla sibie i otoczenia , kiedy naprawdę nie ma innego sposobu na dożycie ... Ale tutaj = babka ma 72 lat , jest w miarę sprawna , ma siły do kłótni ,zanczy taka osłabła nie jest - czyli tylko i wyłącznie wygodnictwo i egoizm popych autorkę do takiego rozwiazania .

Gość stop meeeeee
nie wiecie ile pracy i siły wymaga opieka nad osobą niechodzącą, przy której trzeba wszystko zrobić. autorko, wynajmijcie mieszkanie, do teściowej najmijcie jakąś panią, nawet z zamieszkaniem i powinno być dobrze. porozmawiaj z mężem, w ogóle to nie rozumiem jak twój mąż może pozwalać na to, żebyś sama ją dźwigała do zmiany pampersa i sama wszystko przy niej robiła. nasza babcia to jak się ją zaprowadzi do łazienki na sedes, to potem trzeba ją podnieść, a to nie jest lekko, kąpanie to już w ogóle jak wejście na szczyt. ciężko jest.

Gość tygrysek xxxxxx
Ja mam podobny problem z moim facetem tz: -Bartek jest jedynakiem, natomiast jego mama rozwiodła się z jego ojcem. Czyli Bartek i mama mieszkają razem. Jego mama chciałaby koniecznie wepchnąć się z buciorami pomiędzy mnie i Bartka. Powołując się na artykuł prawny ze : Syn musi koniecznie zaopiekować się mamusią... A to oznacza że jego matka chciałby mieszkać koniecznie z nami i wepchnąć się do mojej chaty.... Jestem przez to na nią zła, wściekła ponieważ ja myslę innymi kategoriami: Chcę mieć pełną swobode życia Chcę mieszkać w swoim mieszkaniu z mężem, naszym dzieckiem i psem (bez niej) Nie chcę żeby ona wpierdalała się do naszych spraw nie chce nachalności z jej strony nie chce żadnego aktywnego spędzania czasu w jej towarzystwie jestem nią bardzo zniesmaczona i do niej zrażona

jak sprawna????? nie potrafi sama sie załatwic, sama umyć, sama ugotowac - to jest sprawna ?????? nie rozsmieszaj mnie

a tobie sie wydaje ,ze ja p isząć o sprawnosći 70 latki mam na myśli wspinaczkę skałkową ?

Gość justasaa
w miare sprawna! bez stopy, w papmersach buhahaha

Gość 3213213
nie wszystko co na zachodzie jest najlepsze, tylko kretyni tak myślą. :( zresztą kurwa, domy na zachodzie i te w POlandii... lepiej nie porównujcie tego. Dla przypomnienia: standardem w jednym z podobno najlepszych domów, o cudnej nazwie "Radosc" było uderzanie w twarz staruszka jak nie potrafił się wypróznic.

nic nie iwesz o kompletnej niepełnosprawność człowieka starego . nawet tego nie porówniuj ,bo nie masz p ojęcia do jakich sytuacji dochodzi .

dla mnie sprawna 70 latka to osoba która sama sobie ugotuje, kupi jakies jedzenie, wyapie sie, pójdzie na spacer a dla ciebie robiaca pod siebie niechodzaca osoba to wielce sprawny staruszek :D mój dziadek w wieku 94 lat hodował króliki, coą tam w polu porobiłm dogladał zwierzat - to jest sprawny starszy człowiek a nie tesciowa autorki

Gość stop meeeeee
wiek nie jest wyznacznikiem sprawności. sąsiadka ma 84 lata i jeździ na rowerze, uprawia ogródek, w domu jak w laboratorium czyściutko, a druga miała 45 lat i przez wiele lat zanim umarła, jeździła na wózku bo chorowała na sm. więc sama widzisz.

Gość mamusia synusiaaaaa
ale tygrysekxxx ty nie musisz sie na to zgadzac bo to Twoj dom, sama go wybudowalas za swoje zarobione pieniadze/ swoj kredyt itp wiec nie ma problemu, ja tez mam taka sytuacje mieszkam sama na swoim, sama splacam moj kredyt, nic od tesciowej nie dostalismy wiec nie mam zobowiazań, dopoki radzi sobie sama OK, jak nie bedzie sobie radziła sama to sprzedamy jej mieszkanie, dzialke, wynajmiemy opiekunkę, jak bedzie chciala isc do domu opieki to ok, ona nam nic nie dała i nic od nas nie oczekuje i to jeest w pozradku :-)

pogrzało was tu serio-odpierdol się i powodzenia w przyszłość meliniaroi!!!!!:-)

zachwycanie ise zachodem i narzekanie na mentalnosć za " murzynami " jest domeną jka juz pisałam dizeciaków, którym na obecnym etapie życia wydaje sie ,ze wszystko zawsze będą kontrolować A życie ucieka ...i k ażdy z nas w końcu stanie sie z opiekującym - potrzebujacym opieki . -

Gość stara babbaa
3213213 Na zachodzie tez sa rózne domy starców. W PL tez są rózne. W wyborze domu opieki lub domu spokojnej starosci na całym swiecie ważna jesty kwota ,która sie dysponuje.

Gość mamusia synusiaaaaa
autorko szkoda ze tesciowa nie ma corki, corka by sie matka z poswieceniem zajęla......

Gość ngrew
na zachodzie też są domy które nie powinny funkcjonować (albo ludzie którzy nie powinni w nich pracować) dlatego trzeba taka osobę często odwiedzać, mieć szeroko otwarte oczy (siniaki, otarcia itp) i przede wszystkim wcześniej sprawdzić, zasięgnąć opinii. Kocham nad zycie swoja mamę ale i swoje dziecko.I rozumiem że mama nie chce żebym rezygnowała ze swojego życia dla niej w takiej sytuacji bo ja nie chciałabym tego dla swojego dziecka...

tak gratulacje verbusiu dla rodziców ze taka kulture w tobie zaszczepili :D piekne swiadectwo im wystawiasz oby tak dalej :D:D:D

Gość stara babbaa
3213213 mYslisz,ze na zachodzi nie ma brutalnego traktowania starszych ludziw domach starców?

W wyborze domu opieki lub domu spokojnej starosci na całym swiecie ważna jesty kwota ,która sie dysponuje. i myślisz , ze nawet za 10 tys za miesiać wlałabyś być w takim domu czy w swoim domu ze swoja kochajaćą rodizną?