Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie chce mi sie gotowac

czy moge zrobić gar bulionu, poporcjować i zamrozić go? a potem tylko dodawać

Polecane posty

Gość nie chce mi sie gotowac

to starte ogórki, to szczaw, to przecier pomidorowy... czy mrożenie nie popsuje smaku bulionu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasne, ze można. Ja jeszcze robiłam taki bardzo esencjonalny wywar- dosłownie galaretę- i wlewałam do woreczków na lód- zdrowe kostki rosołowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie chce mi sie gotowac
a w czym mrozilyscie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepiej chyba w pojemnikach, ale ja mroziłam w woreczkach takich z zamknięciem strunowym :) podobno w workach foliowych nie zdrowo, ale co tam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość durna baba z tej powyżej
Jaki leń????????????Kobieta nie poto jest by wystawać nad garami a pracę można sobie uprościć:p tempaku.Ja zawsze tak robię-gotuję gar bulionu,dobrego z dużą ilością warzyw,potem go mrożę i mam bazę do zup i sosów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie chce mi sie gotowac
super dziewczyny musze kupic pojemniki do mrozenia zywnosci i bede miala spokoj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
ja też tak czasami robię, ale tak jak ktoś napisał wyżej - lepiej zrobić bardzo esencjonalny i odparowany wywar i taki pomrozić, bo mrożenie dużych ilości jest trudne i mało praktyczne, lepiej zrobić taki koncentrat i dodawać po kilka kostek do zupy na raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też mrożę w takich pojemnikach na żywność- tylko zrób bardzo skoncentrowany wywar- odparuj sporo wody, zawsze go możesz potem rozcieńczyć i nie będzie to zajmowało tyle miejsca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Większość restauracji tak robi, a liczy sobie za posiłki jakby składniki były wrzucone do garnka świeżo z ekologicznego pola. Możesz zamrozić, ale zrób to w bardzo szczelnych pojemnikach do przechowywania żywności. Smak i wartości odżywcze nie będą już te same.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie chce mi sie gotowac
i tak w sumie chcialam zamrozic tak na tydzien - tzn raz w tygodniu nagotowac gar a pozniej zuzywac te woreczki codziennie, wiec mam nadz ze miejsca nie zajmie za duzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
tutaj co do wartości odżywczych i tak nie ma się co oszukiwać - wygotowane na maksa kości i mięso plus wygotowane na maksa warzywa i przyprawy, nie o wartości odżywcze w tym chodzi, ale o smak wartości odżywcze można dodać ze składnikami zupy, nie szukać ich w bulionie a jeżeli chodzi o takie składniki, jak białko czy kolagen, to mrożenie im nie szkodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czasami jak mam zapieprz w tygodniu to robię bulion mięsny lub warzywny,zamrażam w pojemnikach przeznaczonych do zamrażania i potem jest jak znalazł.Taki bulion może stać przez miesiąc czasu (tak gadała babka w jakimś programie zdrowotnym :D )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie chce mi sie gotowac
dziewczyny, a ziemniaki do zupy pozniej juz po rozmrozeniu bulionu mam gotowac osobno?? tak sobie myslalam, by zamrozic taki bulion "rosołowaty", miesko i warzywa, bez ziemniaków, by np. mozna bylo zrobic pomidorowke dodajac ryz albo pieczarkowa z makaronem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
ugotować ziemniaki osobno, ten skoncentrowany bulion najwygodniej używać tak, jakbyś używała kostkę rosołową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie chce mi sie gotowac
oliwko, ale z ziemniakami w srodku to juz nie zrobisz pomidorowki, rosolu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mrożenie....
też mrożę rosół ale czysty. Mięso wyjmuję zaraz po ugotowaniu by rosół nie skwaśniał. Warzywa też wyjmuję, wykorzystuję je na sałatkę. A przecedzony rosół wlewam do butelek po wodzie mineralnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cg
czy mozna trzymac w sloikaxch?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
można, ale nie trzyma się zbyt dobrze u mnie poza lodówką często psują się słoiki z bulionem (w spiżarce)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bardzo długo dotowany bulion (esencionalny, galaretowaty) właśnie jest super zdrowy! Wiadomo warzywa tracą wszystkie wartości, ale wywar mięsny zwłaszcza z kości jest rewelacyjny dla żołądka i stawów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×