Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juzmamaodniedawna

żłobek-pytanie do doświadczonych w tym temacie mam

Polecane posty

Gość juzmamaodniedawna

witam kobietki, otóż niedawno zostałam mamą, ale już myślę o przyszłości i powrocie do pracy po macierzyńskim, stąd moje pytania do Was. Jestem zielona w temacie żłobków, a mój synek będzie musiał do niego pójść w przyszłym roku. powiedzcie mi, czy jak bym go chciała posłać od września to wtedy też w żłobkach zaczyna się "rok szkolny"? nie mogę go w dowolnym miesiącu oddać? zapisy są rozumiem wcześniej,prawda? chodzi mi o państwowy żłobek oczywiście, no i o warszawę. wiele słyszałam,że graniczy z cudem dostanie się do takiego żłobka.to prawda,że dziecko samotnej matki ma większe szanse na przyjęcie? moja znajoma się tym chwaliła, bo jest sama i jej córka bez problemu się dostała. do ilu maksymalnie można składać dokumenty? jak to jest godzinowo, w jakich są czynne przeważnie? wiem,że może głupie te pytania, ale naprawdę nie mam wiedzy na ten temat, a nie chciałabym opiekunki. będę wdzięczna za kazdą radę, opinię, wskazówkę.

Gość 77 to bardzo malo
a nie lepiej podzwonic i popytac? albo chociaz poszukac stron www

Gość juzmamaodniedawna
też tak zrobię napewno, ale po prostu chciałam trochę"życiowych" wskazowek.

Moja mama oddawała moja siotre do żlobka wtedy kiedy było miejsce (nie musiala czekac na nabór),poprostu osobiscie po dyrekcjach zlobka sie przeszla i popytala Tam gdzie było miejce na malą i mamie odpowiadało,tam sie zdecydowała

W państwowych (i niepublicznych na prawach państwowych) nabór jest w maju, "rok szkolny" zaczyna się we wrześniu. Jest stale uruchomiona lista rezerwowa i jeśli ktoś rezygnuje, to dziecko z listy wskakuje na jego miejsce. Do niepublicznych często można składać podanie cały rok, ale nie m gwarancji, kiedy dziecko się dostanie. ps dane z Wrocławia

Gość juzmamaodniedawna
Dzieki dziewczyny,kazda wskazowka jest cenna

Gość u nas inaczej
u nas jest inaczej, zapisałam dziecko w lutym (urodziło się w grudniu) i się dostało od września - decydowała kolejność zgłoszeń. Po nim dostało się jeszcze jedno dziecko i lista końcem lutego była zamknięta. Oficjalne listy były w lipcu ale mniej więcej wiedzieliśmy już że się dostał bo wiedzieliśmy że spełniamy kryteria i że było wolne miejsce jak składaliśmy podanie. Można zapisać od każdego miesiąca ale "rok szkolny" zaczyna się od września więc siłą rzeczy od września są największe szanse, bo w pozostałe miesiące to można jedynie liczyć że ktoś zrezygnuje.