Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

donia2611

Ile pieniędzy należy się z opieki na dziecko

Polecane posty

o co i o jakie kwoty mogę ubiegać się z opieki skoro jestem samotną matką oraz nie pracuje? orientuje się któraś mama? Dodam też że w weekendy chodze do szkoły

Gość Gerlinea ......
Najpierw "ubiegaj sie" o alimenty od ojca dziecka.... z czegos musisz zyc Ty i dziecko jak juz sie o nie postaralas nie majac zaprewnionego bytu :O .... pozniej dopiero wyciagal lapke po zapomogi :O

my jesteśmy razem ale nie mamy ślubu i dlatego słyzsałam że takie dla samotnej matki się należą

Z tego co wiem, samotna matka jest wtedy faktycznie samotna jak ojciec jest nieznany albo jak nieosiągalny ( by alimenty ściągnąć) Coś się teraz pozmieniało, bo kobiet naciągały MOPSy itd ( facet zarabiał parę tys a one brały kasę z opieki i zasiłki różne) wiec musisz zadzwonić i się dowiedzieć

Gość oj tammmmb
no to jak jesteście razem to nie jesteś samotna matka...

Gość nic się nie należy
a co dziecko ma w akcie urodzenia wpisane? dane ojca, czy nieznany? Bo jesli uznał dziecko, to nie jestes samotną matką. A jeśli ojciec NN, to koło 180-190 zł mies.

Gość Esma500
4 tys min ,

nie uznał, nam się urodziło siecko 3 miesiące przed nasza 18 i jeszcze nie załatwialiśmy uznania. I nie mieszkamy razem. Nadal się uczymy

a poza tym , bez wularyzmów najlepiej, jesteśmy matkami to miejmy do samych siebie szacunek

zgłoszone ale on nie mogł go uznać nie mając skończonych 18 lat! Jeśli chodzi o nastoletnie mamy sprawa uznania wygląda inaczej.

a już nie patrząc na te samotną matkę np rodzinne ile to jest i czy mogę się o to starać?

Nóż się w kieszeni otwiera. Zabieracie się za dziecko,nie mając dochodów i kombinować byle tylko żerować na koszt państwa. Następnym razem pomyślcie o antykoncepcji.

Gość bez jaj gówniaro
jaka z ciebie samotna matka, żyjesz bez ślubu po prostu, to co dziecko ma w akcie urodzenia? imię ojca a twoje nazwisko? bez alimentów albo ojciec nn w akcie nic nie dostaniesz, wkurwiaja mnie takie lale które liczą na mops a facet ma dwie ręce niech robi na ciebie i dziecko, zresztą mam znajomą bezrobotną samotną matkę ze sprawą o ojcostwo w toku i dostaje 170zł w swojej sytuacji i chyba zasiłek rodzinny na dziecko 68zł.

Ale czy to jest rozmowa o tym? ile mam rodzi dzieci w wieku 20, 30 kilku lat i nie ma za co go utrzymać... no i jest już to dziecko i musze się starać żeby je jakoś utrzymać, nie mogę rezygnować z czegoś co mi się należy i za co zapewnioe mu byt

Jeżeli ojciec zarabia to raczej nic nie dostaniesz. Chyba ze zarabia najniższą i dochód na 3 się podzieli, jakos tak chyba

Gość Miliana23
Rodzinne ci się należy to aż 68 zł ale musisz pobrać wniosek w mopsie i uzupełnic go a jak jesteś nieletnia to chyba mi się wydaje że twoi rodzice muszą być opiekunami prawnymi dziecka aż ty skończysz 18 lat więc to oni będą pisać o rodzinne itd nie ty.

Gość idź do mops i się dowiedz
są pewne kryteria na zasiłki a i tak kokosów nie ma.

Gość a nic się
nie należy za bycie samotną matką. Ot i masz problem. MOPS ci może wypłacać zasiłek rodzinny i zaliczkę alimentacyjną w przypadku gdy nieskuteczna jest egzekucja alimentów od ojca dziecka. Ty zaraz będziesz pełnoletnia to się ogarnij, bo brutalnie rzecz ujmując nikt ci nic nie da z tej okazji, że masz dziecko. Ojcu dziecka się zakłada sprawę o uznanie ojcostwa (o ile nie uzna dobrowolnie) i następnie o alimenty. Tudzież podaje się o alimenty dziadków dziecka ze strony ojca (za co znienawidzą cię jeszcze bardziej niż teraz)

Gość tak z ciekwosci
a teraz z czego żyjecie? bo rozumiem ze żadne z was nie pracuje bo jeszcze się uczycie.