Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kataaloniaaa

do ksiegowych

Polecane posty

Gość kataaloniaaa

mam pytanie do tych co pracuja w biurach rachunkowych lub generalnie w malej ksiegowosci - czy mozecie mi powiedziec co sie dzieje z faktura po wprowadzeniu jej do systemu komputerowego.czy ona jest gdzies wysylana i jak placona? np.mamklinta,ktorego faktury wprowadzam do systemu, w ktorym pracuje moje biuro. i co dalej??? z gory dziekuje za odpowiedzi

Gość obfvurb
trochę twoje pytanie słabo sformułowane, ale jeśli dobrze zrozumiałam to obieg dokumentów powinien być taki: 1) Faktura przychodzi do biura 2) Ktoś (np. główna księgowa) sprawdza fakturę pod względem merytoryczno-formalnym i dekretuje (sprawdzić może tez osoba odpowiedzialna za dany MPK - w sumie to nawet jest sensowniejsze bo skąd księgowa ma wiedzieć czy usługa z faktury była wykonana, czy nie jest to omyłkowo wystawiona faktura itp; w biurze rachunkowym faktry powinny byc zaakceptowane przez klienta) 3) Wprowadzenie do systemu - księgowanie wn koszty | ma zobowiązanie 4) Przekazanie faktury do płatności -> w idealnym świecie ktoś odpowiedzialny za płątności (np. szef czy cfo) akceptuje do płatności i następnie osoba odpowiedzialna za przelewy robi przelew i oddaje fakturę do segregatora. często też jest tak ze ksęgowa przygotowuje przelewy a ktoś nad nią(szef czy cfo) musi zaakceptować przelewy w systemie i wtedy jest to równoznaczne z zaakceptowaniem płatności.