Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieczarka____

pomóżcie mi z obiadem

Polecane posty

Gość pieczarka____

Mam w domu pieczarki. Mama kazała mi zrobić sos pieczarkowy z ziemniakami i jakąś surówką, ale ja jestem na diecie i chcę zrobić coś niskokalorycznego. Co można zrobić z tych pieczarek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem, czy nisko
kaloryczne, ale sos pieczarkowy robię tak - podsmażam pieczarki, dodaję cebulę, przyprawy - sól, pieprz czarny, papryka ostra. Na koniec dodaję kwaśną, gęstą śmietanę (18%). Czasami dodaję koperek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym zrobiła ziemniaki
faszerowane pieczarkami gotujesz ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie jakieś 15-20 minut, tak żeby były al-dente w tym czasie albo drobno posiekaj pieczarki, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesmaż pokrojona drobno cebulę, dodaj pieczarki, podsmaż, przypraw jak lubisz. Obgotowane ziemniaki przekrój na połowy - płaskie połowy - trochę ujmij miąższu łyżeczką, dodaj go do pieczarek z cebulą, można jeszcze dodać zieleniny, albo zółtego sera, tym farszem napełniaj ziemniaki , lekko skrop olejem i do piekarnika, do zrumienienia na ok kwadrans Do tego świetny jest sos z gęstego jogurtu, przyprawiony czosnkiem i ziołami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pieczarka____
dzięki za propozycje, ale właśnie chciałabym uniknąć smażenia. Może znacie przepis na jakąś fajną zapiekankę z pieczarek (bez śmietany, sera itd.). Ale te ziemniaki faszerowane pieczarkami są ciekawe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeśli dasz pieczarki surowe
do jakiegoś dania to one puszczą sporo wody i będzie to nieapetyczne. Jeśli już boisz się odrobiny tłuszczu (który w diecie też jest potrzebny) to możesz pieczarki np w plasterkach krótko obgotować i dodać do dania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem, czy nisko
ziemniaki faszerowane pieczarkami sa super:D robiłam takie (na wierzch połozyłam plaster sera) ale myslę, ze bez sera też są smaczne. Myślę, że czas pieczenia zalezy od tego jaki masz piekarnik - ja piekłam pół godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przecież pieczarki można wrzucić na patelnię bez tłuszczu, wyjdzie z nich woda wtedy - to tak odnośnie tego uniknięcia smażenia i tego że pieczarki puszczą wodę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no pytam cieee
pieczaqrki sa niskokaloryczne, wiec mozesz je zesmazyc na malej ilosci oleju, ale bez maki tylko np z jogurtem i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×