Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta z problememmm

renta PO ZMARŁYM OJCU

Polecane posty

Gość ta z problememmm

witajcie mam lat nie ważne ile ale wiem że do 25 roku życia należy mi się renta po zmarłym tacie. W zusie powiedzieli mamie że o rentę mogę starać się ja lub mama i stara się o nią mama ale jak z tą rentą będzie ? ona jest w święcie przekonana że dostanie ją do końca życia a ja tu w sieci czytam że może 2 lub 5 itd. rodzina mówi że i ja powinnam się starać ale czy faktycznie mam do tego jeszcze prawo skoro mama się o nią stara ? tata miał ponad 700 zł renty i w zusie powiedzieli że jak chcemy starać się obie to byśmy miały po połowie a rodzina mi mówi że całość proszę o rady

Gość ghfghf
co jak sie uczysz to dostaniesz jak nie to nici

Gość ta z problememmm
no tak zapomniałam napisać najważniejszego uczę się ale czy w takim wypadku mogę mieć ja i mama ? po kwocie 700 zł ? czy na pół ? tak jak powiedziała pani w zusie

Gość oj tam
należy Ci się renta o ile tata przepracował chyba minimum 6 lat. I wtedy możesz mieć tą rentę do 26 roku życia ale tylko jeśli się będziesz uczyła

Gość hmmmmmm ???????????????
a uczysz sie? i ile lat ma mama?

Gość ta z problememmm
mama ma 56 lat

Gość Ojciec miał
rentę czy emeryturę? Raczej nie dostaniesz całej sumy.

Gość oj tam
a mama nie pracuje?nie ma renty?

Gość oj tam
bo renty mama nie dostanie, mogłaby emeryture, jesli tata miał emeryture a ona skonczy 60 lat

Gość renta tak ale
dla dwóch osób uprawnionych - 90% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu.

Gość ta z problememmm
rentę. mama nie pracuje i nie ma renty ani emerytury

Gość renta tak ale
Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat

Gość yyyybb b b
i dzieli się na osoby uprawnione, czyli nawet jeśli by należała się i tobie i mamie (a każda z was musi spełnic określone w ustawie warunki) to i tak razem nie będziecie miały tyle, ile miał ojciec renty.

Gość oj tam
w ogóle współczuje sytuacji,...zyłyscie z 700 zł renty? Jak dawałyście radę?????????????????????

Gość ta z problememmm
renta tak ale - czyli mogę starać się o tą rentę ? i na ile czasu mama dostanie tą rentę ? ja wiem że chyba wszystko będzie napisane na decyzji ale pytam bo nie bardzo mi basuje zmarnować cały dzień w zusie i wyjść z niczym

Rentę po tacie mam ja i moja mama z tym że mama będzie mieć ją do końca zycia a ja do czasu w którytm przestanę się uczyc.

Gość Dostaniecie
na Was dwie- mniej niż 700 zł.

Gość ta z problememmm
Romanaa - możesz powiedzieć czy macie pieniążków po tyle samo ? czy tak jak wczęsniej mówiłam że na pół rentę twojego zmarłego taty ?

Gość moja siostra ma po tacie
2000 ale ma jeszcze rok studiow i 23 lata mama nic bo jeszcze pracuje i w sumie nie mniej zarabia

Nie wiem ile mam tych pieniędzy bo nigdy ich nie widzę... Myślę ze ja mam więcej bo dochodzi jeszcze opiekuńcze itp. Mama ma chyba z 480 zł.

Gość oj tam
dziewczyny i jak wy zyjecie?? a czynsz, życie, opłaty...

Myślisz że utrzymuję się z renty? Mama pracóje za granicą. Renta moja i mamy idzie na same opłaty a na życie to zarabia moja mama i czasem ja.

Gość Ja brałam rentę po zmarłym
tacie, 690zł, taka jest najniższa, do 25r.ż. Dostajesz ją jeśli sie uczysz, jak wiadomo kończąc studia ma się 24 lata, dlatego tez poszłam na studia podyplomowe od razu by mieć tę rentę jeszcze rok. To jest renta rodzinna. Natomiast wdowa, to już inna bajka, sa jakieś pieniądze z zusu ale to całkiem co innego niż ta renta dla dziecka po zmarłym ojcu. Nie łączą się te 2 kwestie, nie dzielą na żadne połowy ani nic. trzeba pytać w zusie.

Gość ta z problememmm
Ja brałam rentę po zmarłym właśnie pytać w zusie tylko że one nic nie chcą mówić mama siłą z niej wyciągała jak by się nie upomniała o tą rentę to ona nic by jej nie powiedziała jak będę tam szła muszę wiedzieć o co pytać

Gość google nie gryzie, ale
i jeszcze chociażby to, http://wyborcza.pl/1,97657,11939251,Renta_rodzinna_i_socjalna___komu_sie_nalezy_.html

Gość u mnie było tak,
mąż zmarł, ja ukończyłam 50 lat, ale w tym czasie jeszcze pracowałam, całą rentę w wysokości 85% naliczeń emerytalnych[nie wiem jak to się fachowo nazywa] przyznano córce miała wówczas 20 lat i uczyła sie. Po 3 latach zostałam bez pracy, zgłosiłam to - otrzymaliśmy rentę rodzinną po połowie, ale już z kwoty 90% naliczeń emerytalnych zmarłego męża. Po ukończeniu studiów córka otrzymała pracę, tylko ja pobieram rentę w wysokości 85%. W tej chwili moja renta rodzinna wynosi netto - 2132 zł.

Gość u mnie było tak,
Jeszcze dopiszę, że nabrałam uprawnień emerytalnych, moja emerytura wynosiłaby ok 1.800 brutto, korzystniejsza jest więc dla mnie renta rodzinna.

Gość Ernaty
Autorko jezeli we dwie wystapicie o rente to dostajecie ja po połowie, Czyli np po 350 zl Ja mialam rentę po ojcu studiowałam renta wynosila 1200 zl , ale jeszcze pracowałam więc utrzymywalam sie ze swoich zarobków a mamie oddaealam rente na, utrzymanie domu , do tego ona sama ma jeszcze 500 zl renty inwalidzkiej. Więc finansowo nie bylo zle. Teraz mama rezygnuje ze swojej renty i przechodzi na taty , ja skończyłam 26 lat więc juz minie prxysluguje

Zgadzam sie z postem powyzej, ja bore rente i moja mama, renta dieli sie na pol dla ciebie pol i dla mamy pol, masz do tego prawo wiec korzystaj, mi zostal ostatni rok i korzystam do konca, czyli do 25 roku zycia, ozniej renta przechodzi na twoja mama i bedzie troche miejsza o kilkadziesiat złotych