Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdenerwowana przyszła żonnnnaa

Co podać na obiad i na kolację przyszłym teściom?

Polecane posty

jeśli chodzi o ciasta to może sernik z rosą? http://www.mojeciasto.pl/ciasto,2838?gclid=CPqF0b7A1rICFZHRzAodbHUAXQ albo szarlotka ? ja nie jestem mistrzem w pieczeniu a ta szarlotka mi wychodzi : http://www.codogara.pl/2993/mistrzowska-szarlotka-z-kruszonka-video/ albo zwykłe ciasto tu dziewczyna ma przepisy na łatwe ciasta które ponoć zawsze wychodzi : :) http://www.olgasmile.com/latwe-ciasto.html

Gość Przyszła mama dziewczynki 9191
Jak dla mnie ten homar to przesada :D Szarlotka-łatwa i pyszna. Nie zapomnkij mieć dobrej kawy na tą okazję. I winko. Kobietki lubią do obiadu:)

zdenerwowana przyszła żonnnnaa - ale Ty nie musisz się do nich podporządkować :) to Ty jesteś panią domu i Ty serwujesz to co chcesz :) tradycyjne dania to jednak klasyk który nigdy nie jest "obciachem" i jak zjedzą u Ciebie coś normalnego to im się nic nie stanie.

Gość Przyszła mama dziewczynki 9191
Albo wiesz co? Jakbym już miała dość tego całego przedsięwziecia to bym wzieła stówe albo i dwie poszłą do fajnej restauraji i zamówiła na wynos coś co mają oryginslnego-bedziesz miała pewność że wyszło.Ciasto i przekąski można zrobić a reszte z jakiejś dobrej domowej restauracji można kupic. Tak doradzam bo widze że sie strasznie stresujesz a to jedzonko co bys im zamówiła zawsze możesz dzien wcześniej zjeść i sprawdzić czy dobre :D bo ze stresu takiego możesz zepsuć danie i wtedy kicha.

No przesada ale wiem, że jak nie sprostam ich oczekiwaniom to się im narażę. Narzeczony ma brata i jego żona się wyłożyła na "normalnym" obiedzie do tego stopnia, że teściowie ich praktycznie nie odwiedzają bo twierdzą, że synowa jest tragiczną kucharką. Dlatego tak to przeżywam.

Nie przejdzie jedzenie z restauracji, od razu się domyslą..

jak ktoś lubi śledzie ja lubię i wszystkie składniki tej sałatki również, ale połączenie ich jest niestrawialne, dostaję odruchu wymiotnego.

Gość myszeksss
i co robisz? jak mieszkasz z ich synem to niechże ci pomoże i powie co lubią. nie musisz robić homarów, bez przesady. Ja bym zrobiła na Twoim miejscu zupę krem - może być dyniowa albo cukiniowa (prymitywnie łatwie - gotujesz wybrane warzywo w bulionie warzywnym i miksujesz) i podała je np z faworkami z francuskiego gotowego ciasta. Na drugie duszone mięso z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą I ciacho ze śliwkami ucierane zwykłe domowe świeże i pycha :)

Biszkopt z jabłkami 4 jajka , szklanka cukru, szklanka mąki, płska łyżeczka proszku do pieczenia, kilka jabłek. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy (już nie miksujemy) Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Ciasto wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Jabłka układamy promieniście na cieście , wciskając lekko w nie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika na około 50 minut. Należy po 45 minutach sprawdzić ciasto , bo może czas pieczenia być różny. To naprawde bardzo łatwe do zrobienia ciasto i zawsze się udaje

Gość pewnie coś wybierzesz
a ja jeszcze coś dodam, wspaniałą sałatkę ziemniaczaną do mięsa. Kilka ziemniaków ugotować w łupinach, pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych ogórków kiszonych, jedną posiekaną cebulę, przyprawy i sos sałatkowy w?g uznania - może być na bazie majonezu, jogurtu, oliwy z różnymi dodatkami - curry, czosnek, koper - macie pole do popisu. Moi domownicy najchętniej jadają z sosem oliwnym i dużą ilością pietruszki. Smacznego

Moje najprostsze ciasto z owocami -pycha! 4 jajka, po 1 szklance cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny lub masła, szczypta soli.Jajka ubijam z cukrem, dodaję maki i ostudzoną margarynę [można zamiast margaryny dodać szklankę oliwy]Całość mieszam i wlewam do formy. To podstawa. Teraz kładę owoce, w zależności od tego co chcę mieć - jeżeli mają być "zatopione" w cieście [maliny, jeżyny, banany, jabłka] kładę je na wierzch, jeżeli mają owoce być na wierzchu, najpierw ciasto posypuję bułką tartą i na to kładę owoce [jabłka, śliwki, gruszki]. Pierwsze posypuję cukrem pudrem, drugie często dodatkowo zalewam galaretką

swoją teściową zadziwiłam babką piaskową.... -6 jajek -1,5 szkl. cukru -o,5 kg maki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej odjąć a dodać tyle samo[czyli 2 łyżki] mąki pszennej 1,5 kostki masła [można dać margarynę, albo pół na pół] szczypta soli konieczny olejek rumowy [doda wyrazistości] wykonanie powinno być proste - utrzeć cukier z masłem i jajami, dodać mąkę.... Często przekładam tę babkę kremami - moga być nawet te kupne, ale zawsze je uszlachetniam, dodaję świeżo zmielonej kawy, kieliszek alkoholu, owoce.... Rozpływa się to w gębie....

Gość ojej ojej
Mozesz zrobic zupe, taka z jesiennych warzyw na przyklad i roslin straczkowych, albo jesli wolisz jakies ciekawe pierogi, na przyklad z kasza jaglana albo szpinakiem, na drugie jakies mieso ( moga byc roladki- mozna przygotowac wczesniej ) albo jakas pieczen, kolorowe szaszlyki, ziemniaki z pieca, duzo surowek. Mysle, ze najwazniejsze jest zeby to wszystko bylo kolorowe, ladnie podane, zrobione przez Ciebie. Jesli tesciowa nie doceni twoich staran to znaczy,ze nawet jesli bylabys szefem kuchni, nie podolasz ;-) Powodzenia.

Gość srujika
jesli ma byc oryginalnie i smacznie to polecam zupe z marchwi i mango z mleczkiem kokosowym, latwo sie robi i smakuje wszystkim, wazne zeby mleko kokosowe bylo nieslodzone, pol cebuli, pokrojonej w kostke 1 zabek czosnku, drobno posiekany 300 g marchwi, obranej, pokrojonej w male kawalki 1 mango, jak wyzej 20 g imbiru, drobno posiekanego 300 ml rosolu warzywnego 300 ml soku z marchwi puszka mleka kokosowego sol i pieprz do smaku sok z polowki cytryny cebule, czosnek i ibir z niewielka iloscia oleju z oliwek przesmazyc w garnku, dodac marchew, posmazyc jeszcze kilka minut, mieszajac regularnie i zalac rosolem, dodac mango i sok z marchwi, gotowac ok 15 minut az marchew zmieknie zeby dala sie zmiksowac zdjac z ognia, zmiksowac i dodac mleko kokosowe na chwile przed podaniem wycisnac sok z cytryny i wymieszac w zupie jako dodatek mozesz podac szaszlyki z krewetek, pasuje do tej zupy jedna z moich ulubionych zup na kolacje polecam tarte z szpinakiem, najlepiej swiezym, ale mrozony tez sie nada, jesli mozesz kupic gotowe ciasto francuskie to w ogole bomba, bo roboty wtedy prawie w ogole nie ma jak sie robi ciasto francuskie to Ci nie powiem, bo kupuje gotowe ale nadzienie ze szpinaku robi sie latwo: ja rozmrazam szpinak (o,5 kg) dodaje podsmazona cebule i sprasowany zabek czosnku, troche soli i pieprzu do smaku, 3 jajka, 200 ml smietany, i 250 mleka i to wszystko dokladnie mieszam, wylewam na ciasto posypuje wiorkami sera (moze byc parmezan) i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 na 35/40 minut do nadzienia w sroku pasuje tez ser gorgonzola i pomidorki koktajlowe, a takze losos radzilabym ci przed przyjazdem tesciow przetesotwac te przepisy i zobaczsz czy ci smakuje

Gość tosty z ananasem
Właśnie sprawdziłam w/g przedstawionego tu przepisu - wspaniałe!!! Rodzinka się zajadała.Polecam, naprawdę pycha.

Przyszłam powiedzieć co zrobiłam ;) Przystawka - zupa krem z groszku zielonego z grzankami (tak jak radziłyście). Danie główne - pierś z indyka z nadzieniem śliwkowo pistacjowym. Do tego sałatka z pora i rzodkiewki lub sałatka z brokułem i fetą. Deser - babeczki z jagodami Na kolację natomiast dałam sałatkę z kurczakiem, do tego grzanki. Myślę że poszło mi dobrze choć nie było się bez małych wpadek :)

Gość no wiadomo ze
najlepiej podaj odrazu TRUTKE bo pozniej i tak same problemy z tesciowa beda, tescia mozesz oszczedzic :)

Ugotuj to w czym jesteś dobra :) To co wiesz że wyjdzie Tobie nawet zamkniętymi oczami ;) Kolejna sprawa "co lubią teście" Np.moi są strasznie tradycyjni i dla nich niedziela bez schabu i rosołu to nie niedziela :D:D:D A może zamiast tradycyjnego rosołu podać rosół z kluseczkami lanymi ? , jak lubicie dynię to może krem z dyni ? Na II danie bym podała schab pieczony lub roladki z wieprzowiny lub drobiu ,ziemniaczki z koperkiem i fajną sałatę.