Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adam93

Jaki wybrać temat z polskiego na mature 2013

Polecane posty

Gość Adam93

Witam. Chciałbym zasięgnąć waszej porady z wyborem tematu na maturę ustną z polskiego. Napiszcie również z którego tematu [b]będzie najłatwiej zdać[/b] maturę i [b]najłatwiej opracować temat[/b]. Do swojego wyboru, jak byście mogli oczywiście, dodajcie jakieś przykłady lektur/jakieś materiały na których można opracować dany temat. Wybrałem cztery: 1. Dialog człowieka z Bogiem w literaturze różnych epok. Omów zagadnienie na przykładach wybranych utworów. 2. Przyczyny i skutki przemiany wewnętrznej bohatera literackiego. Omów zagadnienie na wybranych przykładach. 3. Odwołując się do dzieł wybranych twórców, przedstaw motyw podróży w literaturze antyku, romantyzmu i pozytywizmu. 4. Ciemne strony natury ludzkiej. Zanalizuj problem na wybranych przykładach literackich. i jeszcze cztery, takie poboczne tematy nad którymi rozmyślam... 5. Przedstaw na wybranych przykładach obraz holokaustu w literaturze polskiej. 6. Motywy cierpienia narodu w literaturze i sztuce polskiej. Omów na przykładach wybranych utworów. 7. Fantastyka w literaturze i filmie jako sposób mówienia o świecie i jego problemach. Rozwiń temat sięgając do dzieł kultury polskiej i obcej. 8. Sceny batalistyczne w literaturze i filmie. Omów sposób ich przedstawienia, analizując wybrane dzieła. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Gość tyy leniuu
6. Motywy cierpienia narodu w literaturze i sztuce polskiej. Omów na przykładach wybranych utworów

Gość rioiufriojrdiojdrsio
nieszczęśliwi kochankowie 4 lektury ;Lalka,,tristan i izolda;;romeoijulia,,werter,, nie bierz części językowej i tej gdzie czeba coś dodatkowo przygotować

Gość rioiufriojrdiojdrsio
lcierpieniamłodego wertera;;;;;

Gość sdfsdfddffd
a możesz wybrac cos o bohaterach romantycznych jesli tak to chetnie sprzedam Ci za mala sumke swoja prezentacje, zdalam na czwórkę :)

2,7,8 najbardziej mi podchodza, choć mało mają wspolnego z moim tematem (tyle, że ja wybrałam z zamknietymi oczami pierwszy , lepszy-nienajgroszy się trafil)

Gość timtim
Ja bym wybrał 4. To chyba chodzi o okres wojenny czyli lektury które omawiane były w ostatniej klasie.

. Przedstaw na wybranych przykładach obraz holokaustu w literaturze polskiej.Wydaje mi się, że to najprostsze. Ale teraz, póki nie musicie jeszcze deklaracji składać maturalnych to możesz sobie swój temat wymyślić i dać odpowiednio wcześniej do zatwierdzenia. Np. obraz polski w muzyce punk rockowej w czasach PRL :P gdybym o tym wiedziała przed swoją maturą, że mogę mieć swój temat to by właśnie taki był.. chociaż moja kariera po maturze nie jest ani trochę humanistyczna więc ten polski to o dupę potrzaskać.. zwłaszcza ustny.

Gość jestem zosia
Według mnie bardzo duże pole do popisu jest w 5 i 8, można pisać i pisać. Maturzyści bardzo często wybierają tematy o scenach batalistycznych lub o holokauscie, ale z tymi tematami też jest taki problem, że uczniowie często skupiają się tylko na 1-2 konkretnych przykładach i w kółko piszą o tym samym, nie wykorzystując reszty możliwości, jakie daje temat.

ja miałam obraz warszawy w literaturze i fotografii... napisałam swoją pracę w 40 min :P nauczyłam się dzień przed maturą, miałam Lalkę, której nie przeczytałam, wiersz którego nawet komisja nie znała i nie wiedziały babki o co mnie pytać, poszło średnio 70% ale nie męczyłam się więc jest spoko i tak mi to do niczego potrzebne nie było...

właśnie szukałam swojej pracy maturalnej na kompie, ale przepadła chyba już dawno

Gość cieknie mi z dziurki - lewej
cokolwiek nie wybierzesz, najlatwiej jest wykazac roznice w podejsciu do tematu na tle roznych epok i mozna dodac sobie do tego przyczyny tych roznic

Gość Adam93
albo wiecie co jebe mature po chuja mi ona

Gość cieknie mi z dziurki - lewej
no co ty, matury ciezko jest nie zdac

Gość Adam93
Widzę że jakiś dzieciak podszył się pod mój login, jak ja kocham takie osoby. Co do tematu to waham się pomiędzy 3 a 5.

Gość mojitomaja
5teczka prościutka mysle ze dobry temat i nie ma duzo roboty...

Gość 3320995
Hej posiadam napisaną pracę maturalną z tematu Erotyzm w malarstwie i literaturze , omów na podstawie epok . Sprzedam :)