Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988ldz

Pająki w domu... czym zapobiec?

Polecane posty

Od razu sprostuje mam czyste mieszkanie, dbam o porządek ale... ostatnio w ciągu tygodnia/1,5 tyg znalazłam w mieszkaniu aż 3 pająki:o nie te wielki, takie małe z takimi długimi chudymi nogami tzw pajęczyce, zegarmistrze czy jak je się tam zwie. Nie wiem skąd one się biorą, może z okien jak były otwarte albo jak są, bo jak jest ciepło to otwieram. Czy jest coś SKUTECZNEGO co możecie polecić na to aby pająki np nie wchodziły i td? Wyczytałam że niby kasztany pomagają i okno wysmarowane cytryną, próbował ktoś?

Gość zima idzie
to wlaza do domow, normalne

jeśli znacie skuteczne "odstraszacze" to poproszę o nazwy:) boje się pająków chociaż one pewnie się boją bardziej niż ja :D ale na samą myśl aż mnie trzęsie że może tu jakiś być :D

zima idzie no własnie mama tez mi powiedziała że zimno się robi to włażą tam gdzie ciepło:( a jak sprawić by nie właziły?:D

Gość aaarwena
pajaki to pozyteczne stworzenia, a ich obecnosc na pewno nie swiadczy o tym ze w doumu jest brudno 🖐️

w tym roku nic nie zrobisz, bo jest istna plaga pająków. Czegoś takiego nie widziałam nigdy podczas tegorocznych spacerów po lesie. Na każdym drzewie pajęczyna :( Nawet pisali gdzieś, że istna plaga. Więc je po prostu wyłapuj i wyrzucaj

Gość ochteropmijnfiets
nothing to do here :(

Gość aaarwena
zjadaja inne stworzonka, naprawde mozna je polubic przy odrobinei dobrej woli ;)

Gość sefregrgtr
ja w ciagu 1 wieczoru(!!!!) znalazlam 2 wielgachne 1 czarny z grubymi nogami na kaloryferze, 1 wielki zwisal kolo okna w paski jakis, a trzeci w lazience po prysznicu znalazlam na ziemi (chyba wypadl z recznika!!!) taki z dlugimi nogami. Gdzies wyczytalam ze mozna kupic spray i prysnac wokol onien, nie sprawdzalam jeszcze, ale zapisalam nazwe- BROS DWUSKŁADNIK

folek mój mąż tez mówi aby nie zabijać ale ja się boje więc je zabijam czym popadnie :( wcale mnie nie pocieszyłaś tą "plagą" . Ja to juz sie boje że jak coś odsunę to mi pająk wyskoczy :( tak cholerstwa nie cierpię.

sefregrgtr masz tyle pająków i to takich i tak spokojnie o tym mówisz?:o podziwiam bo jak ja w lato znalazłam jednego szedł sobie to go tak "tłukłam" butem że się tak wbił w dywan że go nie mogłam z niego "wydobyć". A mimo że to lato było to do tej pory się boje kosza tykać:D aaarwena wiesz te co znalazłam to ok, ale jak sa te to zaraz jeszcze te czarne zaczną włazić a tych już nie zniosę :D

odnalazłam ci ten artykuł http://wiadomosci.wp.pl/gid,14864219,kat,355,title,Plaga-pajakow-w-Polsce,galeria.html?ticaid=1f432&_ticrsn=3 Nie masz w domu takiej mieciutkiej szczotki do kurzu? Pajaki świetnie się nią zbiera i wywala za okno :) Nie uciekają, bo włażą w te długie kłaczki, więc łatwo je przenieść, a potem stuknąć szczotka o parapet okna :)

folek teraz to juz tym bardziej potrzebuje odstraszacza :D tak jak mówie te co znalazłam niech sobie siedza chociaz i tak zabije :) ale boje sie że zima sie zbliża i jak juz te wchdzą to że te duże też zaczną a tych nie zniose pod moim dachem, albo ja albo one :D.

Gość sefregrgtr
poczytaj dalej, glownie na muchy ale na pajaki tez. Jak bede miala okazje to na pewno kupie, jest wiele preparatow owadobojczych ktore mozna uzyc w domu na insekty, ale ten 1 jest typowo do wykorzystania na zewnatrz i zabezpiecza przed wtargnieciem potwora. Ktos na forum bardzo to zachwalal i nawet mowil, ze spryskal raz i ponoc zabezpieczalo na pol roku, do tego srodek jest tani

Gość też mam full pająków
mam okna dachowe więc wystarczy zostawić otwarte to włażą wspinając się po ścianie w zasazie u mnie pająki wychodza z każdej szpary, szczeliny itp wystarczy że się zrobi ciemno to zaraz jakis wylezie u mnei widać nawet te całkiem drobne, jak łepek od szpilki, włażą przez okno a potem chowają się w jakąś szelinę i żyją aż urosną przeżyłam kiedyś horror, zasuwam sobie wieczorem boso po chacie, patrzę a po panelach zasuwa taki czarny koszmar wielkosci 5 zeta.... teraz staram sie nie chodzić w nocy boso i włączam światło by widzieć nie ma sposobu na pająki, jest za to elektryczna packa która zabija muchy, komary, wygląda jak rakieta tenisowa i jest na baterie

sefregrgtr to chyba na allegro poszukam bo w jakich "realnych" sklepach tego szukać? Ja tez pytam o coś do domu bo skoro znalazłam te 3 to nie wykluczam że mogą być inne i chce cholerstwo wybić :D jesli jakieś są to chce je wybic jak nie ma to nie dopuścić do tego aby były:D też mam full pająków widziałam ale jak to działa, że pukniesz i prądem razi czy jak?:D

Gość 2345235
Jest taki preparat, którego używałam kiedyś - niestety nie znam nazwy. Jest w aerozolu. Pajakom przyczepia się do odwłoków i one zanoszą to do gniazda czy coś tam i tam przekazują to innym pajakom i wszystkie zdychają. U nas było skuteczne, nie widziałam pająka rok.

Gość 2345235
A kupisz to w sklepach ze środkami czystości, proszkami itd.

tak, razi prądem, giną od razu więc nie ma ryzyka że np skoczy na Ciebie albo zacznie spieprzać łatwo tym załatwić muchy, komary i inne tałatajstwo te pająki które mam np skaczą albo zaraz spuszczją się po pajęczynie i próbują zwiewać więc taka packa jest idealna przedtem gdy próbowałam je łapać i ewakuować za okno to wielokrotnie mi uciekały albo spadały na mnie, to dopiero była schiza no i plus jest taki że gdy używasz packi to nei masz śladów komarów czy much na ściankach

Gość 2345235
Miała kiedyś urządzenie które niby wysyła dźwięki ultra.. jakieś, niesłyszalne dla ludzi, odstrasza pająki - nieprawda. Sprawdza sie kombinacja: moskitiera (to jest podstawa, by nie mieć pająków) + spray o którym pisałam.

wolę nie stosować chemii, wychodzę z założenia że jeśli coś zabija komary to także truje mnie

Gość 2345235
Ale moskitiery chyba macie, co? Bo bez moskitier to wszelkie inne sposoby są syzyfową pracą.

Gość sefregrgtr
wlasnie nie wiem gdzie tego szukac, albo sklepy ogrodnicze, mozna tez sprawdzic w marketach w dzialach z tego typu rzeczami

Gość sefregrgtr
no a ta cala rakietka tenisowa na prad jak dla mnie to odpada, jednak trzeba najpierw podejsc do tego pajaka a ja boje sie nawet z rura od odkurzacza

Gość 2345235
Ja tak samo - bałabym się podejść. Poza tym ta rakietka zakłada, że pająk już w domu musi być, by tego użyć. A najlepiej zrobić tak, by pająk w ogóle do domu nie wszedł (moskitiera). Na etykiecie spray'u było napisane, że nieszkodliwy dla ludzi. Dla mnie dużym plusem było to, że nie musiałam psikać na pająki, tylko po prostu wypsikać kąty itd...

2345235 mówisz o tych siatkach w oknie? Nie nie mam :( okno otwieram na uchylne... Preparatu poszukam tylko to mam znaleźć pająka i spryskać?:D Mam teraz dom przeszukać czy jeszcze jakiś jest? Jak on to zaniesie jak sam zdechnie :D? Jak to stosować spryskac i wyjść? mam małe dziecko w domu musze robić to z głową :) sefregrgtr; ja to biorę książkę i się RZUCAM na niego z tym moim asortymentem i leje go aż nic z niego nie zostanie :( wiem wstyd :( też mam full pająków może kupie to ale jak dla mnie książka najlepsza i lać ile fabryka daje :D

Gość sefregrgtr
ah zapomnialam dodac o jednym fajnym sposobie ktory tez gdzies wyczytalam! Jezeli taki pajak juz bedzie sobie biegal po domu to trzeba wziac lakier do wlosow i prysnac w pajaka, ten sie wtedy sklei i juz dalej nie pobiegnie:)

2345235 to ja jutro znów zrobie "generalne" porządki i wypsikam całe mieszkanie :D a dzidzie zabiorę na spacer :)