Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka31tc

jak wyprac ciuszki i inne rzeczy dla noworodka?

Polecane posty

Gość ciezarowka31tc

kompletuje wyprawke - body, pajace, spiochy. oprocz tego zakupilam juz dwa komplety poscieli, dwa kocyki, okrycie kapielowe. Czytam ze trzeba wszystko wyprac, ale jak? w ilu st i recznie czy w pralce? Czesc mam ciuszkow nowych, czesc uzywanych, boje sie za to brac bo nie wiem czy nie zafarbuje... Termin porodu na poczatek grudnia.

Gość utopicha
No zwyczajnie w pralce w jakichs 40 stopniach. Nie za duzo proszku albo w jakims dla dzieci.

Gość zarazlunie
W pralce, w proszku lub plynie do odziezy niemowlecej, bez plynu do plukania, zgodnie ze wskazaniami na metkach. Jesli sie boisz ze cos zafarbuje wypierz recznie osobno albo rzuc do cieplej wody z plynem i zobacz czy puszcza kolor. Po wyschnieciu rzeczy noworodkowe przeprasuj goracym zelazkiem. I wez sie ogarnij, bo wystarczy chwile pomyslec, zeby nie miec tak egzystencjalnych rozterek.

Gość zonaKraka
? Dziwne pytanie, a swoje ubrania jak pierzesz? To te tak samo. Nie zauważyłam żeby dziecięce farbowały jakoś specjalnie. Proszku i płynu używam tego dla dzieci, ale niektóre mamy piorą w zwyłym i nic się dziecku nie dzieje.

ja dla mojej niuni prałam w 30 stopniach, dałam proszek bobas i płyn do zmiękczania jelp, później żelazkiem i już, pamiętaj żeby nie korzystać w różnych proszków narazie jeden jak bedzie uczulone to bedziesz wiedziała

Gość kees aero tez jest ok
ja piore wedlug zalecen na metkach. segreguje kolory biale + jasne na jedno pranie i kolory + ciemne na drugi rzut. piore w plynie z auchana: http://www.auchandirect.pl/assets/ctx/2/static/img/product/zoom/99700252.jpg kosztuje 10 zl za 1,5 litra. nie prasuje rzeczy po upraniy tylko rowno rozwieszam na suszarce pokojowej, a niektore susze w bebnowej i tez nie prasuje tylko skladam.

Ciężarówko, nowe też wypierz. Moja mała jak jej ubrałam nowy a nieprany wcześniej ciuszek to dostała uczulenie :/

Gość smutno mi bardzo- narzeczona
wypierz wszystkie, nawet nowe bo w sklepie je dotykalo pewnie setki ludzi, w proszkiu dla dzieci, plyn do plukania tez dla dzieci na zwyklym programie, potem mozesz przeprasowac

Ja rzeczy biale, kremowe itp. np body, kaftaniki, spioszki pralam w 90 stopniach. Wiekszosc jest nowych, ale wolalam je porzadnie wyprac, tym bardziej body ktore maja bezposrednio kontakt ze skora maluszka. Nigdy nie wiadomo kto w sklepie dotykal. Pozostale kolorowe pralam z zaleceniami na metkach 30, 40, 60. Wszystko w proszku dzieciecym, bez plynu do plukania.

Gość zonaKraka
Też polecam ten płyn z Auchana, sprawdzał się dopóki synu nie biegał i nie brudził ubranek bardzo mocno, a wydajny i dobry dla delikatnej skóry.

Gość napoleonnka
Dotykał nie dotykał, ale one w fabryce czy gdzie tam tak zostały nasączone jakimiś chemikaliami, że toto można postawic na bacznosć. Nigdy nie noszę niepranych ubrań ze sklepu, bo sa zwyczajnie sztywne i nieprzyjemne

Gość setimowana
Kochanana białe z białymi i tego typu podobnymi kolorami: szarościami, erci itp. 60 stopni , podwójne płukanie, potem prasowanie. Kolorowe tak samo : czarne, czerwone, niebieskie, zielone itp. 60 stopni. podwójne płukanie, prasownie. Kocyki chyba przewaznie 30 i 40 stopni :rowniez podwojne płukanie. Z prasowaiem róznie ja kocyków nie prasowałam tylko posciel, poszewki, ............. Do dzis mały ma 2 lata kupuje proszki/płyny dla dzieci - czasem dolewam odplamiacza lub sody lub pocieram uciazliwe plamy mydełkiem jelen lub dr. brown i potem do prania.

Gość setimowana
oczywiscie w pralce........ :)

Gość Barbapapa*
Dziewczyny maja racje - pierz wedlug wskazowek na metkach i sortuj pranie kolorami (jasne, ciemne). U mnie nawet nie ma, ani nigdy nie bylo zadnych specjalnych proszkow do prania dla niemowlat (nie mieszkam w PL). Dopiero stosunkowo niedawno wypuszczono na rynek kilka detergentow sensitive ale tez nie kojarze zbyt wielu. Tylko 2 razy takich uzywalam (raz Blenda Sensitive i raz Neutral - obie lokalne marki), bo dostalam je w tzw. barnepakken, czyli paczkach dla noworodkow z roznych sieci marketow i drogerii.

Gość Barbapapa*
Nigdy nie pralam dzieciecych rzeczy na 90 st. o ile metka tak nie zaleca (wiekszosc jest jednak na 30, 40 i 60 st.). Prasuje tylko niektore z ubran, a nie wszystkie.

Barbapapa* podejrzewam ze mieszkasz w Norwegii :) poznaje po Blendzie sensitive :) tez tego proszku uzywam

Gość Barbapapa*
Tak. :) Witam sasiadke.

Gość Barbapapa*
Hovden (ale nie to na polnocy, tylko to narciarskie na poludniu w Aust-Agder). Wczesniej kilka lat Kirkenes (na polnocy kolo Rosji).

Gość Barbapapa*
Barnepakker sa fajne. :) W Polsce tez juz chyba cos podobnego wprowadzono, bo znajomi wspominali.

Gość Barbapapa*
Paczuszki dla mam noworodkow z roznymi produktami i probkami np. z Rimi, Apotek 1, Libero, BAM, Vitusapotek, itp. Ja mieszkam tu juz 8 lat. :)

Gość Barbapapa*
Jesli mieszkasz blisko granicy ze Szwecja mozesz zarejstrowac sie zeby odebrac dodatkowo paczki u nich z Barnens Hus i Babyproffsen (nam bylo w tym roku nie po drodze, ale wy macie blizej). :) Tu masz wiecej info: http://mammanett.no/baby/gratis

Gość Barbapapa*
Bede juz powoli uciekac, bo maly sie budzi. Dobranoc. :)

Gość mama z Holandii........
ja piore w hol. Neutralu i w przeciwienstwie do polskiego Jelpa ladnie schodza plamy. bo jelp to mega gooooowno. nawet plama z banana ostatnio mi sie nie sprała. jak mam plamy mocniejsze to najpierw mocze w normalnym proszku a potem dobrze płucze.

Gość Barbapapa*
Duzo roboty? No co ty, zartujesz? :) Oczywiscie zrobisz jak zechcesz, choc osobiscie uwazam, ze naprawde warto skorzystac z okazji, bo jest tam tyle roznych drobiazgow, ze praktycznie niewiele musialam dokupic. Np. kosmetyki z paczek mam do dzisiaj i spokojnie mi wystarczaja, a niektorych nie zdazylam nawet jeszcze napoczac. Do tego pelno roznych smoczkow, art. higienicznych i innych drobiazgow, z ktorych nawet nie wszystko jeszcze wyprobowalam. Dzieki paczkom mozesz zaoszczedzic na wielu rzeczach, a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na co innego (dolozyc do jakiegos wiekszego zakupu itp.). Przemysl to jeszcze.