Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelcia7676

Czego uczycie swoje 1,5 roczne dzieci?

Polecane posty

Gość Ewelcia7676

Witam, drogie mamy. Chciałabym sie dowiedzieć czego uczycie swoje 1,5 roczne dzieci? Moja mała umie brawo, kosi kosi, tupac, troche tenczy jas slyszy muzyke, pokazuje oko, ucho itp, i duzo innych. Moze podzielicie sie swoimi doświadczeniami.

Gość matula...
ja ucze moja samodzilne spac przez 12h.

Gość zonaKraka
Uczę go ubierania, rozbierania, mycia zębów, rączek i buzi, pomagam w nauce samodzielnego jedzenia... a sporo już nauczył się sam. Części ciała pokazuje (oprócz pleców, no i nie pokaże gdzie ma łokieć, gdzie nadgarstek). Zaczynam go wychowywać, kara za bicie, i uczę go mówić "proszę" zamiast wołania "dać".

części ciała to mamy już opanowane od roczku... teraz jesteśmy na etapie robienia babek w piaskownicy, i wspinania się na drabinki, wchodzenia trzymając się za poręcz na górę i schodzenia ze schodów trzymając się za rękę. Uczy się mała kształtów, naśladowania ruchów, podchwytywania słów, nakładania czapki, pomagania w ubieraniu przez mamę i rozbieraniu... jedzenie widelcem już mamy opanowane także już daje jej taki widelec dla dorosłych, podobnie jest z kubkiem ale ze względów że lubi rozlewać to pije głownie z niekapka, ładnie trzyma długopis i kredki, chętnie maluje te swoje grezy mezdy... póki co robi maluśkie lub wielkie pętelki... no i chce żeby jej np rysować różne rzeczy.. jeśli chodzi o typowe wychowywanie to już zaczęłam to od roczku, teściowa jej na wiele pozwalała i zaczyna jej łobuzować w domu...

Gość pffffffffffffff
kosi łapki, pa - pa i jakie to jest dobre pokazują dzieci w wieku 7-8 miesięcy, to słabiutko z twoją półtoraroczną córką jak dopiero teraz łapie takie rzeczy - może za mało czasu jej poświęcasz. Części ciała to roczniaki

Nie przesadzajcie ze czesci ciala znaja roczniaki! Ja mam roczna corke i wcale nie umie pokazywac cz. Ciala. Jedynie oko. Chociaz kazde dziecko jest inne. Jedno uumie wiecej drugie mniej. Jezeli nauczylyscie 1,5 roczne dziecko samodzielnego ubierania gratuluje ale bez przesady ze kazde poltoraroczne dziecko musi to umiec.

Nie przesadzajcie ze czesci ciala znaja roczniaki! Ja mam roczna corke i wcale nie umie pokazywac cz. Ciala. Jedynie oko. Chociaz kazde dziecko jest inne. Jedno uumie wiecej drugie mniej. Jezeli nauczylyscie 1,5 roczne dziecko samodzielnego ubierania gratuluje ale bez przesady ze kazde poltoraroczne dziecko musi to umiec.

Gość pffffffffffffff
agora, że twoje nie umie nie znaczy że inne nie potrafią. Może więcej innych rzeczy za to twoja umie.

Przeciez napisalam ze kazde dziecko jest inne i robi inne rzeczy. A Ty napisalas do autorki ze malo umie jej dziecko wiec pisze ze niekazde musi umiec a jesli umie duzo rzeczy w tym wieku to bardzo dobrze ale nie wszystkie musza:)

Gość pffffffffffffff
Moje się samo nie ubierało w wieku półtoraroku ale mówiło już za to bardzo dużo słów, składając proste zdania - ale za to nie ogarniał klocków. Dlatego jedno dziecko ma talent w czymś innym a drugie w czymś innym, z tym, że tak podstawowe rzeczy jak kosi łapki i papa to już nawet 6 miesieczne dzieci robią

Gość pffffffffffffff
Bo to co napisała autorka nie jest czymś czym można się chwalić w tak późnym wieku. Tupie?Każdy roczniak tupie i próbuje tańczyć i nie mówi mi że nie każdy.

No fakt moja roczna tez tanczy i tupie, ale moze dziecko autorki umie co innego czego inne dziecko nie potrafi. Moze to malo czynnosci jak na ten wiek ale moze dlatego ze nikt mu nie pokazuje tego czy owego.

A moja nie pokazuje części ciała (tylko brzuch i pępek), ale wie gdzie co się znajduje i bez pokazywania. Ostatnio zaczęła sama próbować zakładać spodnie (nogawki założy, a ja podciągam jej resztę do góry), umie zdjąć skarpetki i czasem rajstopy, sama ściąga bluzkę przez głowę (tylko rąk z rękawków nie wyciąga sama). A uczę ją czego nie wolno robić i jak coś to kiwam palcem. Sama schodzi i wchodzi ze schodów (ale ja w domu nie mam, więc podczas wakacji się nauczyła). Pije sama z kubka zwykłego (czasem coś rozleje jak się zagapi). Mówi tylko głównie po swojemu, więc uczę ją mówienia "da" jak coś mam jej dać. Staramy się żeby mówiła do taty tata a do babci baba itp, bo ostatnio mówi na wszystkich mama ;) Aha, no i uczę ją pomagania mi... tzn. proszę żeby przyniosła jakiś przedmiot z innego pokoju, żeby wyrzuciła coś do kosza na śmieci, żeby znalazła butelkę albo inną rzecz, którą gdzieś zapodziała a ja nie mogę znaleźć :) no i podaje mi pranie do powieszenia :)

Gość pffffffffffffff
sawa nie ucz "da" tylko "daj". Właśnie błąd jest taki że rodzice mówią do dziecka półsłowkami albo ciamkając. Ja udawałam, że nie rozumiem co syn mówi i wymuszałam niejako na nim by powiedział o co mu chodzi. Bardzo szybko nauczył się mówić, nigdy nie sepleniłam do niego i nikomu nie pozwalałam.

Alle ona nie mówi "j" "k" "r" ani innych tego typu jeszcze; chce się z nią jakoś komunikować, więc wolę żeby powiedziała da niż nic i jęczała i patrzyła się na mnie a ja mam zgadywać o co jej chodzi. Jak będzie mówić już to wtedy ją będę uczyła mówić poproszę zamiast da, no chyba że się nauczy wymawiać "j".

Gość pffffffffffffff
Sawa a ile ma lat Twoja córka?

Gość pffffffffffffff
do 2 lat będzie nawijała :) Mój długo R nie mówił, dopiero w przedszkolu, ale nawijał jak najęty

tak mi się teraz przypomniało, że w wakacje mówiła przez jakiś czas "kukułka", więc w sumie "k" mówi, ale jakoś ostatnio nie chce. Nie można o niej powiedzieć, że nie chce mówić, bo nawet moja mama się dziwi że ona chce bardzo dużo rzeczy powtarzać z tym że robi to po swojemu. :)

Gość Agata lubi słodycze
Moja córeczka ma 16 miesięcy weszła w 17 umie pokazać części ciała, wie gdzie robi kupkę i siusiu. Potrafi wyrzucić coś do kosza, poproszona podaje coś. Je sama, pije z kubeczka z moja pomocą bo bez sensu żeby oblewała się, robi pa pa już od dawna nu nu paluszkiem przesyła buziaczki. Gdy pytam czy będziemy się ubierać kiwa główką że nie. Ściąga sama buty z nóżek skarpetki też ale o ubieraniu nie ma mowy. Wyciera sama buzię i nosek. Czasami myje swoje zabawki np konia bujanego. Buduje wieżę z klocków. Wie jak robi kotek, kurka, kaczka. Mówi tata mama baba lala tit tit i inne podstawowe słowa. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie a jeżeli chodzi o taniec to już jak miała pół roku tańczyła- w tej kwestii jest niesamowita.

Gość mama _ smyka _ krk
mój ma 1,7 roku i umie liczyć do pięci i policzyc ,że czegoś jest np. 4 sam je łyżką i widelcem wyciąga naczynia z szafy i układa talerze jeden na drugim trzyma mikser przy robieniu ciasta do nalesników i nim kręci ;) wie gdzie ma oko,nos ,uszy,nózki,brzuszek,pupę tańczy do muzyki i "gra na gitarze" nakręca sobie pozytywkę układa puzzle zna kilka liter np. a jak adaś ( kuzyn) czyści sobie nos sam ( no smarka/ dmucha) ćwiczy rowerek i podciąganie się na drążku jak tata ;) pije sam z kubka wie która ręka ,noga jest prawa a która lewa uczy się sam zapinać guziczki w bluzie umie narysować dość "prostą" kreseczkę by połączyć serek z myszką na kolorowance i obsługuje telefon dotykowy -potrafi np. włączyć wybrany przez siebie filmik i go ogląda ( dzieci XXI wieku )

Gość mama _ smyka _ krk
no i buduje proste zdania ;) w stylu : wstawaj mamo tu chodz :)

Gość moj ma roczek
rozumie w 3 jezykach, dobrze mowi po polsku. podciaga sie na barierce i innych miejscach gdie moze to zrobic, obsluguje swojego laptopa, potrafi zanjdowac woje rzeczy typu smoczek, i wiele innych rzeczy. a niektore z was to maja fantazje, ja pierdziele... moja kolezanka ostatnio sie pochwalila, ze jej roczniak potrafi jesc nozem i widelcem. gratuluje!

Gość rejestratorka
Właśnie dlatego nie lubię takich tematów. Jak któreś dziecko szybciej mówi czy szybko się usamodzielniło to inne matki od razu że fantazjuje...A jak jest troszkę w tył to gadanie, że trzeba do specjalisty, psychiatry itd. Po co w ogóle takie tematy zakładać.

Gość mama _ smyka _ krk
mój umie jeść widelcem i łyżką - nabrać sobie porcję i wsadzić do buzi ,nie powiem że je w tempie takim jak my i ,że nigdy mu nie spadnie jedzenie ale ogólnie sam je :)nie wiem co w tym dziwnego

Gość mamuśka smyka
ale ty jesteś, nie mogłaś sobie darować,żeby tego nie dopisać,co by nie wyszło,że twoj nie umie jeść nożem i widelcem uśmiałam się, ale serio,żal dziecka

Gość mechanicznaa
Moja mala sama je, wyciera przy tym buzie serwetka ( oczwiscie niedokladnie ), podpatrzyla to w restauracjach do ktorych ja czesto zabieramy. Zna czesci ciala. Z mowieniem jest za to gorzej bo w domu slyszy trzy jezyki. Plus okropnie ciezko jest ja oduczyc od smoczka.

Gość mechanicznaa
A wlasnie! Ucze tez moja mala sprzatac po sobie, odnosic zabawki i buciki na miejsce oraz wladac klocki do pudelka po skonczonej zabawie.

Gość o jenyyyyyyyyyyy
mój już zawiązuje buty, czyta książeczki i czasem zrobi śniadanie dla całej rodziny. Oczywiście nie jakieś wymyślne, ale omleta z pieczarkami i grzanki do tego kakao. Zajmuje sie 3 miesięczną siostrą. Ma 15 miesięcy

Gość Peciiiiiaaaa
Witam ,mój synek ma rok i miesiąc.Potrafi pokazać części ciała takie jak głowa,ucho,nos,oko,włosy.Potrafi też pokazać jakie ma kłopoty,jakie dobre było jedzenie:).Na zdięciu potrafi wskazać gdzie jest mama ,gdzie tata i babcia ,dziadek. Potrafi kosi kosi , papa .Samodzielnie trzyma łyżeczkę ,i próbuje samodzielnie jeść.Uklada klocki ,wkłada w odpowiednie miejsca. Robi tany tany.Czesze włosy ,myje zęby. Teraz ucze go siadania na nocnik,czytam mu książki i każe wskazac gdzie jest co.