Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdrowa na diecie

Posiłki do 300 kcal, możecie coś polecić?

Polecane posty

Gość zdrowa na diecie

Hej, Zgodnie z zaleceniami podzieliłam swój jadłospis na 5 równych posiłków, każdy po 300 kcal (wyliczyłam swoje BMR). Jednak straasznie trudno jest mi trzymać się tej kaloryczności (chciałabym się najadać posiłkami a nie godzinę po zjedzeniu myśleć o tym na co się rzucić). Macie może jakieś propozycje posiłków które są w miare mało kaloryczne a mogabym zjeść je jako pożywny obiad/kolację/śniadanie? Dodam, że nie jadam mięsa smażonego, jem dużo warzyw, staram się jeść zbilansowane posiłki, staram się nie jeść przetworów mlecznych i ogólnie dbam, żeby zdrowo jeść ale np wczoraj ze zdziwieniem odkryłam, że zwykła gotowana kolba kukurydzy ma od groma kalorii a zjadłam na kolację dwie takie :o

Gość zdrowa na diecie
Ale bananem się nie najem na obiad :p Bardziej chodzi mi o trzy główne posiłki. Jak zrobić żeby np obiad zmiescil się w 300 kcal?

ile ma kolba kukurydzy? ja sobie jem do obiadu zamiast mięsa czasem i mnie syci nie najadasz się bo patrzysz na kalorie a nie na właściwości fiz chem i odżywcze danych potraw

Gość zdrowa na diecie
Kolba kukurydzy ma ok 200 kcal (bez masła, ale oczywiście i tak nie dodaję). Jest sycąca, owszem :) Nie znam się kompletnie na właściwościach posiłków (jedynie staram się patrzeć na to czy są kwasowe czy zasadowe i jeść więcej tych zasadowych). Chciałabym zacząć chudnąć (mądrze) więc tylko trochę ograniczam kalorie. Czytałam, że najlepiej jeść 5 równych posiłków i staram się tak robić. O ile z 2gim śniadaniem, podwieczorkiem i kolacją nie mam większych problemów o tyle śniadania i obiadu mieszczących się w 300 kcal nie zawsze potrafię zrobić.

a układasz za pomocą tabel kalorycznych? pełno jest tego i przepisów znajdziesz coś dla siebie:)

Gość zdrowa na diecie
W sumie nawet nie pomyślałam o tabelach :) Zazwyczaj po prostu czytałam z tyłu etykietki, ale tak jak piszę- ciężko było mi cos upichcić w wyznaczonej granicy kcal. Popatrzę, może coś znajdę :)

Gość zdrowa na diecie
ale oczywiście pomysły mile widziane :)

wydaje mi się że tabele od tak znalezione w życie są "uczciwsze" niż to co tam producent sobie napisze ;) poza tym musisz wiedzieć ile mają rzeczy bez etykietki czyli najważniejsze: owoce i warzywa

Gość zdrowa na diecie
dzięki whedif :) Masz rację, właśnie sprawdzam. Ale tak patrzę że mięso gotowane (duszone) z piersi kurczaka ma 140 kcal na 100 g. Nie mam wagi ale tak mi się wydaje że średnio do obiadu na porcję idzie z 200 g to już samo mięso by miało prawie 300 a gdzie warzywa i kasza czy tam ryz ;(

bo 300 kcal to za mało na obiad sniadanie powinno być duże, obiad trochę większy, kolacja mała usiądź z tabelami i rozkmiń to żeby Ci pasowało nie ma czegoś takiego że organizm chce regularnie energetycznych posiłków bo np. na noc nie potrzebuje tak dużo jak na śniadanie, w porze obiadu jesteś na wysokich obrotach itd. może być te Twoje 1500 ale inaczej rozłożone

Gość zdrowa na diecie
Hmmm może i tak. Czym więcej czytam tym czuje się głupsza :P Ale faktycznie trudno tak jeść przez dłuższy czas, a chcę wyrobić w sobie zdrowe nawyki na dłużej :) Więc chyba zrobię jak piszesz- obiad zrobię bardziej kaloryczny.

A dlaczego założyłaś,że wszystkie posiłki mają mieć po tyle samo kalorii uważam ,że śniadanie, a zwłaszcza obiad powinien być bardziej kaloryczny od drugiego śniadania czy podwieczorku. Jeśli inaczej podzielisz przydział kalorii bez problemu zjesz sycące śniadanie, obiad i kolację przegryzając coś na II śniadanie i podwieczorek . Miałam kiedyś ułożoną dietę przez dietetyczkę i tam posiłki nie miały takiej samej wartości kalorycznej , obiad miał ich najwięcej.

Gość zdrowa na diecie
Hhhhaahajhaa- wow, dziękuję za linki! Dodałam do ulubionych, świetnie opisane zasady, znów dowiedziałam się czegoś nowego :) Nigdy nie jadłam bardzo kalorycznego śniadania, a tu proszę, wychodzi na to, że powinnam. Dzięki! :)

Gość hhhhaahajhaa
no ja zawsze najwiecej jem na snaidanie i obiad ,potem juz nie jestem glodna i jem tylko lekkie nieduze porcjre nie ma za co :)