Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CO o TYM myśleć ???

Ile powinnam przytyć w ciazy?

Polecane posty

Gość CO o TYM myśleć ???

Witam.. straznie martwi mnie moja waga w ciazy.. obecnie jestem w 20 tyg ciazy i przybrałam dopiero jakis kilogram.. owszem w 1 trymestrze miewałam mdłosci i kilka razy zdarzyło mi sie wymiotowac.. ale to juz polmetek a ja prawie nie tyje! moj gin twierdzi ze wszystko OK i w wiekszosci to zasługa mojego rocznego synka który daje mi w kosc.. dodam tylko ze własnie w pierwszej ciazy przytylam ponad 30kg ale w pol roku wszystko zgubilam bez diety i cwiczen.. czy druga ciaza moze byc az tak "INNA" ..?

Gość CO o TYM myśleć ???
podbijam temat :)

Gość Livia_85
Podobno powinno się przytyć 10-12 kg przy prawidłowej masie ciała. 30 kg to strasznie dużo! Jeżeli lekarz stwierdzi, że ciąża przebiega prawidłowo to powinnaś tylko się cieszyć z tego, że mało przybierasz na wadze. Tyjąc 20-30 kg nie tylko mamy potem problem z pozbyciem się dodatkowych kg, ale przede wszystkim jest większe ryzyko powstania rozstępów. Lepiej przytyć trochę mniej niż za dużo.

Gość eciepeciee
Nie zawsze sie duzo tyje. Ja w sumie przytylam ok 6 kg do 36 tyg ciazy. Dziecko bylo nawet nieco wieksze niz przypadalo na wiek ciazy. Po porodzie momentalnie powrot do wagi sprzed ciazy.

Gość Livia_85
Co ja mówię rozstępy. To nie jedyny problem. Są też przecież żylaki, opuchlizna, problemy z kręgosłupem. To w pierwszej ciąży powinnaś była się martwić tymi 30-stoma kg.

Gość CO o TYM myśleć ???
rozumiem ze nie powinnam sie martwic..? :)

Gość CO o TYM myśleć ???
Uwierz mi-martwiłam.. ale to przez nie "doswiadczenie" przez które jadlam nie dla dwóch tylko za dwoje.. noi ten brak ruchu.. :)

Gość Livia_85
Jeżeli lekarz mówi, że jest okay, to czym tu się przejmować? :)

Gość CO o TYM myśleć ???
no to tylko sie cieszyc.. :)

Gość Livia_85
No właśnie. :)

Gość Livia_85
Gratuluję i zazdroszczę jednocześnie. ;)

Ja jestem w 37 tyg ciąży i jestem na minusie (ok -6). Bardzo dużo schudłam do końca 4 miesiąca bo cały czas wymiotowałam, potem jeszcze cukrzyca ciążowa... Ważne aby lekarz o tym wiedział i żeby w badaniach i usg sprawdzać czy dzidzia dobrze się rozwija.

Gość fetafeta
Jeśli lekarz mówi, że wszystko jest dobrze, to chyba powinnaś mu wierzyć, o ile to dobry i kompetentny lekarz i masz do niego zaufanie. Dużo zależy też od wagi wyjściowej, kobiety otyłe właściwie nie powinny przytyć w ciąży, lub minimalnie. A jaka byłą Twoja waga wyjściowa i przy jakim wzroście?

Gość tortillla
Ja o 20tc nie przytylam nic i to w obydwoch ciazach. Trzymanie sie jakichs norm, tabelek jest bez sensu bo tylko napedza stres, poki dziecko sie dobrze rozwija to o co chodzi? niektore kobiety z duza nadwaga wrecz chudna w ciazy a rodza zdrowe dzieci

ja w pierwszej ciąży przytyłam jakieś 16kg, ale waga mi rosła już od pierwszych tygodni ciąży ;) wiem ze to niedorzeczne ale tak było mimo że wcale nie jadłam więcej i pracowałam jeszcze wtedy fizycznie. Przez pierwszy trymestr przytyłam chyba 4 kg, już nie pamiętam. Za to teraz, pierwsze tygodnie ciąży, schudłam już prawie 3 kg a siedzę w domu (w sensie że nie pracuję fizycznie). Mam nadzieje że w tej ciąży nie przytyję za dużo, bo zostało mi trochę kg z poprzedniej :) Wydaje mi się że każda ciąża może być inna, nawet aż tak odmienna, więc nie masz co się przejmować - jak dziecko zdrowe to tylko się cieszyć, że będzie mało do zrzucenia.

Gość CO o TYM myśleć ???
moja waga wyjsciowa to 52kg przy wzroscie 165

Gość tortillla
A ja wazylam okolo 49-50 przy 160, przytylam tylko 10-11, nie wymiotowalam na poczatku w ogole a nie tylam, dzieci zdrowe, waga normalna. nie mozna uogolniac i kurczowo trzymac sie norm bo to tylko ogolne zalecenia a nie koniecznosc

Gość jahaP
ja tez sie martwilam bo od poczatku ciazy schudlam 6 kilo pozniej przybralam 1 kg i waga stala w miejscu przez ponad 2 miesiace ,zrobilam badania na tarczyce i sie okazalo ze jest ok i taka uroda mojej ciazy :) dopiero po 20 tyg przybralam troche ale nieznacznie a jestem w 24 :) i dopiero mam na plusie jakies 3,5 :) takze sie nie martw tylko ciesz :)

Gość a ja też
nie przytyłam nic do 20 tygodnia. ok 22 tc zaczęłam przybierać na wadze, przytyłam 11 kg, gdzie część z tego to opuchlizna (rodziłam w sierpniu). Jeśli wyniki masz w normie to jet ok.