Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość traumaaa straszna ;-(

Zaparcia nawykowe u 3 latki - wysiadam-pomocy .

Polecane posty

my juz próbowaliśmy z nia róznych sposobów,ale tak naprawdę to ona tak porzadnie sie załatwi tylko po lewatywie..

Gość był już kiedyś taki temat
młoda ma jakąś nerwicę i ewidentnie to nie problem z zatwardzeniem znajomi też mieli kłopot ze swoim synem też miał jakąś traumę i nie chciał robić kupy, miał wtedy około dwóch lat

Teraz dokładnie ma 3 lata i 3 miesiące .

Kurczę, nawet nie wiesz jak bardzo Cie rozumiem. Kochana-jedyna nadzieja w tym, że z każdym dniem mała jest mądrzejsza i da się jej więcej wytłumaczyć. Może obiecaj jej jakąś super nagrodę w zamiana za kupę. Jeśli szantaż nie działa to może przekupstwo? Trzymam za Was kciuki.

Gość Szpindlerowy mlyn
moja cora jak sie uczyla na nocnik to miala taki lek przed kupa, przez kilka dni robila w majtki, na nocnik nie chciala, az jej obiecalam taki wymarzony prezent za kupke w nocniczku, moze rada marna, ale edyne co przychodzi mi do glowy, trzymajcie sie

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
Jeśli mała ma zatwardzenie to nic dziwnego że wstrzymuje bo to ja po prostu boli. Ale jest to też taki wiek w którym ona może walczyć o swoją autonomię i kontrole w ten sposób . Myślę że na pewno powinnaś odnosić się z szacunkiem do niej

Gość kurczeno
Poważna sprawa. Miałam to samo z synem i trwało to długoooo, tylko zaczęło sie później. Podawaj lactulose czały czas, a od strony psyche faktycznie wyluzować. Nawet syrop jak jej dajesz nie mów, że na kupkę. Mojemu synowi pomagała babka płesznik i tran też jest świetnym pomysłem, chociaż mój syn wolał oliwę z oliwek. No i po kilku sukcesach nie przyrywaj podawania lactulosy, zmniejsz dawkę tylko jeżeli kupa będzie zbyt luźna. Będzie dobrze, nie martw się. Jakoś to przejdziecie.

Ale w sumie ona nie ma tej kupy takiej zbitej,twardej,tylko taka normalna,tylko im dłuzej przetrzymuje tym ona bardziej sie zbita robi. Nasza lekarka mówi,że ona powinna maksymalnie raz na 4 dni sie załatwić,a ona dzisiaj juz 5 sie nie załatwia :O A nagrody,cóż nie skutkują :(

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
Jeszczę pytanie czy u was w domu nie dzieje się co co może stresować córkę. Może jakieś problemy rodzinne, kłótnie itp lub zmiana sytuacji którą zbiegła się z tym. Pozdo

No właśnie nie,nie ma kłótni,nic sie nie zmieniło .

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
W sumie podstawowa sprawa tzn czy rozmawiałas zz nią o tym. Czy pytałas czemu nie lubi robić kupki, czy ja to boli itd.

Mam znajomą pielegniarkę i ona mówiła,że można by spróbować robic jej np codzinnie lewatywy przez kilka dni i zeby ona miała taki odruch robienia a nie wstrzymywania,ale lewatywy to tez stres i mzoe przyniesc tez odwrotny skutek

Tak,ale ona nie lubi rozmaiwac o tym, mówi tylko,ze ona nie lubi jej robic i tyle :O

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
Wątpię że to dobry pomysł. Raczej poczuje się zniewolona i skutek będzie odwrotny. Powiedz czy z nią rozmawiałas o tym

Tak rozmawiałam,ale ona sie zamyka jak ten temat zaczynamy.. :(

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
Nie chce powiedzieć czemu nie lubi? Proponuje żebyś z niej wyciągnęła te informacje za pomocą zabawy. Weź misia maskotkę i powiedz że misio robi kupkę. Spytaj się jej co misio czuje w takiej sytuacji itp. możesz powiedzieć że słyszałaś że misio nie lubi robić kupki ale nie wiesz dlaczego i spytaj jak ona myśli, skaczemy misio tego nie lubi. To samo możesz zrobić rysując misia.

Gość agawarawaaaaaaaaaaa
Nie " skaczemy" tylko dlaczego

Ona kiedyś tylko mówiła,że nie lubi bo ją boli, ale to było wtedy,gdy miała te zaparcia od żelaza . A teraz nie ma co jej boleć . :(

Gość a może stolce
ma bolesne? Może bolał ją nrzuszek, jak robiła i to zapamiętała.

Nie,juz teraz na pewno nie ma bolesnych.

Ale dzisiaj i tak juz czopek musi dostac bo widze,ze ja juz boli,obiadu nawet nie tknęła.

Witam. Nasza córa miała ten sam problem. Chodziliśmy po lekarzach, brała lekki i nic. Trzymala ile wlazło. Wkońcu przestaliśmy jej popuszczać. Tłumaczyliśmy żę już nie będzie boleć itp. a po każdej kupie dostawała nagrodę. Jakieś drobne zabawki. Moja rada zaopatrz się w jakieś nagrody i codziennie po obiedzie sadzaj małą na nocnik. Na słowo kupa znajdz inne okreslenie. U nas mówiliśmy że idziemy się pozbyć złych kotków:) od których boli brzuszek. ale mogą być inne zwierzaki. Bo nasza też reagowala krzykiem na słowo kupa.

Aśka - dzieki,na pewno spróbuję . !

Gość MatHab
Moja córka również cierpi na zaparcia nawykowe wstrzymuje kupę przez kilka dni, a gdy już nie może to popuszcza bobelki,czyli schemat jest ten sam jak u większości dzieci. Jesteśmy pod opieką chirurga i pani doktor kazała nam podawać czopki w celu uregulowania wypróżnie, ale to pomaga na chwilę Stosujemy dietę, dziecko pije. Oczywiście do tego wszystkiego jest niejadkiwm nie ruszykompotu ze śliwek Córka ma 2 lata a i zapomnialam dostaje też naklejki za kupkę jest chwalona i przytulana za każdym razem Czy ona kiedyś z tego wyrośnie Cala rodzina przejmuje się jej problemem

Gość MatHab
Traumaaa strasznaaa jak Wam poszło . Czy jest lepiej

Gość kamila76
Halo jest tu ktoś

Gość gość
A co?

Gość kamila76
Mialam ten sam problem z córką i mogę pomóc ale dawno tu nikt nie zaglądał

Gość gość
Chętnie przeczytam jakie masz sposoby na zaparcia nawykowe