Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiamaala

Holandia

Polecane posty

Gość kasiamaala

Witam. Mam maly problem i jakos nie umiem sobie z nm poradzic, otoz mamy 3 letnie dziecko ktore teraz zaczelo chodzic do przedszkola.Moj facet ( nie mieszkamy ze soba, bo sie poklocilismy i moja mama stwierdzila, ze lepiej bd jak z nim nie bede i niechce go przyjac do jej domu z powrotem, tak wiem zrobilam blad ze powiedzialam mu ze ma sie wyprowadzic... oczywiscie po tyg juz miedzy nami bylo ok) ma okazje wyjechac do Holandii i tam ma zalatwiona prace, tutaj w PL jezdzil na tirach ale zrezygnowal bo nam sie nie ukladalo przez to, ciagle wyjazdy nigdy nie bylo go w domu, teraz wynajol pokoj i pracuje przy pracach moge to nazwac wykonczeniowo/ogrodowych moze zarobic jakies 1200-1500 zl ja jestem na zasilku dla bezrobotnych -450zl wiec ciezko byloby nam ogarnac wynajecie mieszkania ktore z oplatami wychodzi 1000zl/msc I wlasnie nie wiem czy zdecydowac sie na ten wyjazd, wiadomo ze on musialby najpierw pojechal zobaczyc jak z ta praca, wynajac pokoj dla siebie a jakbym chciala przyjechac do niego to jakies male mieszkanie. Obawiam sie paru kwestii, ze jak wyjade z malym to bedzie ciezko z przedszkolem, jak sobie poradzic za 1200 euro msc i czy praca bedzie na jakis dluzszy okres, bo pozniej w PL to do czego mielibysmy wracac ? znowu mialabym mieszkac u mamy a on na wynajetym ? powrot do PL przedszkola pewnie tez juz by nie wchodzil w gre... Kobietki jak mozecie to powiedzcie co byscie zrobily na moim miejscu, sprobowac czy nie ? jakie jest zycie w Holandii czy na 3osobowa rodzine starcza 1200euro ?

Gość DSGG
cena żywności jest w taka jak w Polsce, a wynajem mieszkania zależy gdzie w Holandii ale kosztuje sporo , 1200euro to jest bardzo mało

Gość dokładnie j.w- życie
w Nl nie jest jakoś absurdalnie drogie, ale wynajęcie mieszkania to juz inna bajka, dużo też zależy miasta/miejscowości, ale generalnie za 1200 euro w 3 osoby ciężko Wam będzie się utrzymać

a poza tym kiedy dziecko kończy 4 lata/ bo w Nl od 4 roku życia jest obowiązek szkolny

Gość kasiamaala
Wyjedzie do Almere-Buiten albo do Flevoland (nie wiem czy to jest to samo) dostalam tylko informacie "Almere-Buiten, Flevoland, Netherlands" dziecko 4lata konczy w grudniu 2013r czyli rozumiem, ze nie jest tak latwo ;/

Gość kasiamaala
ah juz doczytalam czyli to - Flevoland to prowincja ;D

no za 1200 e to naprawdę nieciekawie, bo przynajmniej 600-700 musicie zapłacić za wynajem plus ewentualnie opłaty, no i jedzenie, ubrania dla 3 to może wyjdzie wam na styk, gdyby dziecko poszło do przedszkola mogłabyś sobie poszukac jakiejś pracy

Gość kasiamaala
A przedszkole jest platne ? Chcialabym wyjechac tam na stale, nie ukrywam ze nigdy nie chcialam mieszkac w PL... no coz, urodzilam dziecko i musialam siedziec tutaj ;/ ale tutaj nie mam perspektyw ! z facetem byc nie moge bo mojej matce sie to nie podoba, a nie pojde na mieszkanie wynajete bo nie bd miala co do gara wlozyc ;/ ehh ta polska mnie dobija. Boje sie najgorzej ze wyjade, a tu kaszana wyjdzie z tej calej holandii Slyszalam tez cos o tym, ze mozna sie starac o jakies mieszkanie socjalne, ale to pewnie trzeba dosc dlugo tam siedziec zeby cos takiego dostac prawda ?

wiesz co nie mam pojęcia, czy teraz przedszkole jest płatne- koleżanka coś mi wspominała o opłatach, jak matka nie pracuje, ale jak to wygląda- nie wiem- tak czy siak dziecko do przedszkola musisz wysłać żeby przez rok poduczyło się języka, bo w grudniu 2013 musi iśc do szkoły, o mieszkanie socjalne możecie się starać w tzw. Vestii, można je dostać nawet po kilku miesiącach, ale również do końca nie wiem jak to wszystko wygląda, bo ja będę mieszkanie kupowała, ale opłaty za mieszkanie socjalne powiedzmy 3- pokojowe to również około 700 e, a skoro planujesz tam zostać to pójść do pracy w końcu i tak musisz- możesz na początek poszukać sprzątania ( z tym, że to na czarno ) albo pracy w jakiejś szklarni ( tu np. przez biuro )

Gość za 1200e nie poradzicie sobie
w 3 osoby

Gość kasiamaala
Troche mnie podbudowalas... coz, niech wyjedzie zobaczy co i jak... pozniej mnie sciagnie a ja najwyzej znajde sobie tam jakas prace chociaz na pare godzin zeby te mieszkanie jakos oplacic, tak wiem wlasnie chce dziecko dac do przedszkola, bo wiadomo bez jezyka ani rusz ;) dziekuje za pomoc.

przedszkole jest platne i wcale nie tanie, dostaniesz dofinansowanie do przedszkola tylko jesli bedziesz pracowala. Ja musialam zaplacic 1200e za przedszkole i szukac pracy na szczescie po miesiacu dostalam prace. Otrzymalam jakies 900e dofinansowania ponad 300e musialam placic sama

ja na mieszkanie socjalne czekam juz 4 i pol roku, i mieszkanie socjalne to rowniez koszt ok 700e plus oplaty prad, gaz ok 150e, woda raz na kwartal 50e, raz w roku: smieci ok 280e, czyszczenie kanalow ok 300e i podatek od mieszkania to tez ok 300e

Gość kasiamaala
Ja mam zamiar isc do pracy, to nie jest tak ze bd siedziala jak ksiezniczka w domu... wiadoomo ze za przedszkole bym nie zaplacila tyle kasy. Chodzi mi o to czy jak bd siedziala na razie z malym w domu to za 1200 jako tako da rade to ogarnac

za 1200e nie poradzicie sobie - strasznie długo czekasz na to mieszkanie- w jakim mieście, jeśli mogę zapytać?

Den Haag

aha, no to juz rozumiem

Gość holllllllllllll
poradzicie sobie jesli ty tez pojdziesz do pracy.

Gość kasiamaala
z tego co wiem to sa tez mieszkania za 400 e i czeka sie pare msc. No coz, zobacze jak to bedzie... lepsze sprobowac niz zalowac.

no za 400 e nawet socjalnego raczej nie dostaniesz

i za 400e jesli takie znajdziesz to nie moze w nim zamieszkac rodzina bo jest za maly mteraz

student moze i takie mieszkanie za 400e dostanie, ale nie osoba dorosla majaca rodzine

no właśnie- z tego, co pamiętam to jest chyba po jednym pokoju na członka rodziny+ salon, a to koszt tak jak pisałyśmy min. 600-700e+ opłaty

Gość kasiamaala
o.O to oni jeszcze jakies metraze maja ;o kurcze kolezanka ktora tam siedzi mowi ze damy rade, jezeli pojde do pracy a maly do opiekunki/ przedszkola jak czytaam na niektorych forach to kobiety pisaly ze jedzenie mozna na caly miesiac kupic za 300e ehh ale na bank lepsze tam zycie niz w PL nie sadzicie ?

Gość upupupu
nooo wlasnie ceny jedzenia jak w polsce ale z chata ciezko :/ 1200? 3 osoby i dziecko... kiepsko

Gość kasiamaala
2 osoby dorosle + male dziecko 3lata

dać radę, to napewno jakoś dacie, tylko nie wiem czy pomysł z opiekunką to dobra opcja- ja 5 lat temu jako opiekunka brałam 10e/godz, więc lepiej rozejrzyj się za pracą , a dziecko oddaj do przedszkola

Gość upupupu
ogolnie kiepsko, za mala kase Twoj facet robi

Gość kasiamaala
10e to chyba holenderki biora co nie ? bo polki chca mniej. upupupu od czegos trzeba zaczac ;)

Gość upupupu
zaczac? pomysl, ok 700 minimum eu ci wezma za chate, ile ci zostanie? 500e, kup jedzenie, chemie, zatankuj, kup sobie ciuch