Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 takijeden,

Dziwna choroba ? D艂ugie .

Polecane posty

Go艣膰 takijeden,

swoje dzieci艅stwo pami臋tam od momentu, gdy mia艂em mniej wi臋cej ponad 5 lat (oko艂o 5 i p贸艂), nie wiem, co by艂o wcze艣niej, nie wiem, kiedy dok艂adnie pojawi艂y si臋 pierwsze objawy przebieg mojej "choroby" odk膮d pami臋tam wygl膮da艂 nast臋puj膮co: w wieku oko艂o 5 i p贸艂 roku moimi objawami by艂y: -regularne wpatrywanie si臋 w pewien przedmiot przed p贸j艣ciem spa膰 -pewne problemy z uczuciami, potrafi艂em lubi膰, ale raczej nie potrafi艂em kocha膰 -bujanie si臋 i r贸偶ne dziwne ruchy r臋kami -brak zainteresowania kontaktami z r贸wie艣nikami i innymi lud藕mi (poza rodzicami i jedn膮 babci膮) -nie lubi艂em patrze膰 komu艣 w oczy -nie lubi艂em by膰 brudny, gdy co艣 zauwa偶y艂em, musia艂em wytrze膰 -nie wymawia艂em "r" (nie wymawiam do dzi艣) -niska sprawno艣膰 manualna w r臋kach -nie ci膮gn臋艂o mnie do tego, czym interesowali si臋 r贸wie艣nicy -zawsze lubi艂em te偶 bardzo fantazjowa膰 my艣lami gdy poszed艂em do zer贸wki, fobia spo艂eczna da艂a o sobie zna膰, gdy mia艂em przymus, 偶eby co艣 komu艣 powiedzie膰, to pojawia艂y si臋 jej objawy, w zer贸wce w czasie wolnym lubi艂em chodzi膰 w k贸艂ko (na podw贸rku u babci te偶) gdy mia艂em 6 i p贸l roku dosz艂y nast臋pne objawy: -zaburzenia snu - najpierw by艂y one s艂abe, pojawi艂y si臋 nagle bez wyra藕nej przyczyny, nied艂ugo potem by艂a zmiana umeblowania mojego pokoju, wtedy zaburzenia snu si臋 nasili艂y, zaburzenia by艂y takie: cz臋ste parali偶e senne, 艣wiadome koszmary senne (ale bez mo偶liwo艣ci kontroli), fa艂szywe przebudzenia, l臋ki nocne i dziwne stany zawieszenia mi臋dzy jaw膮, a snem, ale troch臋 inne ni偶 zwyk艂e parali偶e senne -nyktofobia, akrofobia, insektofobia, l臋k przed balonami i powietrzem w otworach (np. w 艂ody偶kach, s艂omkach) -nied艂ugo potem nast膮pi艂 regres sprawno艣ci fizycznej, wcze艣niej og贸lna sprawno艣膰 fizyczna by艂a dobra -zrobi艂em si臋 te偶 og贸lnie powolny w szkole na przerwach zawsze chodzi艂em sta膰 w to samo miejsce, mia艂em pewne problemy z koncentracj膮, ale niewielkie i nie mia艂em problem贸w z nauk膮, mia艂em te偶 ju偶 pewien problem z m贸wieniem w艂asnymi s艂owami, tzn nie umia艂em powiedzie膰 艣cis艂ego tekstu w艂asnymi s艂owami, zdarza艂y mi si臋 te偶 ju偶 niekontrolowane lekkie drgawki, szczeg贸lnie w chwilach stresu na pogrzebach nie robi艂o na mnie wra偶enia, gdy moja matka p艂aka艂a, a w czasie ciszy w ko艣ciele musia艂em si臋 powstrzymywa膰 od 艣miechu, og贸lnie mam czasem napady 艣miechu, szczeg贸lnie gdy jest cisza i du偶o ludzi, to czasem napada mnie ch臋膰 du偶ego 艣miechu, nie potrafi臋 wsp贸艂czu膰, ani pociesza膰, mam te偶 problem z okre艣leniem niekt贸rych swoich uczu膰 do kogo艣, mam te偶 jakie艣 problemy z r贸wnowag膮 w pojazdach, musz臋 si臋 trzyma膰 rurki nawet, gdy np. autobus jedzie wolno, bo inaczej mnie chce wywr贸ci膰, inni ludzie nie musz膮, zainteresowania mia艂em inne, ni偶 r贸wie艣nicy w wieku 8 lat zacz膮艂em robi膰 si臋 troch臋 nerwowy i jeszcze mia艂em takie co艣, 偶e gdy dotkn膮艂em co艣 niechc膮cy, to musia艂em dotkn膮膰 ponownie, bo inaczej robi艂em si臋 wkurzony pod koniec podstaw贸wki zmieni艂 mi si臋 pogl膮d odno艣nie brudu, zacz膮艂em lubi膰 mie膰 brudne d艂onie, zaburzenia snu ju偶 ust膮pi艂y, trwa艂y kilka lat, os艂ab艂a nyktofobia w wieku 14 lat moja ruchliwo艣膰 zacz臋艂a si臋 bardziej nasila膰, nasili艂a si臋 u mnie ch臋膰 bujania si臋, rok p贸藕niej opr贸cz tych nietypowych ruch贸w r臋kami, dosz艂a ch臋膰 ruch贸w nogami gdy mia艂em 17 lat pojawi艂y si臋 problemy z nauk膮, nasili艂y si臋 problemy z koncentracj膮, powr贸ci艂y zaburzenia snu, ale w innej formie, wtedy by艂y to pocz膮tki jakby zespo艂u op贸藕nionej fazy snu, stawa艂em si臋 te偶 coraz bardziej nerwowy, pojawi艂o si臋 te偶 wi臋cej powtarzalnych zachowa艅 2 lata temu, dosz艂y napady snu czasem podczas wykonywania nudnych czynno艣ci, od tamtego czasu mam te偶 ju偶 prawie w pe艂ni objaw zespo艂u op贸藕nionej fazy snu, a gdy k艂ad臋 si臋 spa膰, to czasem zacz臋艂o mi si臋 zdarza膰 takie co艣, 偶e le偶臋 i niby trac臋 艣wiadomo艣膰, ale nie zasypiam tylko zaczynam o czym艣 my艣le膰, po pewnym czasie odzyskuj臋 艣wiadomo艣膰 i orientuj臋 si臋, 偶e nie spa艂em, tylko o czym艣 my艣la艂em, zacz膮艂em mie膰 te偶 tak, 偶e czasem w nocy zdarzaj膮 mi si臋 silne zaciski szcz臋ki, poza tym moja ruchliwo艣膰 si臋 jeszcze bardziej zwi臋kszy艂a, zar贸wno bujanie si臋, jak i ruchy r臋kami i czasem nogami, ju偶 trudno by艂o, 偶ebym wysiedzia艂 w miejscu nieruchomo, problemy z koncentracj膮 te偶 si臋 jeszcze zwi臋kszy艂y, na studiach mam du偶y problem, by si臋 skupi膰, sta艂em si臋 ju偶 bardzo mocno nerwowy, gdy si臋 wkurz臋, to wpadam w wewn臋trzny sza艂, dosz艂y te偶 lekkie zawroty g艂owy (z wyj膮tkiem jednego ataku silnych) i czasem lekkie piski w uszach, dopiero w艂a艣nie w wieku 20 lat zda艂em sobie w du偶ym stopniu spraw臋 ze swojej nienormalno艣ci, teraz mam 22 lata w dzieci艅stwie dwa razy mia艂em EEG, wyniki by艂y r贸偶ne, ale tamten neurolog nie zainteresowa艂 si臋 tym bardziej, rok temu te偶 mia艂em EEG, wynik jeszcze inny, ni偶 te z dzieci艅stwa, ale ten neurolog r贸wnie偶 si臋 za bardzo nie zainteresowa艂 niedawno mia艂em wizyt臋 u jeszcze innego neurologa, ten da艂 na badanie obrazowe, badanie mam za kilka tygodni, ale wizyt臋 z wynikiem mam dopiero za kilka miesi臋cy, o czym mog膮 艣wiadczy膰 te wszystkie objawy ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kutagara
Autyzm, bez dw贸ch zda艅. A jaka jego wersja, to ju偶 musisz sam poszuka膰 w necie. Jest przynajmniej kilka typ贸w autyzmu. Praktycznie wszystko, co opisale艣 pasuje jak ula艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martulkaaaa_________
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/niepokojace-zachowania-mojego-dziecka podobne objawy i podobne problemy z diagnoz膮 i olewanie lekarzy a to pierwszy link, kt贸ry mi wyskoczy艂 akurat, jak pomyszkujesz w sieci pewnie znajdziesz co艣 lepszego okropne jest to, 偶e bardzo cz臋sto nie mo偶na liczy膰 na lekarzy, jak si臋 idzie z katarem, to wiedz膮 co robi膰, ale jak jest co艣 odrobin臋 bardziej skomplikowanego, to cz臋sto to olewaj膮, bo nie bardzo wiedz膮, jak si臋 do tego zabra膰 chod藕 po specjalistach do skutku, a偶 znajdziesz kogo艣 kompetentnego trzymaj si臋 i powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
czasami czytam troch臋 o autyzmie, a tak偶e o schizofrenii, ale jak pr贸buj臋 si臋 zastanowi膰, co bardziej do mnie pasuje, to dostaj臋 m臋tliku i dalej nie wiem, co mi w ko艅cu jest no i przebieg mojej choroby wydaje mi si臋 jaki艣 og贸lnie nietypowy wydaje mi si臋, 偶e nie tylko lekarze zawinili, ale tak偶e moi rodzice, ojciec to si臋 tym akurat nie interesowa艂, a matka nie m贸wi艂a wtedy o wszystkich moich objawach, m贸wi艂a o bardzo niewielu, dla nich takie choroby to jakby troch臋 tabu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 holistyka
podziwiam twoj opis, bardzo swiadomy i rzeczowy ja tez podejrzewam ze to jakas forma autyzmu na pewno trzeba by popracowac nad relacja z rodzicami, szczegolnie z matka, dojsc w terapi co sie wydarzylo te pierwsze 5 lat twojego zycia, ktorego nie pamietasz polecam EFT moze na poczatek, znajdz jakiegos dobrego terapeute i sprobuj, jestes bardzo inteligentny wiec znajdziesz jesli bedziesz chcial i jestes na to gotowy to moze byc jakas trauma juz jak mama byla z toba w ciazy, z zycia plodowego, szczekoscisk na to wspazuje i zaburzenia snu, szczekoscisk to zazwyczaj ukryta agresja, pracuj z terapeuta w kierunku tej traumy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za bardzo si臋 przejmujesz
nie wkr臋caj sobei chor贸b, wiele objaw贸w jakie opisujesz to typowe natr臋ctwa czy objawy nerwicy, wiele dzieci w wieku szkolnym je przechodzi jako wynik stresu i problem z adaptacja w grupie nie przejmowa艂abym si臋 nimi a偶 tak bardzo, tym bardziej 偶e jak sam piszesz niekt贸re z tych objaw贸w zanikne艂y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
holistyka sam si臋 sobie dziwie, ja og贸lnie jaki艣 dziwny jestem, w dodatku mam jeszcze inne problemy zdrowotne, w tym tak偶e jeden wrodzony co do relacji z rodzicami, to przecie偶 poza tym, 偶e prawdopodobnie ich lubi艂em, a nie kocha艂em, to mia艂em normalne moja rodzina ma podobno patologiczn膮 przesz艂o艣膰, kiedy艣 co艣 moja matka wspomina艂a, 偶e m贸j ojciec robi艂 awantury i zdarza艂o mu si臋 czasem j膮 uderzy膰, najgorzej podobno by艂o, gdy by艂a w ci膮偶y, dosta艂a kopa w brzuch, ojciec pi艂 i pije do dzi艣, z tym, 偶e wtedy gdy podobno by艂 agresywny, pi艂 wi臋cej, ale od momentu, od kt贸rego pami臋tam, mia艂em raczej spokojne dzieci艅stwo, ojciec nie by艂 agresywny, matka m贸wi艂a mi te偶, 偶e po urodzeniu mia艂em zm臋czenie porodem (8 punkt贸w w skali Apgar) ojciec za艣 kiedy艣 te偶 sam wspomina艂, 偶e on akurat ca艂e dzieci艅stwo wychowywa艂 si臋 w patologii, dziadek pi艂 i bi艂 brat matki tak偶e by艂 pijakiem, matka i babcia od strony matki s膮 za to troch臋 nadopieku艅cze ale jak wygl膮da艂o moje pierwsze 5 lat 偶ycia, to ju偶 mi rodzice nie wspominali za bardzo si臋 przejmujesz - w wieku 5 i p贸艂 lat przecie偶 nie chodzi艂em do 偶adnej szko艂y, no chyba, 偶e ma to zwi膮zek z jakimi艣 wydarzeniami w rodzinie, kt贸rych nie pami臋tam neurolog, do kt贸rego obecnie nale偶臋 podejrzewa u mnie encefalopati臋 napisz臋 co艣 jeszcze, ale p贸藕niej, teraz tylko na chwil臋 zajrza艂em

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
wcze艣niej nie mia艂em czasu, by wi臋cej napisa膰 holistyka co prawda, jak pisa艂em, w dzieci艅stwie og贸lne relacje z rodzicami mia艂em normalne, no ale teraz si臋 pogorszy艂y, du偶o rzeczy mnie wkurza co do terapii, to nie mam odwagi, poza tym moi rodzice uwa偶aj膮, 偶e kto艣 kto chodzi na jakie艣 terapie jest czubkiem i nawet jakbym mia艂 odwag臋, to by si臋 nie zgodzili dlaczego uwa偶asz, 偶e jestem inteligentny ? ja tak nie uwa偶am, nauka na studiach ledwie mi idzie i w og贸le jestem ma艂o samodzielny no i podobno urodzi艂em si臋 z 2 dniowym op贸藕nieniem, mo偶e, je艣li jest u mnie ta encefalopatio, to powsta艂a albo w wyniku tego kopni臋cia, albo w wyniku op贸藕nienia w porodzie, albo w wyniku zm臋czenia porodem zobacz臋, co powie neurolog po rezonansie, no ale to jeszcze kilka miesi臋cy i od pewnego czasu ciekawo艣膰 nie daje mi spokoju, w og贸le jako艣 dziwnie by艂o z pewn膮 rzecz膮 u tego neurologa, bo gdy wykona艂 klasyczne badanie (popuka艂 mnie, postuka艂 takim czym艣 itp.) to zrobi艂 jak膮艣 dziwn膮 min臋, po czym w niekt贸rych miejscach postuka艂 jeszcze raz, a potem powiedzia艂, 偶e wysz艂y pewne nieprawid艂owo艣ci, ale nie powiedzia艂 jakie za bardzo si臋 przejmujesz ale czy wszystkie moje objawy mog膮 by膰 wywo艂ane stresem ? troch臋 w膮tpi臋 og贸lnie to si臋 nie przejmuj臋, a w sumie powinienem chocia偶 troch臋, ale nie daje mi spokoju ciekawo艣膰, co to dok艂adnie jest no du偶o moich objaw贸w to nie znikn臋艂o, niekt贸re objawy to przecie偶 nawet dosz艂y, a niekt贸re si臋 nasili艂y, w zasadzie to znikn臋艂y tylko tamte z dzieci艅stwa zaburzenia snu oraz to wpatrywanie si臋, a nyktofobia os艂ab艂a, ale nie znikn臋艂a

Udost臋pnij ten post

Asperger /autyzm wysokofuncjonujacy/albo zaburzenie ze spektrum autyzmu/albo Zesp贸艂 wielu z艂o偶onych zaburze艅 rozwojowych (McDD) nerwica natr臋ctw?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
Enfant Terrible czasem my艣la艂em o nerwicy natr臋ctw, wiele moich objaw贸w do niej pasuje, ale raczej nie wszystkie, chyba, 偶e jaka艣 nietypowa zesp贸l Aspergera - nie wiem, mo偶e by i moje objawy pasowa艂y do 16 roku 偶ycia, ale potem ju偶 nie, no chyba 偶e gdy mia艂em 17 lat, na Aspergera dodatkowo na艂o偶y艂a si臋 jaka艣 osobna choroba psychiczna, kt贸ra zacz臋艂a blokowa膰 bycie dobrym z jakiej艣 jednej dziedziny, wtedy mo偶e to by膰 to autyzm wysokofunkcjonuj膮cy te偶 by膰 mo偶e spektrum autyzmu to szerokie og贸lne poj臋cie McDD - te偶 do mnie w du偶ym stopniu pasuje a mo偶e to jednak co艣 ze schizofrenii, czasem objawy s膮 podobne, albo mo偶e jakie艣 ca艂kiem inne schorzenie zwi膮zane z encefalopati膮, mo偶liwo艣ci jest w艂a艣nie du偶o

Udost臋pnij ten post

"spektrum autyzmu to szerokie og贸lne poj臋cie" i jest u偶ywane na opisanie tego wszystkiego co np. w klasycznym auty藕mie si臋 nie mie艣ci:) nie s膮dz臋,偶eby w gr臋 wchodzi艂a schizofrenia- nie piszesz o objawach psychotycznych ( urojenia , omamy) a w obrazie wyst臋puj膮 jednak zachowania autystyczne, wtedy te pierwsze musz膮 byc znacznie nasilone. Je偶eli Ci przeszkadza Tw贸j stan idz do naprawd臋 dobrego psyciatry, neurologa i psychologa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
Enfant Terrible omamy i urojenia s膮 najbardziej popularne bodaj偶e w schizofrenii paranoidalnej, a ja mam na my艣li schizofreni臋 prost膮 z pobudzeniem katatonicznym m贸j stan mo偶e bardzo utrudni膰 mi funkcjonowanie po studiach, nie potrafi臋 za bardzo za艂atwia膰 spraw i nie wiem, czy b臋d臋 potrafi艂 znale藕膰 prac臋 no przecie偶 pisa艂em, 偶e jestem pod kontrol膮 neurologa, ale 偶e rezonans mam za kilka tygodni, a nast臋pn膮 wizyt臋 dopiero za kilka miesi臋cy, a do tego czasu ciekawo艣膰 pewnie cz臋sto nie b臋dzie mi dawa膰 spokoju, 偶eby co艣 wi臋cej robi膰, to ci臋偶ko, bo uniemo偶liwia mi to przede wszystkim brak motywacji oraz pewien strach (je艣li chodzi o zmiany w 偶yciu) oraz rodzice (je艣li chodzi o wizyt臋 u psychiatry i wszystko co si臋 z tym wi膮偶臋)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
a wiecie mo偶e, czy porady no forach eksperckich s膮 p艂atne ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kutagara
Te偶 od pocz膮tku my艣la艂am o zespole Aspergera. Autorze, niezaleznie od tego, czy jest to autyzm, nerwica czy inne zaburzenia , w艂膮cznie ze schizofreni膮, to zauwa偶y艂am jedna rzecz - jeste艣 szalenie skoncentrowany na sobie i swoim stanie zdrowia. Rozumiem to oczywi艣cie, ale uwa偶am,偶e nieco przesadzasz i masz obsesj臋 na punkcie swojego stanu psychicznego. Opisa艂es swo stan zdrowia za zdumiewaj膮ca precyzja i bardzo d艂ugo, zreszt膮 tw贸j ka偶dy post jest d艂ugi, mam wra偶enie,偶e maniacko obserwujesz ka偶de drgni臋cie powieki, ka偶dy objaw, cho膰by najdrobniejszy, ka偶de st臋kni臋cie i j臋k duszy. To ju偶 nie jest normalne i zaczepia o paranoj臋. Zrozum, ja ci臋 rozumiem, bo sama jestem chora, powa偶niej ni偶 ty, ale nie 偶yj臋 tylko swoj膮 chorob膮 bo bym zwariowa艂a. A ty chyba 偶yjesz tylko sob膮 i swoim 艣wiatem. 呕adna diagnoza nie b臋dzie dla ciebie wystarczaj膮ca, zawsze b臋dziesz si臋 doszukiwal dziury w ca艂ym, bo taki objaw troch臋 nie pasuje do ogolnego obrazu, albo inny. Zawsze co艣 znajdziesz. Pomy艣l o tym na spokojnie, bo to ju偶 nie jest normalne....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
kutagara nie wiem, czy mam obsesj臋, czy nie, trudno mi powiedzie膰 posty s膮 d艂ugie, bo gdy co艣 opisuj臋, chc臋 to zrobi膰 dok艂adnie, ale gdy dyskutuj臋 na forum o byle czym, to moje posty ju偶 nie s膮 d艂ugie, lecz cz臋sto bardzo kr贸tkie jestem raczej zoboj臋tnia艂y sw贸j na sw贸j przysz艂y stan, tylko bardzo ciekawi mnie (nie wiem, czy obsesyjnie, czy nie) sw贸j obecny i przesz艂y stan mo偶e dlatego tak jest, bo moje zainteresowania ulegaj膮 zmian膮, najpierw w dzieci艅stwie by艂a to pogoda, p贸藕niej wulkany, p贸藕niej kosmos, p贸藕niej zjawiska paranormalne, a teraz przesz艂o na co艣 typu psychologia/neurologia czy 偶yj臋 swoim 艣wiatem, no by膰 mo偶e, co prawda mog臋 rozmawia膰 na wiele temat贸w i tych powa偶nych i tych niepowa偶nych, ale chyba bardziej przedstawiam w nich sw贸j punkt widzenia, z niekt贸rych typ贸w temat贸w musia艂em zrezygnowa膰 ze wzgl臋du na du偶膮 nerwowo艣膰 moja matka ma k艂opoty ze zdrowiem, ale chyba to do mnie nie trafia, nie mog臋 te偶 okre艣li膰, czy k艂opoty ze zdrowiem mojej matki s膮 powa偶ne, czy nie ale ju偶 z tym, 偶e 偶adna diagnoza nie b臋dzie dla mnie wystarczaj膮ca, to si臋 ca艂kiem nie zgadzam, je艣li lekarz powie, co mi jest i 偶e jest tego pewien, to nie b臋d臋 si臋 doszukiwa艂 czego艣 wi臋cej w pewnym sensie zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e jestem nienormalny, tzn. wiem na podstawie tego, co wyczyta艂em w internecie, ale tego nie czuj臋

Udost臋pnij ten post

zgadzam si臋 z kutagara, przesadnie analizujesz wszelkie objawy skoro napisa艂e艣 wi臋cej o sytuacji rodzinnej uwa偶am 偶e mia艂a ona du偶y wp艂yw na pewne Twoje zachowania: nerwice s膮 bardzo powszechne u dzieci pij膮cych rodzic贸w a nadopieku艅czo艣膰 matek czy bab膰 te偶 cz臋sto kszta艂tuje pewn膮 wyuczon膮 bezradno艣膰 u dzieci, st膮d niedaleka droga do niskiej samooceny, kompleks贸w i fobii piszesz 偶e boisz si臋 zmian, to cz臋sta cecha DDA, os贸b wsp贸艂uzalenionych itp zamiast koncentrowa膰 sie na tym by pozna膰 nazw臋 choroby, skup si臋 raczej nad tym by pracowa膰 nad deficytami czyli np szuka膰 metod by radzi膰 sobie jak najlepiej z tym co masz, terapia mog艂aby odbudowa膰 poczucie w艂asnej warto艣ci i jakos Ci臋 ukierunkowa膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kula:]
czlowieku drogi, przestan kombinowac nt chorob. tzn no moze jakas mas,ale jak dla mnie to PSYCHOTERAPIA i to szybko. rodzina cie wyniszczyla. totaalna nerwice miales i masz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
za bardzo si臋 przejmujesz ale nie s艂ysza艂em, 偶eby nerwica mog艂a spowodowa膰 a偶 takie zachowania wi臋c nie wiem poza tym moje dzieci艅stwo raczej wyklucza to, 偶e jestem DDA (nie mia艂em zniszczonego dzieci艅stwa przez alkohol), cho膰 wiele moich cech zgadza si臋 z DDA, wi臋c sprawa jest dziwna pisa艂em ju偶, 偶e terapia nie wchodzi w gr臋, brak motywacji oraz brak zgody rodzic贸w kula:] nie wiem, jak mog艂a mnie rodzina wyniszczy膰, skoro nigdy w dzieci艅stwie, kt贸re pami臋tam, nie mia艂em z ni膮 偶adnych konflikt贸w, by艂em bardzo uleg艂y r贸wnie偶 analizuj臋 to kopni臋cie, czy kopni臋cie w brzuch mojej matki w ci膮偶y mog艂o wywo艂a膰 encefalopati臋 ? no i jeszcze to 2 dniowe op贸藕nienie w porodzie i zm臋czenie porodem

Udost臋pnij ten post

Nerwica to jedno a dwa to 艣rodowisko w jakim 偶y艂e艣 i jak by艂e艣 wychowywany. Wmawianie sobie 偶e masz jakie艣 problemy bo urodzi艂e艣 si臋 dwa dni po terminie ? no 偶al, wiele kobiet przenosi ci膮偶臋 nawet i do dw贸ch tygodni i dzieci rodza si臋 zdrowe bo termin porodu jest wyznaczany orientacyjnie. Co do "zm臋czenia porodem" chyba bardziej chodzi Ci o ewentualne niedotelenienie. To moze mie膰 wp艂yw, ale niekt贸re z deficyt贸w mog膮 by膰 potem skorygowane przez rehabilitacj臋 lub samoistnie ust臋puj膮 z wiekiem. Piszesz 偶e w rodzinie by艂y osoby uzale偶nione od alkoholu. By膰 mo偶e niekt贸re z Twoich chor贸b to wynik dziedziczenia. Co da analiza tych zasz艂o艣ci ? Skup si臋 na tym co mo偶esz zrobi膰: jak polepszy膰 relacj臋 z innymi, sposoby nauki, koncentracji itp Fobie i natr臋ctwa mo偶na leczy膰. Co do zdrowia psychicznego udowodniono 偶e odpowiednie od偶ywianie regularny tryb 偶ycia i uprawianie spor贸t贸w pomaga.

Udost臋pnij ten post

"nie wiem, jak mog艂a mnie rodzina wyniszczy膰, skoro nigdy w dzieci艅stwie, kt贸re pami臋tam, nie mia艂em z ni膮 偶adnych konflikt贸w, by艂em bardzo uleg艂y chyba nie czyta艂e艣 zbyt du偶o o wp艂ywie alkoholizmu na dzieci w艂a艣nie taka postawa biernosci i uleg艂o艣ci jest typowa dla dzieci z rodzin alkoholowych chyba oczywiste jest 偶e inaczej zachowuj膮 si臋 dzieci z rodzin, kt贸re tego problemu nie maj膮, one nie musz膮 wprowadza膰 jaki艣 strategii przetrwania i unikania konflikt贸w, 偶yj膮 w 艣wiecie dzieci艅stwa a nie problem贸w doros艂ych dzieci z rodzin uzale偶nionych musz膮 przyjmowa膰 funkcje doros艂ych cz艂onk贸w rodziny lub dostosowywa膰 w r贸偶ny spos贸b do sytuacji w jakiej przysz艂o im 偶y膰, konflikt贸w itp

Udost臋pnij ten post

twierdzisz 偶e rodzina nie mia艂a na Ciebie wp艂ywu, 偶e nie czujesz si臋 DDA a w tym samym czasie piszesz 偶e nie p贸jdziesz na terapi臋...bo rodzina.... jeste艣 ubezw艂asnowolniony, boisz si臋 sam o sobie decydowa膰 ? boisz si臋 co pomy艣li rodzina ? to Twoje 偶ycie i sam powiniene艣 je kszta艂towa膰 skoro czujesz 偶e potrzebujesz zrobi膰 co艣 ze swoim 偶yciem by lepiej funkcjonowa膰 to zr贸b to zamiast zastanawia膰 si臋 co o tym pomy艣l膮 krewni

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 holistyka
jestes bardzo inteligentny, jedynie polkule mozgowe masz niezsynchronizowane, prawdopodobnie przez traume jestes dorosly, ale emocjonalnie uzalezniony od rodzicow, poczytaj o tym, jestes inteligentny, wyciagnij wnioski jestes dorosly i cierpisz, zeby przerwac to cierpienie to jedynie oplaca ci sie terapia EFT tak na poczatek , zycze ci szczescia:) zebys poczul co to jest komfort psychiczny, poczucie bycia szesliwym, radosnym itd szukaj a znajdziesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 holistyka
ogroma trauma z zycia prenatalnego, trauma narodzin i traumy z pierwszych 5 lat zycia sa do uzdrowienia, bez tego nie ruszysz trzymam za ciebie kciuki i wspieram

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 holistyka
jestes tez DDA, poczytaj o tym, to tez jest koniecznie do terapii

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
opisz臋 przebieg swoich zainteresowa艅: w dzieci艅stwie interesowa艂em si臋 pogod膮, du偶o patrza艂em w teletekst, by obejrze膰 kolejn膮 pogod臋, lubi艂em te偶 obserwowa膰 chmury, cz臋sto rysowa艂em burze, lubi艂em te偶 gra膰 w karty, warcaby i wype艂nia膰 krzy偶贸wki lubi艂em uk艂ada膰 karty po kolei na tapczanie, potem miesza膰 i od nowa, lubi艂em te偶 przepisywa膰 do zeszytu program telewizyjny cieszy艂em si臋 butelk膮 po napoju, paragonami, rozwi膮zan膮 krzy偶贸wk膮, lubi艂em z tym chodzi膰 po mieszkaniu, fantazjowa艂em, 偶e te rzeczy maj膮 uczucia, 偶e b臋dzie im smutno, gdy wyrzuc臋 do kosza jako艣 w gimnazjum zmieni艂y si臋 moje zainteresowania, rzuci艂em te wszystkie zachowania, a zacz膮艂em czyta膰 w internecie o wulkanach po jakim艣 czasie znowu zmiana, zacz膮艂em czyta膰 o kosmosie, a po jakim艣 czasie o zjawiskach paranormalnych no i obecnie moje zainteresowania przesz艂y tym razem na samego mnie, moj膮 psychik臋 czy takie zachowania mog膮 艣wiadczy膰 o wp艂ywie rodziny i nerwicy ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
za bardzo si臋 przejmujesz no w艂a艣nie czyta艂em, 偶e DDA s膮 bardzo odpowiedzialne i przyjmuj膮 postawy doros艂ych osobnik贸w w dzieci艅stwie a moja odpowiedzialno艣膰 by艂a i jest poni偶ej standardu, l臋k przed odpowiedzialno艣ci膮 subiektywnie czu艂em si臋 dzieckiem w dzieci艅stwie [nie przeszkadza艂o mi to, 偶e jestem uleg艂y, dobrze si臋 z tym czu艂em i nawet picie ojca mi nie przeszkadza艂o, przeszkadza艂y mi tylko powroty ze spotka艅 rodzinnych i gdy ojciec by艂 wkurzony - czu艂em si臋 wtedy zagro偶ony, pomimo, 偶e nic strasznego si臋 nie dzia艂o w dzieci艅stwie, kt贸re pami臋tam i tego w艂a艣nie nie rozumiem] i nadal si臋 nim czuj臋, wi臋c nie wiem, czy alkoholizm mojego ojca zrobi艂 ze mnie DDA rodzice krzyczeli by na mnie, gdybym chcia艂 i艣膰 na terapie no i nie mam motywacji to, 偶e niby wiem, 偶e powinienem co艣 zrobi膰, nie znaczy, 偶e czuj臋, 偶e musz臋 to robi膰, niby wiem o swojej sytuacji (wiem niby, 偶e jak co艣 nie zrobi臋, to nie b臋d臋 w stanie normalnie funkcjonowa膰), ale nie czuj臋, czy jest ona z艂a, czy nie, tylko ta ciekawo艣膰 holistyka na jakiej podstawie uwa偶asz, 偶e cierpi臋 ? ja nie czuj臋, bym cierpia艂 no w艂a艣nie czuj臋 si臋 przewa偶nie szcz臋艣liwy chyba a mnie si臋 wydaj臋, 偶e kluczem jest moja motywacja i rodzice, je艣li si臋 nie zmotywuj臋 i rodzice sami nie wy艣l膮 mnie na terapi臋, to nie rusz臋 no w艂a艣nie nie wiem, czy jestem DDA, czy nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takijeden,
ponawiam pytanie, czy moje zainteresowania, kt贸re opisa艂em mog膮 艣wiadczy膰 o nerwicy i wp艂ywie rodziny ? ja nie wiem, czy mog艂a mie膰 wp艂yw czy nie, napisz臋 co艣 wi臋cej o rodzinie nie napisa艂em jeszcze o dw贸ch rzeczach, o kt贸rych wspominali moi rodzice, jaki艣 czas temu my艣la艂em, 偶e te偶 mog艂o to mie膰 wp艂yw, ale w ko艅cu pomy艣la艂em, 偶e niewielki gdy by艂em niemowlakiem, brat mojej matki skierowa艂 w moj膮 stron臋 pewne wyzwisko, wkr贸tce potem dosz艂o do jakiej艣 szarpaniny pomi臋dzy moim ojcem, a bratem mojej matki, jak ju偶 m贸wi艂em wcze艣niej, oboje s膮 alkoholikami, wtedy mieszkali w tym samym mieszkaniu, no i jeszcze moja matka i babcia, kt贸re by艂y w艂a艣nie nadopieku艅cze kiedy艣 na jakim艣 badaniu, bodaj偶e u neurologa, wysz艂o, 偶e neurologicznie jestem lewor臋cznym, potem moja matka mi powiedzia艂a, 偶e babcia mnie "przestawi艂a", ale tu te偶 ww ko艅cu pomy艣la艂em, 偶e to mia艂o niewielki wp艂yw w moim dzieci艅stwie, kt贸re pami臋tam, gdy by艂o za co艣 ukara膰, to ojciec stosowa艂 wobec mnie kary raczej jak w normalnej rodzinie (krzyk, klaps, albo bardzo rzadko na chwil臋 zamkni臋cie w pokoju), ale obecnie to ju偶 nie pami臋tam, za co czasem pomi臋dzy moimi rodzicami dochodzi艂o do sprzeczek, ale wygl膮da艂o to tak, 偶e matka pisa艂a karteczk臋 mojemu ojcu, a na nast臋pny dzie艅 rano (bo tak bywa艂y w niekt贸re weekendy) rozmawiali o tym, nie 偶e jakie艣 wyzwiska, tylko taka troch臋 g艂o艣niejsza rozmowa niekt贸re rzeczy matka zataja艂a przed ojcem, 偶eby si臋 nie czepia艂 moja matka ma chyba obsesyjne zainteresowanie ubraniem, w moim dzieci艅stwie zawsze wybiera艂a mi ciuchy, ja nigdy nie protestowa艂em, ale czu艂em te偶, 偶e gdybym jednak chcia艂 co艣 innego, ni偶 co jej si臋 podoba, to by krzycza艂a, obecnie nie mam 偶adnego gustu odno艣nie ubrania, matka tylko raz pewn膮 osob臋 z rodziny uderzy艂a (z li艣cia) jeszcze przez jaki艣 czas w dzieci艅stwie, kt贸re pami臋tam by艂y spotkanie i z bli偶sz膮 i z dalsz膮 rodzin膮, potem ca艂a dalsza rodzina si臋 odwr贸ci艂a, ale moi rodzice czasem m贸wili, 偶e ten to jest taki, a ten taki, widz膮 wady w innych, wi臋c mo偶e dlatego si臋 rodzina odwr贸ci艂a, bo nie lubi膮 moich rodzic贸w, albo moi rodzice z nimi zerwali kontakt, poza tym mia艂em normalny kontakt z rodzicami i subiektywnie czu艂em si臋 dobrze to tyle, je艣li chodzi o rodzin臋, czy mog艂a mie膰 jednak du偶y wp艂yw na moje zachowanie ? du偶o stres贸w mia艂em w szkole, bo mi dokuczali, no ale wiele objaw贸w pojawi艂o si臋, zanim poszed艂em do szko艂y i ja w og贸le mia艂em tak, 偶e im wi臋cej stres贸w mia艂em, to zamiast stawa膰 si臋 bardziej zaradny, to stawa艂em si臋 coraz wi臋ksza dupa a pro po terapii, to pomijaj膮c ju偶 wszystkie inne rzeczy, to i tak pewnie nieciekawie by by艂o w moim przypadku na takiej terapii, je艣li by艂aby indywidualna, to zanim bym wszystko wyduka艂, to pewnie min臋艂oby bardzo du偶o czasu, a na grupowej to ju偶 w og贸le chyba bym nic nie wyduka艂 holistyka a wracaj膮c jeszcze do tego, co napisa艂a艣, ja nie uwa偶am si臋 za inteligentnego, tylko za dno, ale 偶e nie widz臋 mo偶liwo艣ci zmian, to jestem szcz臋艣liwy... chyba (no za wyj膮tkiem moment贸w, gdy jestem wkurzony, albo np. zestresowany), no bo jak si臋 nie da wprowadzi膰 zmian, to po co si臋 przejmowa膰, rodziny zak艂ada膰 nie zamierzam, bo i tak bym raczej nie potrafi艂 stworzy膰 normalnej uzale偶nienie od rodzic贸w ? to jest co艣 takiego ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kutagara
Z prawdziw膮 przykro艣cia stwierdzam, 偶e si臋 nie myli艂am. Jestes zafiksowany na sobie, potrafisz pisac ca艂e elaboraty tylko o sobie, szukasz dziury w calym i analiuzujesz ka偶de drgnienie powieki. Ja ju偶 nawet nie czytam twoich post贸w, s膮 d艂ugie, nudne, ci膮gle o tym samym. Powtarzasz si臋, usi艂ujesz zwr贸ci膰 na siebie uwag臋. Ja wysiadam, ju偶 wi臋cej czyta膰 tych elaborat贸wq o niczym nie mam zamiaru , inni chyba te偶 ci臋 maja dosy膰. Bye, bye.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mars-9876
zesp贸l Aspergera bez dw贸ch zda艅 ! Przejawiasz zachowania autystyczne i szalenie koncentrujesz si臋 tylko na swoich obsesjach, wygl膮da na to, 偶e inny 艣wiat 艣wiat dla ciebie nie istnieje. Powiniene艣 uda膰 si臋 na terapi臋, inaczej to ci臋偶ko. Ale to twoje 偶ycie i tw贸j wyb贸r.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poczekaj na rezonans
Je艣li masz problemy neurologiczne, rezonans to wyka偶e. W przeciwnym wypadku masz po prostu nerwic臋, prawdopodobnie przez rodzin臋. I uwa偶aj na alkohol, jeste艣 s艂aby i szybko mo偶esz p贸j艣膰 w 艣lady ojca.

Udost臋pnij ten post