Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninka173

Dwukrotnie zawyżone TSH w 11 tygodniu ciąży

Polecane posty

Gość ninka173

Witam. Od ok 10 lat mam niedoczynność tarczycy. Biorę Euthyrox 75, obecnie jestem w ciąży( początek 12 tygodnia) a moje tsh wynosi 10.56 uIU/ml (norma 0,3-5,0). W chwili obecnej w moim mieście nie ma endokrynologa z którym mogła bym skonsultować ten wynik:( . Nie wiem czy mam zwiększyć dawkę euthyroxu i o ile? FT4 wyszło 19,35 pmol/l (norma 10.6-19.4). Bardzo prosze o konsultację osobę która jest w temacie lub była w podobnej sytuacji. Dzięki.

Gość ninka173
pomoże ktoś??

Gość hhhhmmmmmhm
czemu tak wysokie tsh pomimo zażywania leku?

Gość ninka173
no własnie nie wiem czy to przez ciąże czy inny powód jest ... ponad miesiąc temu wyniki miałam w normie a teraz taki szok i jeszcze lekarza nie ma...co ja mam zrobić

w ciąży wyniki nie zawsze są miarodajne i jednoznaczne, powtórzyłabym badanie jeśli masz czas ja zrobiłam badanie na własną rękę w 9 tc bo też miałam kiedyś niedoczynność i wolałam dmuchać na zimne ginekolog jak jej pokazałam wynik (był ok) to uśmiechnęła się, że jestem nadgorliwa, że wszystko w swoim czasie. Badanie tsh przewidywała na początek II trymestru, więc owszem trzeba leczyć - ale nie panikować, jeśli wynik nie jest dobry i nie dać się zastraszyć głupim babom wszystko zdąży się wyrównać

Gość ninka173
dzięki Funiak...ale mi się wydaje ze jednak powinnam zwiększyć dawkę tylko chciałabym żeby ktoś kompetentny doradził mi w jaki sposób...

Gość ojej ojej
Ja mialam podobnie, tez przed ciaza wyniki w normie a w 6 tygodniu juz tsh wskazywalo na niedoczynnosc. Ja zrobilam tak, jak ty chcesz zrobic, czyli spontanicznie zwiekszylam dawke euthyroksu o 25, zanim jeszcze dostalam sie do endo. Moja pani doktor poparla przedsiewziecie. Pozniej dawke niestety zwiekszala az do konca ciazy, bo ciagle szlo w niedoczynnosc a wyniki robilam co miesiac i raz w miesiacu wizyta u endo. Zwieksz, 10 to juz duzo i raczej to sie zmniejszac nie bedzie, tylko poglebiac. Jaka dawke bierzesz teraz ? i kiedy masz wizyte ?

Gość ojej ojej
aha, 75, nie doczytalam. Ja bym zwiekszyla do stowy, ale tez lekarzem nie jestem, moze twoj rodzinny cos poradzi zanim dostaniesz sie do endo ? Mozesz tez brac 75/100 no ale i tak recepte musi wypisac lekarz, wiec ja bym sie poradzila jakiegokolwiek, nawet gina.

Gość ninka173
no własnie w tym problem ze gin dała mi skierowanie do szpitala ale skoro w tym momencie nie ma endokrynologa w przychodni to w szpitalu tez go nie ma (jest tylko jeden taki specjalista w mieście- masakra). Chyba będę brała póki co 75 plus ćwiartkę 75, a w pon już będzie endokrynolog także wtedy dopiero się z nim skonsultuje

Wg mnie powinnaś jak najszybciej skonsultować to z lekarzem a nie z dziewczynami na forum. Jakie miałaś TSH zanim zaszłaś w ciąże? Jeżeli za wysokie to w ogóle nie powinnaś ryzykować i nie zachodzić w ciążę. W trakcie poczęcia hormony powinny być w normie!

doczytałam, ze miesiąc temu miałaś TSH w normie... tyle dobrego, bo w ciąży ma prawo być poza normą. Natomiast mimo wszystko skonsultuj to z lekarzem. dziecko nie ma jeszcze wykształconej swojej tarczycy i pracuje na Twojej, która funkcjonuje źle

Gość ninka173
droga mamo 6latki , hormony miałam w normie jestem pod stała opieka endokrynologa ostatnie badania tsh itd z przed ponad miesiaca były w normie dopiero teraz tsh skoczyło , pisze tutaj poniewaz liczyłam na pomocna rade poniewaz jak zaznaczyłam wyżej W TEJ CHWILI NIE MAM JAK SKONSULTOWAC MOICH WYNIKOW Z LEKARZEM i jak masz pisac głupoty to lepiej wogole sie nie wypowiadaj zdaniami typu ze nie powinnam zachodzic w ciąze zajmij się swoim dzieckiem a jak sie nudzisz to zrob sobie drugie a nie krytyka innych ci w głowie

Gość 22222222222222222
Nie gdybaj ile i radz się co do dawki na forum tylko szukaj dojścia do endokrynologa czy ginekologa-endokrynologa. W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wszystko w tym hormony. Ja mam niedoczynność i jestem w ciąży i pod stałą opieką endo. Dawki też mi zwiekszała lekarka, a nie ja sama. Ale nie powiem tsh masz bardzo wysokie

Gość ninka173
jak bym miała dostep do fachowej konsultacji z lekarzem endokrynologiem to bym juz dawno to zrobiła zreszta nie bede czytac tego typu wypowiedzi moze ktos pomocny znajdzie sie , do szpitala ide dopiero w pon a do tego czasu szukam pomocy tutaj bo tylko na taka moge liczyc- na pomoc osob które były w sytuacji takiej jak ja.

ninko nie przejmuj się mamą 6-latki to taki samozwańczy forumowy ekspert w każdej dziedzinie, durne babsko myśli, że wszystko w życiu musi być zaplanowane i zapięte na ostatni guzik, życie pisze jednak różne scenariusze, mnie samej dokucza wiele dolegliwości, ciąży i dziecka nie planowałam, ale mimo to w niej jestem tak, mamo 6-latki łóżkowa namiętność czasem kończy się nieplanowaną ciążą...ale wątpię, żeby taka dewota jak ty potrafiła się zdobyć na jakikolwiek spontan w życiu 😴

2222222222 naprawdę ludzie dobierajcie słowa ostrożnie. sama martwiłam się o swoje wyniki i czytałam o dziewczynach, które w ciąży mają o wiele wyższe tsh niż ninka nie powiedziałabym że to jakiś ekstremalnie wysoki wynik :o, zwłaszcza, że ft4 nawet mieści się w normie tsh ponoć nie jest miarodajnym badaniem w ciązy

Gość ninka173
dzięki Funiak chociaz na Ciebie moge liczyc bo niektórzy naprawdę potrafią tylko i wyłącznie krytykować

nie wiem naprawdę skąd bierze się taka chęć straszenia innych, bo to na pewno nie jest napominanie, czy ostrzeganie, lecz próba zastraszenia. Głupie baby pewnie same umierały w ciąży ze strachu o zdrowie dziecka i teraz chcą żebyś ty czuła podobnie. Pomału uczę się dystansu do tych internetowych rewelacji, dzielę je przynajmniej na pół, jestem spokojniejsza bo zwykle i tak później okazuje się, że wszystko jest ok. To jakieś głupie histeryczki, które się bardzo nudzą w domu z dzieciakiem. Spokojnie czekaj na wizytę u lekarza, będzie wszystko ok

Gość ojej ojej
Jak masz czekac do poniedzialku, to swiat sie nie zawali. To tylko kilka dni. Napisz pozniej co powiedzial ci endo. Moge sie zalozyc jednak, ze kaze ci zwiekszyc euthyrox.

Autorko nie napisałam tego żeby Ci zrobić na złość czy coś. Nie doczytałam z początku o tym, że wcześniej TSH miałaś unormowane. Napisałam z resztą to w poście niżej. I wraz uważam, ze konsultacje medyczne na forum co do dawkowania leku są trochę nie na miejscu... jako osoba lecząca się na tarczycę powinnaś chyba wiesz z czym to się je.

Gość nesnesitelna
TSH nigdy nie jest dobrym miernikiem poziomu hormonów tarczycy, zwłaszcza u osób leczących się na niedoczynność. Tak czy inaczej w ciąży należy zwiększyć przyjmowane dawki (pod kontrolą specjalisty rzecz jasna) nawet dwukrotnie. Mówię to również na podstawię własnych doświadczeń, gdzie dawki w ciąży miała zwiększane pomimo, że TSH nie poszło w górę. Na Twoim miejscu zwiększyłabym dawkę na własną rękę i jak najszybciej skonsultowała to postępowanie z lekarzem. pozdrawiam i życzę zdrowia i spokoju

smialo mozesz zwiekszyc dawke tak jak ktos napisal do setki,ja tez choruje na niedoczynnosc tarczycy i bedac w ciazy rowniez mi hormony skakaly,a jak skakaly to lekarz albo zwiekszal mi dawke albo zmniejszal,co 3 miesiace TSH mialam badane.Moja najwyzsza dawka to 150,a najnizsza wlasnie 100.Musisz te hormony jak najszybciej obnizyc,bo maluszkowi moga zaszkodzic.I jednak poszukaj jak najszybciej endokrynologa.

Gość ninka173
mama 6latki-nie twierdzę ze to jest nie na miejscu nie mam w tej chwili dostępnego lekarza wiec chyba mam prawo popytać się dziewczyn jak to było u nich a co zrobię z tymi radami to już moja sprawa po to jest forum żeby rozmawiać a do lekarza idę dopiero w poniedziałek wiec to jest jedyna rzecz z której mogę się czegoś dowiedzieć od innych i porównać to do własnych dolegliwości nesnesitelna i Azja39- własnie tak zrobię ze zwiększę dawkę prawie do 100 a od pon będę się stosować do zaleceń lekarza DZIĘKI