Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gdama

przedszkole i izolacja dziecka

Polecane posty

Witam, mam pewien kłopot- moja córka 3 latka od września (dziś mija miesiąc) chodzi do przedszkola panstwowego. Na początku był płacz, teraz polubiła przedszkole i niby wszystko jest ok, ale... Córka jest dzieckiem drobnym, możnaby rzec małym brzdącem(po mamie) i wydaje mi się że wszystkie dzieci są od niej większe o conajmniej głowę, silniejsze itp. Tydzień temu pojawił się problem- córka zaczęła sikać po nogach:/ Robiła to tylko w przedszkolu, w domku ładnie siadała na nocnik lub kibelek. Po 3 dniach udało mi się z niej wydusić, że boi się iść do łazienki przedszkolnej, bo ktoś ją uderzył drzwiami. Drzwi są wahadłowe, dość ciężki i córka daje sobie z nimi radę ale z trudnością. Powiedziałam więc Pani, żeby pomagała jej otwierać, problem zniknał i dziecko ani razu się nie zmoczyło. Jednak teraz pojawił się nowy problem i ręce mi opadają- nie wiem jak zareagować- okazało się bowiem, że na leżakowaniu dziecko moje leżało koło jakiegoś chłopaka, który zabierał jej spinki i gumki, które ściaga przed spaniem i pani odsunęła jej leżaczek.. teraz wszystkie dzieci leżą koło siebie a moja córka "w kącie". Wiem, że mogło to wynikać z niejasnego komunikatu dziecka, pewnie jak przyszło do leżakowania to zaczęła beczeć,, że nie chce leżeć koło chłopaka, no ale w domu skarży się, że lezy sama i jej smutno i płacze. Czy zachowanie nauczycielek jest zasadne? Czy powinnam je opierdzielić, czy co wogóle zrobić w takiej sytuacji? Przecież mogłyby położyć córkę koło jakiegoś grzeczniejszego dziecka...czy to ja przesadzam? Proszę o radę.

Gość bonjourrrrr*
Nie wiem co masz zrobic, ja napisze cos innego - wnerwia mnie lezakowanie w przedszkolu jak za komuny :-O Powinien byc jakis kącik z materacami dla dzieci, ktore naprawde chca/musza/powinny sie przespac, bo lubia/potrzebuja/wczesnie wstaj... ale nie dla wszystkich :-O

Gość fhgfkfgfytfkytfkyufuyfuyf
Pójść opierdolić porządnie panie i żądać większej uwagi na to co się dzieje. Paranoja, dzieciak pewnie uznał, że ma kare. Powinni tego gówniarza ściągającego jej spinki ulokować w drugim koncu sali.

Gość Kapijonka
gdama, moze nie od razu z przysłowiowym ryjem, ale powinnaś jak najbardziej porozmawiac z paniami i to stanowczo. Niezałatwione małe problemy mogą nasilać większe lęki u dzieciaczkai dopiero będzie problem

Rada jest taka, że umów się z nauczycielką na rozmowę i powiedz jak jest, bo może nie zauważyła, że twojej córce jest przykro.

Ja bym nie robiła awantury, bo to się tylko na dziecku odbije... Nauczyciele (co jest normalne i ludzkie niestety...) jedne dzieci lubią bardziej inne mniej- a już często najmniej lubią dzieci awanturniczych rodziców. Ja bym poszła i porozmawiała spokojnie z nauczycielką, że dziecko się skarży i czuje jakby miało karę, bo leżakuję odosobnione. A jeżeli ta rozmowa nie poskutkuje, albo zauważysz, że nauczycielka jest po prostu głupia (bo np. odpowie- nic takiego nie miało miejsca, dziecko źle to odebrało albo zmyśla albo wgl będzie kobita głupa strugać, to wtedy dopiero się postaw i zażądaj aby nauczyciel zadbał wreszcie o to, by dziecko w przedszkolu czuło się bezpiecznie i dobrze (bo od tego jest). Jednak na początek się nie awanturuj tylko na spokojnie. Może się okazać, ze babka Ci poda jakiś rozsądny argument czy coś a jak wyskoczysz z gębą od razu to zaszkodzisz tylko dziecku.

Nie zauważyła ze przykro? To po cholere studiuje pedagogike i pracuje z dzieciakami? Nie zauważa takich rzeczy to niech chipsy sprzedaje. To jej obowiązek przemyslec sprawe zanim popełni błąd który moze sie ciągnąc za dzieciakiem latami.

Gość najlepsza rada - oper.......
Co za idiotyczne podejście. Najgorsza kategoria rodziców to rodzice roszczeniowi. Idź i porozmawiaj. Nauczyciel, jakikolwiek wspomaga wychowanie, a nie jest służącym rodzica. W takim razie, jeśli Ty zauważasz problem to idź w tej sprawie, aby go wspólnie omówić i rozwiązać. Podobnie nauczyciel widząc problem powinien zwracać się do rodzica. Najgorsze jest niezrozumienie sprawy na czym powinna polegać współpraca rodziców i nauczycieli. Najczęściej widzę tu postawę, że albo nic nie mówię nauczyciela, jeśli nawet coś zauważam, lub odwrotnie, awanturuję się o wszystko i wymagam, tak jakby odpowiedzialność za wychowanie mojego dziecka spadła w 100% na nauczyciela, tylko dlatego, ze dziecko zaczęło gdzieś uczęszczać. Najważniejszy jest dialog i mówię to z doświadczenia.

Dialog zaistniał miedzy dzieckiem a przedszkolanką. Jasno powiedziała ze chłopak jej dokucza. Reakcja przedszkolanki?? Idiotyczna. Dlaczego? Bo nie jej dziecko.

Gość adibi
powinnas pojsc do pani razem z corka i powiedziec ze corce jest smutno i chce lezec ze wszystkimi i koniec tematu, po prostu. pani ja odsunela i dobrze, teraz corka poczula ze nie chce byc odsunieta, niech powie i tez bedzie dobrze. prosta sprawa...a ze jest mala? da rade, tylko niech mowi