Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 27latek z Warszawy

Zaleganie pokarmu w gardl, co się dzieje???

Polecane posty

Gość 27latek z Warszawy

Witam mam 27 lat od 9 lat mam wykrytego refluksa a od dwóch lat teeż po gastroskopii przepukline rozworu przełykowego. Głwnymi objawami to non- stop zgagi. Nie pije alko nie palę choć jestem biernym palaczem. Ale jem źle bo jem dużo nir zdrowych rzeczy a piję dużo coli i energetykw

Gość garkotluk
No popatrz i ja mam refluks pije i palę ale zdrowo się odżywiam i żadnych dolegliwości. Dieta to podstawa.

Gość 27latek z Warszawy
A drugi lekarz stwierdził, że przez zarzucaną treść przy moim niezdrowym idżywianiu mam zapalenie przełyku. Niedawno się dowiedziałrm, że takie ibjawy są podobne do raka przełyku :/ Węzły chłonne mnie bolą przy szyi i pod pachami choć nie mam powiększonych. A do gastrologów nie ma już zapisów.

Gość Do not panic
Rak przełyku występuje po 45 roku życia. Bardzo rzadko chorują młode osoby.

Gość wikidajlo
Pewnie masz nerwicę i taki scisk gardła. ja byłam z tym problemem u lekarza i ten powiedział ze to objaw nerwicey

Gość Do not panic
Znaczy jak zapomnę o tym to nie czuje tego. Ake ucisk przymieszcza się w okolice moska. Fakt na nerwicę choruję. Przegz

Gość 27latek z Warszawy
Miało być do do not panic. Piszę z telefonu.

Gość 27latek z Warszawy
Czyli rozumiem, że mam nie wkręcać sobie nowotworu?

Gość to nie nowotwór
zacznij się zdrowo odżywiać, dopasuj dietę do swojej choroby unikaj fast foodów, smażeniny, nie pij kawy i wywal te napoje energetyczne bierz regularnie leki zapisywane przez lekarza siemie lniane jest dobre na żołądek, zaparzaj i pij, dostaniesz w aptece lub sklepie zielarskim oprócz łagodzenia nadkwasoty, pomaga regenerować śluzówkę żołądka, ma dużo witamin, wzmacnia organizm a na nerwy kup sobei ziółka: meliskę, chmiel

Gość wikidajlo
nerwica jak nic, tym bardziej ze sobie wkręcasz jakieś nowotowy:-D do psychiatry i leki na wyluzowanie:-)

Gość 27latek z Warszawy
Zawsze 5 minut po jedzeniu mam uczucie jakby kęs z jedzenia mi tkwi w przełyku i chce wyjść na zewnątrz.

Gość I tak
A to wkrecałas sobie nowotwór ????hehe,masz typowa nerwice ic poza tym:)a to ze niezdrowo sie odrzywiasz to juz sama stwierdziłąś,kto to pije coca cole,czy napoje energetyzukące przeciez to trucizny:)

Gość 27latek z Warszawy
Teraz zjadłem obiad i znów uczucue, że kawałrk jedzenia w przełyku potem niżej potem znów nad grdyką.

Gość 27latek z Warszawy
A ktoś zna dobrego gastrologa w Warszawie?

Gość kłody spod nóg
Zastanawiam się nad bąlącymi węzłami chłonnymi. Naprawdę lekarz zignorował to? Jeżeli nie jesteś zadowolony z diagnozy lekarza idź do innego, nawet prywatnie, nie masz kasy pożycz, tylko nie odkładaj problemu na półkę. Samo nie przejdzie, a jak juz to w coś gorszego. Uważam, że bolące węzły chłonne to sygnał, że coś złego się dzieje. Poszukaj specjalisty, a nie konowała. To trzeba leczyć, najpierw zacznij dobrze się odżywiać, poza tym jedz pokarm, który nie będzie drażnił przełyku. Nie doprowadzaj do podbramkowej sytuacji, kiedy usłyszysz RAK.

Gość I tak
kłody spod nóg,a gdzie tqam rak,usłyszy nerwica

Gość zakręcone włosy w papiloty
Do Itak Oby! Wiem jedno, bolące węzły chłonne oznaczają chorobę. Tylko należy wykluczyć to najgorsze i będzie z górki. Podjąć leczenie, dietę, ale na pewno nie stawiać sobie samemu diagnozy. Od tego jest specjalista. Jeżeli okaże się, że jest to na tle nerwowym to taka diagnoza też nie rozwiąże problemu, nieprawdaż?

Gość I tak
Mysle ze kazdy organizm jest dla siebie najlepszym specjalistą,a wiekszosc chorób powstaje na tle emocjonalnym,takze z tymi specjalistami to ja bym uwazał

Gość 27latek z Warszawy
Jeden lekarz stwierdził, że mam węzły chłonne ok. Drugi stwierdził, że przez ten mój refluks mam takie objawy. Przez ponad tydzień te uczucie ciała obcego w przełyku zniknęło ale teraz pojawiło się ze zdwojoną siłą. Jem normalnie tylko te uczucie, które mnie niepokoi. A co do bólów pod pachami tą są takie chwilowe pobolewania. Czasami mnie zaboli z lewej strony szyi.

Gość 27latek z Warszawy
Powiem tak pamiętam moment kiedy to się zaczęło. To było na początku sierpnia, biegłem do autobusu i złapałem duży chaust powietrza. I nagle poczułem jakbym coś połknął i zostało mi w przełyku. I tak się zaczęło. Początkowo myślałem, że może "komara połknąłem" ale ponownie złapałem chaust powietrza i takie uczucie dawała jakby zalegająca ślina, jakbym się krztusił nią.

Gość 27latek z Warszawy
Też myślałem, że to efekt zabrudzonej klimatyzacji w pracy, bo wszyscy chorowali na gardło. Pierwsza lekarka dała mi antybiotyk no i nie przeszło. Potem jak po powrocie z Zakopanego 19 sierpnia miałem ostre zatrucie, że byłem pod kroplówką to powiedziałem lekarce, że mam uczucie czegoś w przełyku, co mi siedzi. Jak powiedziałem, że mam refluksa i przepukline rozworu przełykowego to od razu stwierdziła, że przez zarzucanie treści z żołądka refluks powoduje zapalenie przełyku a przy tym bolą węzły chłonne. Po tym jak brałem leki na żołądek mi minęło ale teraz znów. Tak przyznam się wróciłem do mojego nałogu picia coli i red bulla. Tyle, że ważyłem 89 kilo a teraz ważę.... 84 :|

Gość ...............,,,,
Czynniki ryzyka Wśród czynników etiologicznych wywołujących raka przełyku wymienia się: nadmierne spożycie wysokoprocentowego alkoholu palenie tytoniu szczególnie rozpoczęte w młodym wieku niski status socjo-ekonomiczny nieodpowiednia dieta (używanie ostrych przypraw, gorących napojów, niedobory wit. A, B2, C, E, niedobory karotenu, świeżych owoców, jarzyn, niedobory pierwiastków śladowych: cynk, magnez, molibden, mangan, spożywaniee nadmiernych ilości nitrozoamin w pokarmach współistniejące brodawczaki przełyku (zakażenie wirusem HPV- human papilloma virus refluksowe zapalenie przełyku achalazja (kurcz wpustu Za stany przedrakowe uważa się: przełyk Barretta (ogniska metaplazji jelitowej w następstwie których rak gruczołowy rozwija się 40 razy częściej) zespół Plummer-Vinsona (zwłóknienie przełyku u kobiet w średnim wieku, skojarzone z niedokrwistością z niedoboru żelaza). leukoplakię stany prowadzące do zwężeń przełyku bliznowacenie przełyku po oparzeniach chemicznych i termicznych Objawy Wczesne okresy raka przełyku przebiegają bezobjawowo. Najważniejszym z objawów występującym u 90% chorych jest zaburzenie połykania (dysfagia) jednak występuje ono dopiero w daleko zaawansowanym nowotworze. Gdy nacieka więcej niż 2/3 obwodu przełyku. Wyróżniamy cztery stopnie dysfagii: I - możliwość połykania pokarmów stałych II - możliwość połykania tylko pokarmów rozdrobnionych III - możliwość połykania tylko płynów IV - afagia, całkowity brak możliwości połykania, nawet śliny Większość chorych zgłasza się z objawami dysfagii trwającej 3 - 6 miesięcy a im krótszy okres od momentu jej wystąpienia do IIIo/IVo dysfagii, tym rokowanie lepsze. U około 50% występuje ból przy połykaniu, promieniujący do pleców o różnym stopniu nasilenia. Do rzadszych objawów występujących w przebiegu raka przełyku należy: ból zamostkowy, wymioty, zapalenie płuc z zarzucania treści żołądkowej, bóle nadbrzusza, fetor ex ore. wymiotów krwawych w przypadkach zaawansowanych krwioplucia, chrypka spowodowanej naciekaniem guza na nerw krtaniowy wsteczny Niedokrwistość oraz szybka utrata wagi ciała obserwowana u 80% chorych jest bardziej nasilona wraz ze stopniem i długością trwania dysfagii.

Gość wikidajlo
a ty dalej tu analizujesz? człowieku ty masz NERWICĘ, rozumiesz????? przestan analizować, doszukiwac sie jakiś chorów bo masz po prostu nerwice, wiem bo sama miałam takie uczucie i sam lekarz rodzinny po badaniach powiedział ze to nerwica.

Gość 27latek z Warszawy
A może by tak, że czuję, że niczym się nie denerwuje ale mi to gula powstaje przez nerwy?

Gość 27latek z Warszawy
W sumie jak mi napisałaś o tej nerwicy to nagle te uczucie w przełyku ciała obcego zelżało ;)

Gość I tak
No widzisz,jednak nerwica działa:)

Gość bzdura, bzdura ,bzdura
Mam takie same problemy jak autor. Można je podpiąć pod nerwicę jeśli jest to uczucie przeszkody w gardle ale laryngolog potwierdzi, że nic tam nie ma i nic nie zalega. Ja mam w przełyku ciągle przyklejoną flegmę. Rano mnie dławi, po przełknięciu pojawia się nowa. Lekarz wylkuczył podłoże nerwowe, gdy wycharkałam na chusteczkę dorodną kluchę...Szukamy dalej, bo dieta i bioprazol nie pomaga...:O

Gość I tak
bzdura, bzdura ,bzdura,to w takim razie lekarz jest bzdura,bo nerwica kontroluje ponad 90% wszelkich chorób

Gość bzdura, bzdura, bzdura
Nerwicę można podejrzewać, kiedy jest ODCZUCIE przeszkody w gardle/przełyku a nic tam nie ma. To stwierdza laryngolog. Jeśli coś tam jest (przeszkoda jest zauważalna w badaniu laryngologicznym) - tło nerwowe odpada...U mnie tak jest i lekarze poszukują przyczyny w układzie pokarmowym i oddechowym. Nerwicę wykluczyło trzech specjalistów i tak mi tłumaczyli, jak napisałam.

Gość I tak
No to zle Ci tłumaczyli,bo tylko ze strony czysto fizycznej,a wiadomo jak emocje bardzo wpływaja na to co sie dzieje w organizmie,i nie sa to tylko wrazenia uczucia guli,a normalne fizyczne objawy