Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barnevernet

barnevernet- reportaż na polsat news

Polecane posty

Gość Barbapapa*
"wspaniali polscy robotnicy" mialo byc

Gość Jacek z Oslo
Mam 35 lat, mieszkam w Norwegii od 2007r. To co tu sie dzieje z dziecmi to nie jest zadna rewelacja, znam osobiscie norwegow w takiej sytuacji. Tez z tym Barnevernet nie moga wygrac i odzyskac dzieci co im zabrano za to np: ze mieli zla sytuacje w domu. Matka bardzo kochajaca z jednym zdrowym dzieckiem we wlasnym mieszkaniu dwa pokoje plus salon z winda na takim socjalu co wystarczy na wszystkie wydatki potrzebne do zycia. Ja takich zabawek i ubran jako dziecko nie widzialem na oczy, I nie widzialem aby w okolicy ktos mial i takich smakolykow jadal. Powodem zabrania dziecka bylo to ze bylo to najbiedniejsze dziecko w klasie i ktos to zglosil do Barnevarnet, zaczely sie sugerujace dziecku odpowiedz twierdzaca pytania, czy sie zle nie czuje z tym. Kiedy po pewnym czasie takiego podpytywania male znuzone pytaniami dziecko na odczepnego potwierdzilo, zabrano je. Adwokat jest bezsilny bo to ten tanszy. Porzadny to taki koszt, ze chyba lepiej mafie, albo rutkowskiego lepiej wynajac, szybko odbije i znowu upokorzy tych ministrow idiotote Sikorskiego i jemu podobnych.

Gość Jacek z Oslo
Nie wiem czy to komus cos pomoze, ale jest taka darmowa pomoc prawna z tlumaczem na zamowienie w dwoch miejscach w Oslo. Mozecie zadzwonic i spytac czy oni sie podejmna takiej sprawy. Fri Rettshjelp Adresse: Storgata 19, 0184 Oslo Telefon 23 48 79 00 Jest tez Caritas z Adwokatami i polkami do tlumaczenia link-: http://www.caritas.no/?page_id=1017 Rog storgate i hausmansgate. Powodzenia

Gość Barbapapa*
Jacek, zla sytuacja w domu to nie jest niestety tak blachy powod by go bagatelizowac. Postaraj sie rowniez zrozumiec, ze to co wydawac sie tobie moze dobrymi warunkami do zycia, niekoniecznie odbierane jest w taki sam sposob przez innych. Nie wiem z jakiego srodowiska sie wywodzisz, do jakiego standardu zycia przywykles, ani jak wiele miales okazje w zyciu zobaczyc/skosztowac/doswiadczyc, ale byc moze jest tak, ze to co w TWOIM indywidualnym przekonaniu (jako igranta) wydaje sie atrakcyjnym mieszkaniem, atrakcyjnymi zabawkami, atrakcyjnymi ubraniami, smakolykami, czy wreszcie wystarczajacym miesiecznym budzetem gospodarstwa domowego, moze byc zupelnie inaczej odbierane w oczach lokalnych mieszkancow. Tak sie sklada, ze dla przecietnego Polaka nawet bardzo skromne i przecietne skandynawskie mieszkanie, odziez, zabawki itd. moga wydawac sie luksusem, poniewaz przyjety jest tam zupelnie inny standard zycia. Zwroc tez uwage, ze w opisywanym przez ciebie przypadku matka dziecka w wieku szkolnym zyje z socjalu zamiast podjac prace zarobkowa i tym samym starac sie polepszyc warunki bytowe i bazpieczenstwo materialne rodziny, co moglo byc kolejnym powodem dla ktorego podjeto takie zdecydowane kroki. Gdyby ta kobieta starala sie zrobic cos ze swoim zyciem, a nie tylko zyc z dnia na dzien na tym - powiedzmy - minimalnym poziomie zabezpieczonym przez panstwo (tym bardziej, ze stopa bezrobocia w tym kraju jest na naprawde niskim poziomie, tak wiec nie ma wytlumaczenia dla jej pasywnej postawy), wowczas do niczego takiego by nie doszlo.

Gość Barbapapa*
imigranta

Jacek, a nie pomyslales, ze ta matka siedzi juz za dlugo na socjalu i jak na norweskie warunki prowadzi za skromne zycie i nie zapewnia dziecku dobrych warunkow chociazby mogla? i skoro dziecko powiedzialo, ze mu zle to na pewno nie na odczepnego:O Skad w ogole taki wniosek? Nam polakom ciezko jest czasem zrozumiec, ze inne panstwa chca dbac o dzieci i glupie socjalne minimum to za malo.

Gość Barbapapa*
Otoz to, Anabelle.

Gość masa3000
Czy ktoś z Państwa może mi przesłać na maila tytuł i wykonawcę tej piosenki z końca reportaża o kobicie imieniem MARGJIT ???????

PO WIELU TYGODNIACH WESZLAM TU I ODPOWIADAM - BARBAPAPIE. PRZECZYTALAM CO SAMA NAPISALAM I RZECZYWISCIE NAPISALAM CHAOTYCZNIE. BYLAM PRZED PRZESLUCHANIEM I ZDENERWOWANA NA WYPOWIEDZI INNYCH NIE ZNAJACYCH SYTUACJE I SYTUACJI. ,,MOJE DZIECI,,NIE ZOSTALY ODDANE PO SPRAWIE W SADZIE. BEDZIE NOWA SPRAWA W LUTYM. A PRZED ZABRANIEM DZIECI ROK TEMU NIKT Z RODZINY NIE BYL PODDANY OBSERWACJI ANI NIKT SIE NIE POKWAPIL NA KONTAKT Z RODZICAMI CZY NAWET Z DZIECMI. TO BYLA W SZKOLE I PRZDSZKOLU TAJEMNICA I DLATEGO SPRAWA TOCZY SIE JESZCZE PRZED SADEMO WYJASNIENIE. INACZEJ NIE MOZNA BYLOBY SIE ODWOLYWAC RODZICOM. LEKARZ DZEIECIECY BYL SAM SWIADKIEM W SPRAWIE I JEST SWIADKIEM PO STRONIE RODZICOW. TO SAMO Z PSYCHOLOGIEM DZIECIECYM - POD JEGO KONTROLA BYLO DWOJE Z TROJGA DZIECI-NIE MA NIC DO ZARZUCENIA RODZICOM. CO BEDZIE DALEJ TO ZOBACZYMY ALE KAZDE DZIECKO JEST U INNEJ RODZINY. DZIEWCZYNKA ZMIENIA ZASTEPCZE RODZINY PRAWIE CO MIESIAC DLACZEGO???? BO RODZINA ZASTEPCZA ZLA? NIE . DZEWCZYNKA JEST SPECJALNEJ TROSKI A NIKT TEGO NIE WZIAL POD UWAGE A SZCZEGOLNIE REKTOR ZGLASZAJAC ALBO PISZAC DONOS DO BARNEVERNET POWINIEN TO ZROBIC. W DALSZYM CIAGU TAK JEST BO NIKT NIE KONTYNUUJE WIZYT U PSYCHOLOGA. ZA DUZO JEST NIESCISLOSCI ZEBY PISAC I ZA DUZO OSOBISTYCH SPRAW ZEBY PORUSZAC. KONKLUZJA MOJA JEST TAKA ZE SPRAWY DZIECI CZESTO SA ZANIEDBANE. INSTYTUCJE-OSOBY TAM PRACUJACE SA BEZ WCZESNIEJSZEGO PRZYGOTOWANIA, BEZ SZCZEGOLOWYCH DANYCH O RODZINIE. JEST MALO TAKICH OSOB KTORE CHCA SIE ZAJAC SPRAWA. PRACUJE W SZKOLE I W PRZEDSZKOLU.JESTEM TEZ ZASTEPCA JAKO ASYSTENT W DOMU OPIEKI I TU TEZ TO CO WIDZE TO PYTAM SIE SAMA SIEBIE- GDZIE JA JESTEM? TAK MNIE NIE UCZONO,TAK NIE BYLAM SZKOLONA... NO ALE JA SAMA NIC NIE PORADZE. TAM GDZIE NIE PRZEKRACZAM SWOICH KOMPETENCJI TAM STARAM SIE WYWIAZYWAC ZE SWOICH OBOWIAZKOW.CZUJE CZASEM WZROK KOLEZANEK NA SOBIE. MEZA MAM KOCHANEGO I NIE MAM MU WIELE DO ZARZUCENIA ALE JEST PO NORWESKU CIEKAWY,CIEKAWY I JESZCZE RAZ CIEKAWY. SLYSZE CO I O CZYM LUBIA ROZMAWIAC-O INNYCH NAJLEPIEJ BO BEZPIECZNIEJ. SAMA NIE MAM PROBLEMU Z WTOPIENIEM SIE W SRODOWISKO. MAM DUZO ZNAJOMYCH I PRZYJACIOL ALE TO NIE TO... KULTURA I JESZCZE RAZ KULTURA-ZIMNA. A DZIEKUJE LUB WITAM SIE CALUJAC W POLICZEK BO GDY DZIEKUJE ROBIE TO Z SERCA I UWAZAM ZE ZYJAC W TAK EGOISTYCZNYM SWIECIE I CZASACH TAKI GEST JEST NA MIEJSCU I DOSTARCZA OBOPOLNEGO ZADOWOLENIA. MOWI ZE POMIMO ZE MAM WSZYSTKO TO MAM TWOJA RADOSC I RADOSC ZE MOGE OFIAROWAC LUB SPOTKAC SIE PONOWNIE W TAK BLISKICH STOSUNKACH. ZNOWU PISZE CHAOTYCZNIE BO SIE SPIESZE .CZAS KONCZYC. POZDRAWIAM CIE BARBAPAPA

Gość aldi czarna
Barbapapa dlaczego ty obrażasz ludzi którzy fizycznie pracują twoim biednym zdaniem jeśli ktoś pracuje fizycznie to jest patologią.Ja sama mieszkam w Norwegi i znam wieli Polaków którzy większości pracują fizycznie i są mądrymi inteligentnymi ludżmi i co jest twoim zdaniem uwłaczającego w pracy fizycznej jeśli np.pracownik który jeżdzi i wyrzuca twoje smieci do śmieciarki to jest człowiekiem o niskiej inteligencji kulturze i wiedzy i jest gorszy o tego co jest po studiach -jest to żałosne co piszesz.Po drugie jest tak samo mnóstwo Norwegów co pracują fizycznie maja szkoły skończone zawodowe i jakoś o nich nie piszesz bo masz męża Norwega tylko obrażasz Polaków o rany jakie to jest zakłamanie.Ja sama sprzątam bezpośrednio firmie norweskiej mój mąż pracuje w bardzo dobrej firmie i nie wstydzimy się tego -pracujemy uczciwie mamy także dzieci o które bardzo dbamy i kochamy ,dom w którym jest przytulnie jest urządzony ze smakiem i gustownie i elegancko.Sama jesteś Polką a tak plujesz na rodaków w każdym narodzie są czarne owce a co Norwedzy to świętoszki tak samo mnóstwo alkoholików rozwodników .A jeśli chodzi o odbieranie dzieci to też się z tobą nie zgadzam jest właśnie wiele przypadków gdzie odbierają dzieci bez żądnego powodu -był taki przypadek Polaka któremu odebrano córki walczył o nie 3a może 5lat wychowywał je sam gdyż rozstał się z matką swoich córek która była Norweżką i zabrała dziecko które miała z pierwszego małżeństwa .To co wyrabiała ta instytucja to jest chore oni posądzili tego ojca o pedofilie bo ktoś tam zobaczył że przytulił córki pocałował normalny odruch kochającego rodzica a potem dziwić się tym Norwegom że nie przytulają swoich dzieci bo się po prostu boją .Można wyrządzić komuś straszna krzywdę ojciec ten walczył o swoje córki i odzyskał ale to co one przeszły i on jako rodzic zgotowali tym dzieciom i jemu koszmar .To barnevernet to jest jak państwo w państwie .

Gość Joanna Matka Polka
Witajcie, Jestem matka dwojki dzieci(mam dwie corki). W 2004 roku zabrano mi moje dzieci ot tak bez zadngo powodu ! Ludzie, Ochrona Praw Dziecka, za granica, to jest w dwoch slowach- Zalegalizowna Mafia, ktora zarabia pieniadze na odbeiraniu dzieci, a nie oddawaniu dzieci!!! Obudzcie sie! Ja walcze o moje corki 10!! lat A nawet ponad 10 lat, bo od 2004 roku, a jest 2014! Moje coreczki sa rozlaczone, nie rozmaw8iaja juz w ogole w jezyku polskim, a zeby je w ogoloe widziec , musze WALCZYC! Pomijajac skoromnosc, powiem to tak jak jest : Ja jestem osoba ogromnie utalentowana, wyksztalcona i ambitna, nie mam zadnych nalogow, od poczatku pobytu za granica, mialam i prace i mieszkanie (hej hej, hipoteke!!!czyli kupneza 250 tys euro nad morzem!!!(Ci co mnie znaja wiedza)! I nigdy nie bylo powodu do zabrania mi dzieci! Nigdy nie bylam karalna, ani w PL, ani za granica! Co wazne, ja chcialam wrocic do Polski(co podane jest w wyrokach sadowych), ale tutejsza Ochrona Praw Dziecka, nie chce dzieci przeniesc do Polski! Jest tak, jak oni juz dzieci w swoje szpony ''dopadna'', to PRZEPADLO!!!!!!!!!!!!!!!!!! WIERZCIE MI, ja ZYJE W TYM PIEKLE OD 10 LAT!!! A moje coreczki NAWET NIE SA RAZEM!!! SA ROZDZIELONE I NAWET SIE NIE WIDUJA !!! JA WLACZE O ICH WSPOLNE WIZYTY! TO JEST KOSZMAR I NIKOMU TEGO NIE ZYCZE!!!! Teraz OSKARZAM CALA Mafie i ich LEGALNE- NIELEGALNE Praktyki! Ksiazka juz niebawem. Pozdrawiam Matka Polka

Gość gość
Witajcie, Jestem matka dwojki dzieci(mam dwie corki). W 2004 roku zabrano mi moje dzieci ot tak bez zadngo powodu ! Ludzie, Ochrona Praw Dziecka, za granica, to jest w dwoch slowach- Zalegalizowna Mafia, ktora zarabia pieniadze na odbieraniu dzieci, a nie oddawaniu dzieci!!! To Mafia XXI WIEKU! Obudzcie sie! TO JEST PRAWDA-TAK! ZABIERAJA DZIECI BEZ POWODU DOBRYM KOCHAJACYM I DBAJACYM ODZIECI RODZICOM!!! RODZICOM MAJACYM WARUNKI NA TO BY MIEC I WYCHOWYWAC DZIECI!!! Ja walcze o moje corki 10!! lat A nawet ponad 10 lat, bo od 2004 roku, a jest 2014! Moje coreczki sa rozlaczone, nie rozmaw8iaja juz w ogole w jezyku polskim, a zeby je w ogoloe widziec , musze WALCZYC! Pomijajac skoromnosc, powiem to tak jak jest : Ja jestem osoba ogromnie utalentowana, wyksztalcona i ambitna, nie mam zadnych nalogow, od poczatku pobytu za granica, mialam i prace i mieszkanie (hej hej, hipoteke!!!czyli kupione za 250 tys euro i to w miejscowosci nadmorskiej!!!(Ci co mnie znaja wiedza)! I nigdy nie bylo powodu do zabrania mi dzieci! Nigdy nie bylam karalna, ani w PL, ani za granica! Co wazne, ja chcialam wrocic do Polski(co podane jest w wyrokach sadowych), ale tutejsza Ochrona Praw Dziecka, nie chce dzieci przeniesc do Polski! Jest tak, jak oni juz dzieci w swoje szpony ''dopadna'', to PRZEPADLO!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja od poczatku mialam adwokata!!! A dzieci sa Polakiami i maja tylko i wylacznie polskie pochodzenie i obywatelstwo, tak jak ja! WIERZCIE MI, ja ZYJE W TYM PIEKLE OD 10 LAT!!! A moje coreczki NAWET NIE SA RAZEM!!! SA ROZDZIELONE I NAWET SIE NIE WIDUJA !!! JA WLACZE O ICH WSPOLNE WIZYTY! TO JEST KOSZMAR I NIKOMU TEGO NIE ZYCZE!!!! Teraz OSKARZAM CALA Mafie i ich LEGALNE- NIELEGALNE Praktyki! Ksiazka juz niebawem. Pozdrawiam Matka Polka

Gość mmnnmm
jestem przerazony, mieszkam od 8 lat w norwegii z rodzina i powiem szczerze ze przeczytalem wszystkie posty i nie wiem co o tym wszystkim myslec. nie wiem komu wierzyc. zycze wszystkim uczciwym pomyslnego finalu a wszystim tym ktorzy tu pisza tylko dla pisania zeby zamilkli bo robia wiecej szkody niz pozytku. Warto jest miec idealy a jeszcze lepiej byc realista

Gość ktos kto sie zna na rzeczy
Kochani, Kraje EU, a przede wszystkim Norwegia, Niemcy i Hoalandia sie starzeja, w 2041, bedzie 4, 7 milionow ,udzi w wieku 65+ , a kraje te sa male. Nie ma w tych krajach przyrostu naturalnego! Dlatego tez EU, dlatego tez rynek dla emigrantow zarobkowych! Nie spijcie, wszystko to POLITYKA, a o co za tym idzie ECONOMIA! A ten co napisal tutaj post, zeby ludzie zamilczeli, jest dla mnie totalnym DUPKIEM! Oszolomie! To kraj swoiat i ziemia/planeta jest dla ludzi, rzad jest dla ludzi, wiec shat uo f**k up!

Gość gość
Kochani, Kraje EU, a przede wszystkim Norwegia, Niemcy i Holandia, Dania itp, to kraje, ktore sie starzeja. I to w zaskakujacym tempie! W 2041, bedzie w tych karjach ponad 5, 7 milionow ludzi w wieku 65+ , a kraje te sa male. I nie ma w tych krajach przyrostu naturalnego! Dlatego tez EU, dlatego tez rynek dla emigrantow zarobkowych! Nie spijcie, wszystko to POLITYKA, a o co za tym idzie wazna jest dla nich ECONOMIA! Bo KTO BEDZIE PRACOWEAL NA KRAJ, jak bedzie tyle starych ludzi????? A ten co napisal tutaj post, w ktorym pisze,cyt.: ''zeby ludzie zamilkli'', jest dla mnie totalnym DUPKIEM!(wiec ktos o nicku ''mmnnmm'') Sluchaj ''mmnnmm''- Oszolomie! To kraj swoiat i ziemia/planeta jest dla ludzi, rzad jest dla ludzi, wiec shat uo f**k up!

Kochani, Kraje EU, a przede wszystkim Norwegia, Niemcy i Holandia, Dania itp, to kraje, ktore sie starzeja. I to w zaskakujacym tempie! W 2041, bedzie w tych karjach ponad 5, 7 milionow ludzi w wieku 65+ , a kraje te sa male. I nie ma w tych krajach przyrostu naturalnego! Dlatego tez EU, dlatego tez rynek dla emigrantow zarobkowych! Nie spijcie, wszystko to POLITYKA, a o co za tym idzie wazna jest dla nich ECONOMIA! Bo KTO BEDZIE PRACOWEAL NA KRAJ, jak bedzie tyle starych ludzi????? A ten co napisal tutaj post, w ktorym pisze,cyt.: ''zeby ludzie zamilkli'', jest dla mnie totalnym DUPKIEM!(wiec ktos o nicku ''mmnnmm'') Sluchaj ''mmnnmm''- Oszolomie! To kraj swoiat i ziemia/planeta jest dla ludzi, rzad jest dla ludzi, wiec shat uo f**k up! Ludzie maja prawo do GLOSU!!! BO TO WSZYSTKO -POLITYKA, RZAD jest DLA NAS LUDZI I TO MY PLACIMY NA UTRZYMANIE RAZDU!!! A WIEC PALCIMY PODATKI!!! WIEC ZAMILKNIJ DUPKU! BO ZA MALO WIESZ! PAJACU!

sorry zaliterowki, czyli czeski błąd. Nie mam czasu odpisywac, ale juz musialam, bo przeciez nie da sie przejsc obok czegos tak glupiego, mowa tu o tym komentarzu osoby z nickiem "mmnnmm". Pajac jakis, radzi ludziom MILCZEC! MIECZAK!

Gość Do ´´mmnnmm´´
Uwierzysz, jak Cie t samo spotka. Mam nadzieje, ze w swoim zyciu, zaczniesz nabierac pokory i zrozumienia i przezyjesz cos, co nauczy Cie wyciagac prawidlowe wnioski i nigdy nie osadzac innych, a przede wszytskim, nie bedziesz wierzyl systemowi! Przeczyataj sobie o illuminatii, przeczytaj sobie o przyroscie naturalnym, a raczej jego braku w karajch zachodniego EU(wiec o krajach pierwszego EU). Poszukaj informacji o powdzie otwarcia granic i powodach zaakceptowanej emigracji zarobkowej. Dowiedz sie CO TO SA I JAKIE SA PRAWA CZLOWIEKA I DOPIERO I TYLKO WTEDY MOZESZ REAGOWAC I DODAWAC KOMENTARZE NA TEN TAMAT! TY CZLOWIEKU W OGOLE NIE MASZ ZEIALONEGO POJECIA O CO CHODZI, BO GOWNO WIESZ!