Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GrudniowaEmig

Kiedy benefity?

Polecane posty

Gość GrudniowaEmig

Hej! W wkrótce wyjeżdzam z rodziną do Angii (mąż 2 małych dzieci). Mąż dostał pracę - zaczyna od grudnia. Cztery lata temu wróciliśmy z z Anglii do Polski (wcześniej mieszkaliśmy tam i pracowoaliśmy 2 lata). Czy wiecie może kiedy będę mogła pobierac Child benefit? Czy teraz od początku mąż musi przepracowac jakiś tam czas (z tego co sie dowadywałam to chyba po roku sa benefity) czy wystarczy to co odpracowaliśmy 4 lata temu?

Gość GrudniowaEmig
Może ktoś się orientuje jak to jest? Bardzo prosze od odp...

Gość kolejna beneficira!!!!!!!!!!
chb dostaniesz bez problemu i nie trzeba pracowac nawet zeby go miec. ile bedziesz czekac nie wiem. reszta benefitow to benefity dla ludzi o niskich dochodach...juz wiesz ze bedziecie miec za malo ???? z jakiej racji chcesz benefity?? dalac so ,zeby brac? :D:D wiocha!

Gość kolejna beneficiara!!!!!!!!
a to ze nie dostanie buhahahaha...juz nie ma jak dawniej ze sie przyjechal o i dawali wszystko teraz moze miec tylko chb. :D do roboty !!

Gość ciekawska aniiaa:)
musisz miec przepracowany w uk rok zeby sie starac o cos orpcz child b. wiec jesli nie stac was na zycie( bo chcecie benefity zeby moc zyc) to jak masz zamiar utrzymac rodzine??????

Gość GrudniowaEmig
o Matko! Plujecie tu jadem... Nie będę pobierała żadnych benefitów dla ludzi o niskich dochodach - jak wczesniej pisałam mąż dostał tam pracę - -dobra pracę - wyjezdzamy w grudniu . Wiem że child benefit jest placony kazdej rodzinie z dziecmi i pobieraja go wszyscy ktorzy tam zyją i mają dzieci (więc dlaczego ja miała bymnie pobierać???). Moze błednie sformułowałam temat - ale chodziła mi tylko o child b.

Gość GrudniowaEmig
No i się zdenerwowałam - zaszczuć, zjechać i zmieszać z błotem zamiast przeczytać dokładnie pytanie i jak sie ma jakies informacji - po prostu odpowiedziec...

Gość panadol extra
Niestety jak tylko zalozysz tu jakikolwiek topik, to ci zaraz dosraja. Jakas taka glupia mentalnosc, nie przejmuj sie.

Gość GrudniowaEmig
Dziękuję panadol extra - na szczęście są tez mili ludzie:)

Gość czy-to-mozliwe
Kolezanka mi powiedziala ze dostaje 500L miesiecznie na dom ktory wynajmuje za L600. Czy to mozliwe? pobiera ktos moze housing benefit? Ile wy dostajecie i czy to mozliwe zeby ona az tyle dostala? Kurcze, moze tez sie tym HB zainteresuje

Oczywiście jak twój mąż będzie pracował to śmiało dostaniecie. Przecież odprowadzacie podatki, robicie zakupy to macie do tego prawo. Większość osób tak robi i ja nie widzę w tym problemu. Masz dzieci to dla czego masz nie skorzystać. Przecież i tak wydasz to na dzieci typu jedzenie, ubranka itp

Gość zaraz po
przyjezdzie mozesz starac sie o child benefit, tax credit i hausing benefit. Nie musisz przepracowac roku, a jak pytaja o dochody to wtedy sie w przyblizeniu przelicza. Te co tu pluja jadem pewnie same benefity pobieraja, albo dzieci nie maja :P

Gość zaczarowany olowek100001
etam, kiedys ludzie przyjezdzali pracowac, a teraz przyjezdzaja bo chca benefity. Nie ma co sie oburzac autorko, niestety wiekszosc w tej chwili zamiast pytac o prace pyta o benefity. Niestety

Gość fdgfg
pierniczycie az slabo, oczywiscie ze sie mozesz starac, a czemu nie? Co zazdrosc was dopadla? Moj maz wyjechal rok temu do Anglii ja przyjechalam do niego po ok 3 miesiacach z corka, maz pracuje ja siedze z mala w domu, po 4 miesiacach mielismy chb, working tax credit i child tax credit, teraz nie jestesmy jeszcze caly rok w trojke w anglii a dostalismy housing benefit, nie wiem czemu przekazujecie informacje ze trzeba rok pracowac w anglii jak wcale nie trzeba i wiem to na swoim przykladzie.

Gość fdgfg
aha i chyba raczej nie mozeliwie zeby dostawac 500 na mieszkanie, my wynajmujemy za 700 a doplacaja nam tylko 2oo :)

Gość Pomoc każdemu się należy
Jestem zdania,że pomoc każdemu się należy jeżeli jej potrzebuje,to czemu nie?! Ale czasem drażni mnie jak ktoś pisze i myśli tylko o zapomogach siedząc jeszcze w PL(nie odnoszę tego do autorki tylko ogółem). No autorki mąż będzie pracował,więc nie ma co za bardzo na nich naskakiwać.

smiesza mnie argumenty typu "zazdrosc was dopadla". Zazdrosc, ze niby co? Ze bedac jeszcze w Polsce juz sie mysli o pomocy socjalnej zamiast pomyslec o pracy? Nawet w niepelnym wymiarze godzin. Naprawde uwazasz, ze to powod do zazdrosci? Prosze cie:o

Gość Zazdrościć,Czego?
Tu nie ma co pisać o zazdrości,bez sensu. Przecież każdy może pójść i brać zapomogi, bo to nie problem. Więc wyskoczyć z zazdrością to trochę nie na miejscu....:) Szczerze,to jak bym miałam jednak wyjechać wolałabym pracować z mężem niż czerpać zapomogi..... Nie naskakujmy też na autorkę,bo jej mąż będzie miał pracę,nie zamierzają oboje nic nie robić i siedzieć na tyłku.

Jesli maz zarabia ponizej 40,000 rocznie dostaniesz chb. Jesli zarabia wiecej nie dostaniesz ani chb ani hb. Jesli dzieci masz w wieku szkolnym i szukasz pracy to powinnas tez sie starac o jobseekers allowance, ale poniewaz dopiero sie z powrotem sprowadzasz mozliwe jest ze sie nie zakwalifikujesz przez resident status (ten test ktory musisz wypelnic jesli podrozowalas i chcesz benefity). Jesli nie jestes pewna to sprawdz na direct.gov A swoja droga dlaczego nie idziesz do pracy? Tu sa zlobki darmowe wiec nic cie nie powinno powstrzymywac.

Gość katarynka:)))
Zlobki darmowe??? cos takiego powiedz gdzie bo z mila checia dam dzieciaka na caly dzien do zlobka i pujde do pracy!!!!!! ja wiem o przedszkolach ,gdzie dajesz dzieciaka na 3.5 godzinki za free. jak mam w tym czasei niby pracowac? :D

normalnie :o na pol etatu chociazby kiedy maz jest w domu. Ale lepiej wymyslac usprawiedliwienia swojego lenistwa

A ile to godzin to pol etatu? Bo nie wiem, czy by mnie tak pusczali zebym zdazyla dzieciaka odebrac buhahaha ahh zapomnialam o dojezdzie do pracy..alez leniwa jestem normalnie

a co maz juz nie moze w dzien wolny zajac sie dzieckiem zebys ty mogla pojsc do pracy?? Pol etatu to ponizej 20 godzin. :o daruj sobie ta nieudolna ironie.

a po co ma isc do pracy jak ma male dziecko? jak maz zarobi wystarczajaco to niech lepiej z tym dzieckiem w domu siedzi, napracuje sie za kilka lat.

zapomnialam, ze polskie dzieci nie maja ojcow, ktorzy moga i chca sie nimi zajac :D

zaczrowany olowek widzisz nie po to maz pracuje 5 dni w tyg. zeby jeszcze w wekendy zony nie widziec!! nie poswiece 2 dni wolnego tylko po to zeby na pol etatu gdzies biegac :D:D

no tak miliony kobiet tak robi, ale hrabina nie i juz :D