Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaPoTrzydziestce

Mamy po 30. Pierwsze dziecko po 30.

Polecane posty

Gość MamaPoTrzydziestce

Zapraszam na plotki: o dzieciach, o życiu, o wszystkim i o niczym. Szukam mam, które urodziły pierwsze dziecko po trzydziestce, jak ja.

Gość mangoa
to ja pasuje:-) pierwsze 34lata,drugie 37 i moze uda mi sie jeszcze trzecie w ciagu dwoch lat urodzic:-) pozdrawiam ale dzis nie popisze,bo korzystam z tel i dobija mnie pisanie w nim postow.

Witaj mangoa! Już widzę, że będzie o czym pogadać, bo my też szykujemy się na drugie i cykora mam wielkiego! Czekam zatem, aż przesiądziesz się na mniej wkurzający sprzęt. :)))

Gość nie rozumiem za bardzo
zasadnosci zakladania tego typu watku, bo przeciez wiekszosc kobiet rodzi dzic pierwsze dziecko po 30-stce. jeszcze 10-20 lat temu taki temat pewnie by mnie nie zdziwil, ale dzis owszem, no bo co w tym takiego wyjatkowego?

Gość ja czekam juz
kilka lat na dziecko mam 30 lat

Poproszę o wiarygodne dane statystyczne, co do tej "większości". Roczniki? GUS? Z całą pewnością więcej jest mam po 30, ale czy większość? Polemizowałabym... A cel tematu? Tak jak pisałam: plotki, ploteczki, wymiana doświadczeń, ot tak... Najchętniej w gronie osób zbliżonych wiekowo, a co za tym idzie na podobnym etapie życia, kariery zawodowej, etc.

wystarczy sie rozejrzec po znajonych, rodzinie, kolezankach z pracy. nikt, kto chce cos w zyciu osiagnac i nie byc na utrzymaniu rodziny nie ma juz dzis dzieci przed 30. ludzie bardziej ambitni sie zrobili i nie wystarczy im juz sama pomoc boza. ci co zakladaja jeszcze mlodo rodziny to przewaznie dziewczyny nie wymagajace zbyt wiele od zycia i najczesniej zalezne od ojca dziecka i rodziny. nie pisze tego absolutnie zlosliwie, ale takie sa moje spostrzezenia. tak patrze po ludziach z mojego rocznika (z podstawowki, liceum, studiow) to najwczesniej dzieci mialy osoby po zasadniczych (19-25 lat), po nich osoby po slabych ogolniakach, technikach, studiach zaocznych i prywatnych (23-30), a osoby po renomowanych liceach profilowanych, dziennych panstwowych uczelniach, uczelniach zagranicznych dopiero po 30 (najczesciej od 32 lub 35 lat wzwyz), nie liczac wpadek (bo sie czasem zdarzaja). teraz coraz wiecej ambitnych wokol i coraz pozniej swiadomie zakladaja rodziny. coraz mniej osob zawiera tez zwiazki malzenskie (nie tylko koscielne, ale i cywilne), tylko zyja sobie ze statusem partnerskim. :) przepraszam za dygresje, ale chcialam wyklarowac swoje spostrzezenia.

znajomych (przepraszam za literowki; jesli gdzies cos znajdziecie prosze zignorowac; pisze szybko i nie czytam)

A ja się z Twoimi spostrzeżeniami w 100% zgadzam i podpisuję "obiema rencyma". :))) I powiem szczerze, dlatego właśnie zakładam taki temat, żeby się skontaktować z tą konkretną grupą Mam...

Gość ja czekam juz
mama ni ja zaczelm sie starac w wieku 26 lat obecnie zostaje mi in vitro leczeni nie pomoglo ale problemy moha miec rowniez 20sto latki itd moja kuzynka zaszla w wieku 35 za drugim razem takze roznievto bywa mam tez sporo znajomych ktore sa w moim wieku nie maja jeszcze dzieci i tez boja sie bo czasy sa jakie sa

ja czekam A masz zdiagnozowaną przyczynę problemu? Jeśli nie jest czysto anatomiczna/medyczna, może warto po prostu dać sobie np. pół roku totalnego luzu i niestarania? U nas właśnie to pomogło. Wiem, że to może już milion razy słyszałaś, ale ja tylko piszę o swoim przypadku. Zadziałało.

no tak wlasnie jest. :) wystarczy popatrzec po ludziach ktorych sie zna. dlatego zdziwil mnie temat. nie zdziwilby mnie natomiast "mamy po 40. pierwsze dziecko po 40." albo "mamy przed 30. pierwsze dziecko okolo 20." czy cos takiego.

Gość ja czekam juz
ale my juz sie nie staramy odpuscilismy jakies 1,5 roku temu czlowiekvsie nauczyl z tym zyc tak mamy diagnoze prubowalismy inseminacji ale sie nie udalo wina po czesci moja ale w glownej mierze po stronie meza leczenie nie pomogo a starac sie w sensie dni plodnych itd tojuz dawno nie tylko wtedy kuedy jest ochota swoje juz przeszlismy i inaczej podchodzimy

Mogę się dołączyc? :-) Mam 35 lat, 3 dzieci, pierwsze urodziłam dokładnie pół roku przed 30. urodzinami, po 2 i pół roku - bliźniaki :-P

nie rozumiem Wertując kafe natrafiałam głównie na tematy posegregowane terminami porodu. Jest temat Mam po 40. Albo tematy dotyczące określonych problemów. A ja po prostu chciałabym znaleźć Mamy podobne sobie, bo powiem uczciwie, z tymi młodszymi nie zawsze umiem znaleźć wspólny język. I niczyja w tym wina, ale różnica pokoleń ogromna...

Gość uk girl
Ja sie chetnie dołacze,pierwsze dziecko w wieku 32 lat aktualnie ma 4 tygodnie :)

ja czekam Macie jeszcze mnóstwo czasu! Tak jak pisze "nie rozumiem", teraz wiek urodzenia pierwszego dziecka znacznie się przesuwa... 10 lat to szmat czasu, a i po 40 Kobitki rodzą swoich pierworodnych z powodzeniem! :) Trochę trzeba uwierzyć w opatrzność? Boga? łut szczęścia? Nam "cośtam" pomogło i jest nasz Młodzieniaszek! :)))

Gość uk girl
ja czekam nie poddawaj sie ,my rowniez czekalismy 3 lata .w pierwsza ciaza zaszłam bez problemu ale niestety okazalo sie ze ciaza obumarla w 8 tyg.Pozniej starania nic nie wniosly az dowiedzialam sie ze problemem moze okazac sie niedoczynnosc tarczycy a teraz jestem mama :)

Odzew widzę fajny! Trzeba będzie pomyśleć może o jakichś stopkach, żeby było łatwiej skojarzyć, która ile ma dzieciaczków, ile sama ma lat, w jakim wieku które urodziła. Ja pewnie dzisiaj będę już niedługo musiała zniknąć: kaszka, kąpiel, pierś i kimonko. Wrócę jutro. Mam nadzieję, że nas przybędzie!

Gość ja czekam juz
mamo bo niby ta ale czekamy juz 5 lat a to latwe nie jest wiele przeszlismy bolu zycze ci powodzenia a nadzieja hmmm czasem nie wstarcza czloiek zyje nadzieja a to i tak nic nie daje

Hej Autorko! Doczytałam, ze Twoj synek ma 11 miesięcy, pewnie już nieźle rozrabia, co? Mój pierworodny nieźle dał mi w kosc, gdy był w tym wieku... ;-)

Gość ja czekam juz
uk girl sie poddaje sie swoje prEszlam tyle mij maz ma plemnikibktore nie sa w stanie zaplodnic naturAlnie zostaje in vitro a u mnie to wrogi sluz wiec praktycznie szans naturanie dodatkowo z tym nie mamy sluz jest wrogicna plemniki zabija je

To ja się dołączam :-) Zaszłam w ciążę w wieku 30 lat a urodziłam w wieku 31. Moja księżniczka wczoraj skończyła 6 miesięcy :-)

Trolosa Oj daje czadu Młody! Daje! Teraz przechlapany czas, bo próby chodzenia uskutecznia namiętnie! Kręgosłup mam już jak obarzanek. Chylę czoła! Masz zatem 5 latka i 2,5 roczne bliźniaki?

Gość ja czekam juz
przepraszam za bledy pisze na szybko z komorki powodzenia wam zycze