Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monisia647

Niski poziom progesteronu

Polecane posty

Witam rok temu odstawiłam tabletki i zaczęliśmy się z mężem starać o dzidzie ale niestety nic z tego nie wychodzi bo po paru miesiącach od odstawienia tabletek zanikła mi miesiączka.ginekolog przepisał mi dufaston.dwa miesiące prałam i dalej nic, teraz jestem już 4 miesiąc bez @.gin kazał mi zrobić wyniki na testosteron-zrobiłam i wyszedł troche podwyszoony,więc kazał mężowi zrobić wyniki nasienia a mi krwi na kortyzol,dhea, prolaktyne,tsh, estradiol,fsh i progesteron. Dziś odebrałam wszystkie wyniki.Mąż ma dobre, a ja kortyzol ok,prolaktyna ok,tsh ok, estradiol ok,dhea ok. tyko fsh mam za wysokokie ( 9.20 a norma to 1.7-7.7) i za niski progesteron ( 0.515 a norma to 1.7-27.0) czy wiecie co to może oznaczać dla mnie? czy sa jakieś szanse że zajdę w ciążę ???

Gość to za maloooooo
powinniscie zrobic szereg badan hormony badanie na wrogi sluz hsg przeciw ciala a rok to jeszcze nie jest tak duzo przy staraniach

Gość wiesz co, moim zdaniem
jak masz bardzo niski progesteron, to możesz mieć problem zarówno z zajściem w ciążę, jak i z jej utrzymaniem, bo właśnie za to odpowiada progesteron- za zagnieżdżenie i utrzymanie zarodka, bierzesz dalej duphaston?

to wyniki mojego męża : ilość nasienia 2.0 barwa: mleczna odczyn pH 9.0 upłynnienie: nieupłynnione po 120 min liczba: 117.0 całkowita ilość: 234.0, plemniki o prawidłowej morfologii wg kryteriów WHO: 64.0 ruchliwość plemników ogólna: 50.0 ruch postępowy szybki i wolny (kat.A i B): 44.0 agregacja plemników: d. liczne Srednie, złogi śluzu z uwięzionymi plemnikami Tak kazał mi dalej brać dufaston żeby znowu wywołać miesączkę,dziś biorę pierwszą tabletkę

przy tak niskim progesteronie powinnaś brać duphaston od 15-16 dc żeby w razie czego utrzymać zarodek

Gość autorkoooo
monisia647 zostaje ci sie uzbroic w cierpliwosc i sie leczyc

Gość kicKicKic
wyjdzie wyjdzie, nie panikuj juz na poczatku, oczywiscie ze wyjdzie,. Bedziesz sie leczyla, to i maluch sie wkrotce pojawi.

słuchaj, zrobiłaś badania, jesteś pod kontrolą lekarza, więc powinno być wszystko okay, bierz ten duphaston, ja przy niskim progesteronie biorę 16-25 dc, po czym test ciążowy i w przypadku dwóch kresek kontynuacja leku, a jak ciaży nie mam to odstawiam i dostaję miesiączkę 2-3 dni pózniej. Może powinnaś zacząć monitoring cyklu skoro rok staracie się bezskutecznie

Gość kicKicKic
monitoring cyklu to super pomysl, ale zalezy ile sie staracie, jesli ponad rok czasu, to lekarz na to sie zgodzi, jesli krocej, to na ogol trzeba odczekac rok, bo dopiero ponad roczne, bezskuteczne staranie sie o dziecko - oznacza nieplodnosc.

powiem wam tak nie regularne cykle miałam odkąd pamiętam,5 lat temu zaczęłam brać tabletki rok temu odstawiłam,przez 3 miesiące była miesiączka regularna potem się "skończyła" i zaczęło się wywoływanie,ostatnią miałam w czerwcu,w tym czasie gin kazał porobić wszystkie badania,i od dzisiaj znowu dufaston,czekanie na @ i zobaczymy co wymyśli jak zobaczy wyniki badań.

Gość kicKicKic
Dopiero odczytalam, ze staracie sie rok czasu, to faktycznie czas na monitoring cyklu!!! Jedyne co jeszcze przed tym musisz zrobic, to uregulowac gospodarke hormonalna.

Gość niech ci lekarz zrobi
MONITORIG CYKLU ,BADANIE NA WROGI SLUZ I BADANIE DROZNOSCI JAJOWODÓW BO TO PODSTAWA!

ja progesteronu w 8 tc miałam 16.7 ng :o jak widać wszystko jest możliwe. Biorę duphaston na podtrzymanie już 4 tydzień i na razie jest ok. Nie plamię, brzuch rośnie. Nie wiem jak ja zaszłam w ciążę, ale progesteron podobno wydzielany jest pulsacyjnie, więc wyniki mogą być różne. Aha, pani doktor uspokaja mnie, że choć w 8 tc powinnam mieć 40 ng progesteronu to mój wynik też nie jest ekstremalnie niski

monitoring cyklu polega na robieniu usg w okresie spodziewanej owulacji żeby uchwycić dokładny jej moment

nie tyle co mement ale pomaga ustalic czy sa pecherzyki i czy pekaja czy wogle owulacja wystepuje

moment

napisałam że moment pękania, bo ja właśnie po to chodzę, ale generalnie monitoring polega właśnie na obserwacji pęcherzyków

no to powinien Ci stymulować jajniki za pomocą np. clostilbegytu

Gość robic stymulacje i prubowac
inseminacji

nie, no nie ma się co spieszyć z inseminacją, na clostibelgycie owulacja powinna wrócić i 6 miesięcy można próbować z lekami i monitoringiem, a dopiero potem ewentualnie działać dalej

Gość a jakie masz TSH
?

Gość a jakie masz TSH
a mozesz napisać jaki masz wynik?

Gość kiedys jmol
Monisia a w którym dniu cyklu robiłas te hormony bo to sie robi (oprócz progesteronu) w 1-5 dc, badania zrobione w innych dniach sa niewiarygodne i nic nie znaczą