Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fasdfeaf

złośliwe dziecko - co ja mam robić

Polecane posty

Gość fasdfeaf

mam syna - 15 mieisęcy; naprzeciw mieszka kuzynka która ma córkę - 2,5 roku; do nie dawna dzieciaki fajnie się 'bawiły' razem - oczywiście osobno, ale widać było że się lubią, przytulały się, chętnie dzieliły zabawkami; od niedawna córka kuzynki jest zlośliwa wobec mojego syna, chowa przed nim zabawki, jedzenie, nie chce się bawić, wszystko mu odbiera, nawet potrafi go popchnąć, uderzyc, uszczypać; kuzynka mówi, że jej przeszkadza, że mój synek woła na nią Aka, a nie Ania (podczas gdy na jej starszą siostrę Emilkę mówi Emi). myślicie, że to etap przejściowy? może powinnam przeczekać i tam do niej nie chodzić?

Wydaje mi się, że teraz pomiędzy dziećmi zrobiła się duża różnica wiekowa, a dziewczynka pewnie przechodzi jakiś bunt. Ja bym ich nie izolowała, przywykną i z czasem znajdą wspólny język. Nie potrzeby się obrażać :) Pozdrawiam

Gość Dziewczynka przechodzi teraz
bunt, poza tym widoczna jest juz roznica - dla niej twoj synek to niemowlak, z ktorym nie ma sie w co bawic. Moja nie cierpi mlodszych dzieci - ale oczywiscie ucze ze szanowac trzeba - roznie to wychodzi...

Gość fasdfeaf
dzięki, tylko że ja sama nie wiem nieraz jak się zachować jak widze, że ona ewidentnie odgania mojego syna; a mamy w rodzinie taką trzepniętą ciotkę, która chodzi i rozpowiada wszędzie, ze nasz syn jest wyjątkowy, że jest bardzo mądry, ze ona jeszcze tak mądrego dziecka nie widziała; zdarzyło jej sie to powiedziec przy tej małej Ani myślicie że to tez ma znaczenie? poza tym, starsza siostra jest troche zazdrosna o małą, bo długo była jedynaczką i bywa wobec niej złośliwa i podejrzewam, ze mogla jej powiedzieć cos w stylu - "ciebie tomek nie lubi bo ci mówi Anka, a mnie lubi, bo mówi mi Emi" Nie wiem, samej mi przykro jak widzę, że mała mojego syna popycha, a on nie rozumie co się dzieje.

Gość mama_duzych_dzieci
niech się twoj maluch uczy, ze nie wszyscy musza go kochac rzeczywistosc dobrze mu zrobi inaczej zyje w jakiejs neizyciowej sielance

Gość ojtam ojtam
taki etap - twoje dziecko też koło 3 latek zacznie mieć takie coś że ma swoje, nie da, chce samo - mam bratanka i tez bawił sie z moim a teraz już nie chce - nie daje mu itd

Gość ehyiugvbyeurgh
Dokladnie, taki etap. Twoje dziecko tez do niego dobrnie-i bedzie Ci milo, gdy kolezanka np. bedzie izolowac swoje dziecko od Twojego? Kuzynka powinna jednak reagowac i tlumaczyc swojej corce. Taki maluch ma prawo znieksztalcac slowa, a kuzynka powinna tlumaczyc dziecku, ze Twoj syn jest jeszcze malutki i dopiero sie uczy mowic. Moje dziecko tez nie lubi jak znajomi wolaja na nia "Natala", bo ona ma na imie Natalia-i tez jest o to zla.

Gość ehyiugvbyeurgh
Jak moja mala zaczela chodzic do przedszkola, to dopiero zaczelam oczy otwierac ze zdumienia :) Co dzieciaki potrafia wymyslic. Np. moja mala bawila sie z reguly w przedszkolu z Oliwia. Pewnego razu Oliwia znalazla sobie inna kolezanke-Julke. I odepchnely moja mala-bo juz nie sa przyjaciolkami. To moja zaczela sie bawic z Zuzka. Po kilku dniach moja corka przychodzi z przedszkola i mowi, ze Oliwia juz nie chciala sie bawic z Julka, wiec moja sobie "Julke pozyczyla".