Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsrgdrgfrtg

do osob w UK, jak to jest? insurance number

Polecane posty

Gość dsrgdrgfrtg

23 pazdziernika mam spotkanie w sprawie insurance number. Chcialabym jednak wczesniej isc do lekarza i nie placic. Czy jest to mozliwe? Jak dzwonilam sie umowic dostalam jakis numer... moge sie nim posluzyc? A druga sprawa, czy na tym spotkaniu przyznaja mi numer od reki czy bede jeszcze musiala czekac na niego?

Gość czy w tych urzędach są
tłumacze? Wybieram sie w listopadzie i się boję,ze się może nie dogadam.

Gość shisuu
W urzedzie nia ma tlumacza ale mozna na spotkanie przyprowadzic kogos kto bedzie posredniczyl w rozmowie... Sama raz wybralam sie na takie spotkanie z kolezanka, ktora co prawda angielski zna na dosc dobrym poziomie ale jest koszmarnie niesmiala, bala sie, ze nie bedzie w stanie wydusic z siebie chocby jedego zdania. Zeby wybrac sie do lekarza musisz zarejestrowac sie w swojej lokalnej przychodni, obowiazuje rejonizacja. Jezeli masz list informujacy o dacie i miejscy spotkanie w sprawie insurance number to nie powinnas miec problemow z rejestracja. List jest zarowno potwierzeniem twojego adresu zamieszkania jak i dowodem na to, ze wkrotce uzyskasz number ubezpieczenia.

Gość shisuu
mozesz rowniez poszukac w internecie adresu najblizszej przychodni walk in... Przyjmuja tam kazdego bez wzgledu na rejonizacje itp Trzeba jednak przygotowac sie na nawet klikugodzinne oczekiwania w kolejce... Nie wiem jak natomiast bedzie wygladala sprawa w razie wykupienia ewentualnej recepty. Osoba ubezpieczonych za kazda recepte placi sie okolo 7 nie wiem jak to wyglada w innym przypadku

Gość dsrgdrgfrtg
A jak nie mam listu? Dzwonilam do nich i pani podala mi tylko date spotkania i numer, ktorym sie mam poslugiwac (chyba jak tam przyjde). Chodzi o to, ze podejrzewam, ze jestem w ciazy i chcialabym isc do ginekologa

Gość Usgs dlsls
Jesli powiesz im jak dzwonisz ze na spotkaniu potrzebujrsz tlumacza to ci go ogarniaja moja mama tak miala

Gość Kgf d
Ja te z listu nie dostalam a w przychodni sie rejestrowalam juz jak mualam nin ale nawet sie nie pytali o to a po za tym w uk do ginekologa sie nie dostnoesz GP zajmuje sie wszystkim mussz zglosic mu o swoich podejzeniach moze ci test zrobi a potem jesli bedziesz dostaniesz list od poloznej

Gość Kgf d
Ja te z listu nie dostalam a w przychodni sie rejestrowalam juz jak mualam nin ale nawet sie nie pytali o to a po za tym w uk do ginekologa sie nie dostnoesz GP zajmuje sie wszystkim mussz zglosic mu o swoich podejzeniach moze ci test zrobi a potem jesli bedziesz dostaniesz list od poloznej

Gość dsrgdrgfrtg
podobno jest rejonizacja, wiec jak mam znalezc, do ktorej przychodzi i GP mam isc?

wchodzisz na strone nhs http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx po srodku masz miejsce gdie wpisujesz post code i ci pokazuje gdzie masz najblizsze przychodnie. w uk wcale nie ma rejonizacji- zapisujesz sie do tego lekarza do ktorego ci wygodnie. co do zapisu do lekarza to najpierw musisz isc po ankiete- wypelniasz ja i iddoajesz musisz oddac kopie id i potwierdzenie adresu - po kilku dniach powinno ci przyjsc pismo ze jestes zarej i mozesz korzystac. Co do nin- idziesz na interview - musisz miec ze soba proof of address i osobe ktora ci przetlumaczy, jakis dokument potwierdzajacy swoj adres musisz miec bo ci ninu nie dadza. Nin do lekarza ci potrzebny nie jest bo oni sobie ciebie znajda w systemie acha i taka uwaga co do nin. ninu nie musza dac kazdemu- warunkiem jest obecnie pracowanie lub przyrzeczenie ze masz niebawem rozpoczac prace- musisz podac dane proacodawcy na interview. troche sie zmienilo i uwierzcie mi ze znam juz kilkanascie osob ktorym odmowiono numeru nin.

ja bym proponowal zaczac od numeru a potem sie rejestrowac a jesli potrzebujesz pilnie lekarza idz do walk in centre- wcale sie godzinami nie czeka, max kilkadziesiat minut ale na zbyt fachowa pomoc tam nie licz poza tym sluzba zdrowia przysluguje kazdemu w uk za darmo czy pracujesz czy nie wiec cie przyjma

andrzeju a jeśli ktoś zmienił adres to musi "uprzejmie donieść" ;) o jego zmianie?

jesli zmana adresu nastapila a pobierasz jakies benefity to musisz podac wszedzie skad pobierasz. np jak masz wtc to musisz podac do reveue. generalnei zmiana adresu tez na electoral role i wtedy wszystkie urzedy maja twoj nowy adres.. oczyiwscie bank w pierwszej kolejenosci trzeba powiadomic o zmianie adresu bo moga konto zablokowac np.

no zajscie w ciaze na poczatku pobytu to masakra bo nawet maternity nie przysluguje ani taksy nic . jedyne co to znalezc szybko meza i wyjsc bogato bo kto do pracy przyjmie w ciazy?

ja zna takich co przyjecali tu w grudniu ona w 8 mcy ciazy urodzila chyba w styczniu - wynajeli spbie duzy dom bo myslelsi ze dofinansowanie dostana i taksy. gowno. on zasuwa po 72 godziny tyg w fabryce ona siedzi z bachorem i ledwo wiaza koniec z koncem , a laska ma moze z 18 lat maks a gowniarz jakies 19

i tu pies pogrzebany, że tak się wyrażę już Ci wyjaśniam skąd moje pytanie vs adresu otóż szukam alimenciarza, przebywa w UK, ale ni cholery nie mogę go namierzyć, a do sprawy w sądzie okręgowym potrzebuję jakikolwiek namiar niestety z ambasad otrzymałam info, że nie wnosił o wyrobienie paszportu itp nie wiem już jak mam go znaleźć :( wybaczcie proszę OT

Gość dsrgdrgfrtg
wyjasnie tak: rozstałam sie z chlopakiem, zabezpieczalam sie zawsze, nie przyjechalam po zasilek, ale zaczac nowe zycie. wprowadzilam sie 2 miesiace temu jednak dopiero w pazdzierniku mam spotkanie. i wyobrazcie sobie ze pracuje i place wieksze podatki niz osoby z ninem. jesli sie okaze, ze jestem w ciazy, chce usunac. nie musicie kazdego oceniac z gory. tym, ktorzy cos wniesli do tematu - dziekuje.

nic mnie nie obchodzi po co tu przyjechalas, mam juz dosc polactwa w UK, wszedzie sie panoszycie i to ani me, ani be po angielsku, przywozicie tylko swoja wioche ze soba dzikusy

nie dlatego placisz wiekszy podatek ze nie masz nin tylko dlatego ze masz zly tax code. nawet jak edziesz miala nin to bedziesz placila wyzszy podatek dopiero jak pojdziesz do revenue poprosisz o zmiane tax code to ci zmienia. pracodawcy na tym nie zalezy wiec samemu trzeba za tym chodzic

Gość dsrgdrgfrtg
akurat sobie oszczedz, bo moi rodzice nie sa polakami i mam podwojne obywatelstwo ;) odezwala sie rasowa angielka :D

andrzeju: "bardzo prosto go znalezc!!!!!!!!!!!!!!!" tzn? gdzie mam szukać?

i masz pewnosc ze jest w uk? jest cos takiego jak credit agency w uk. jezeli masz jakis wyrok sadu czy cos w alimenty to wyslij do nich zapytanie. praktycznie kazdy kto jest w uk ma konto w banku a jak ma konto to jest w danych agencji kredytowej np experian. Czy to ty czy komornik czy sad moze wyslac zapytanie i ci go namierza.

andrzeju dzięki za info tak, mam pewność a komornik działa tylko na terenie RP co do sądu okręgowego wiem jak to się załatwia, jednakże konwencja nowojorska to martwy przepis i windykacja długu z tytułu alimentów z góry skazana jest na porażkę -> nie jeden wątek jest opisywany na necie

jest jeszcze cos takiego jak electoral role w kazdym magistracie- w tej chwili sa juz skomputeryzowane i kazdy ma dostep do tego- moze warto bylo by pojsc pogrzebac- jak nie jego to kogos ze znajomych znalezc a potem po nitce do klebka