Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klklkl

Czy można zameldować się na działce rolnej/budowlanej(niezabudowanej)?

Polecane posty

Gość klklkl

Może wie ktoś, gdzie szukać odpowiednich przepisów?

Gość tak jestem wojownikiem
musisz miec nr domu

Gość no jakim sposobem?
Musi być adres domu a nie działki. Nie ma domu, nie ma adresu

Gość no jakim sposobem?
no bo co ci napiszą? Miejscowość, dz 326?

Gość jaq
na dwoje babka wrozyla. jednych zamelduja innych nie. generalnie kiedys nie dawali meldunku, ale muszisz sie dowiedziec w magistracie w miejscowosci w jakiej mieszkasz.

Gość klklkl
hmmm... a jeżeli na tej działce postawiłbym domek holenderski, na który nie potrzeba pozwolenia na budowę?

Gość pilo
nie zameldujesz się bo musisz podać numer domu.

Gość klklkl
a jak postawię namiot?

Gość fikumikkku
Nie, żeby się zameldować musisz mieć odbiór domu wtedy idziesz do urzędu

Gość klklkl
A jak zbuduje szałas z patyków?

Gość fikumikkku
wszyscy Ci odpowiedzieli głabie a Ty swoje. idx rób ten szałas a potem do urzedu tam Ci powiedzą czy dobrze jak tutaj nie trybisz

Gość klklkl
A jak zbuduje domek z kart?

Gość klklkl
ale słyszałem, że np. w domkach letniskowych ludzie się normalnie meldują i mieszkają cały rok? jak to jest ?

Gość dunajeckaaa
nawet jak postawisz lepiankę z kozich bobów to cię nie zameldują

Gość klklkl
ej podszywie przestań mieszać :D ja tu zapytuję o ważne ba! wręcz fundamentalne a zarazem egzystencjalne kwestie... nie należy robić sobie jaj z takich istotnych życiowych spraw:o pytam, bo gdzieś w internecie wyczytałem, że wprawdzie kiedyś nie można było, ale teraz już meldują na działkach niezabud.

Gość prawnik.
Możesz się zameldować nawet w namiocie. Zameldowanie to rejestracja miejsca pobytu danej osoby. Nie ma nic wspólnego z prawem budowlanym. Jak cię nie bedą chcieli zameldować odwołaj się do Wojewody. Potem ewentualnie WSA i dalej NSA.

Gość klklkl
o nareszcie wypowiedział się ktoś kompetentny:classic_cool: dziękuję za potwierdzenie moich skromnych przypuszczeń i podniesienie na duchu, mam jednak nadzieję, że obędzie się bez procesowania z urzędami..

Gość prawnik.
Pamiętaj, że musi być lokal czyli miejsce wyodrębnione z przestrzeni za pomocą ścian i dachu np. namiot, przyczepa kampingowa w którym jest skoncentrowane twoje życie. Na gołym polu cię nie zameldują. Urząd ma prawo przeprowadzać kontrolę przestrzegania obowiązku meldunkowego czyli mogą ci przyłazić o różnych porach i sprawdzać czy rzeczywiście mieszkasz. Jak ustalą, że nie mieszkasz to cię wymeldują.

Gość klklkl
hmmm... czyli mam rozumieć, że coś w stylu drewnianej szopy na miotły z barłogiem na gołych klepkach i wiaderkiem na (...) ekhm, wystarczy? nie powinni się przypierdolić, bo przecież to nie ich sprawa, w jakich warunkach mieszkam, skąd czerpię prad, wodę i gdzie zrzucam *te rzeczy*? ­ ps. jeszcze jedno pytanie- oczywiście zamierzam poprowadzić kanalizację tudzież wybudować szambo, ale hipotetycznie- czy za mieszkanie w miejscu, gdzie brak takowych cudów techniki, mogą mi dosrać jakiś mandat czy coś?

Gość zameldowac się możesz
w miejscu które spełnia normy dla zamieszkiwania.

Gość klklkl
A jaki przepis mówi o tym, że aby zameldować się w lokalu, musi on spełniać określone normy dla domu całorocznego, bo nie mogę znaleźć?

Gość prawnik.
Szopa wystraczy, aby miała dach i sciany. Jestes wolnym człowiekiem i możesz mieszkać bez prądu bieżącej wody itp. to twoja sprawa. W tym miejscu ma być skoncentrowane twoje życie - masz tam spać, jeść, srać, przyjmować gości itp. Mieszkając w tak nietypowym miejscu musisz się licxzyć z częstymi kontrolami o różnych porach. Urząd moze je zlecac policji i najczęściej tak robi, rozpytywaniem sąsiadów czy tam mieszkasz. Pierwszą pracę miałem w urzędzie wojewódzkim właśnie rozpatrywałem odowłania w sprawach ewidencji ludnosć czyli meldunków. Miałem sprawę kolesia co się zameldował w przyczepie kampingowej w ogródku działkowym. Był zamledowany do pierwszych przymrozków. W wyniku przeprowadzonych kontroli go wymeldowali, bo ustali, że nie mieszka. Teoretycznie mandat możesz dostać zaniedopełnienie obowiązku meldunkowego, choiciaż nie słyszałem o takim przypadku, a nie za mieszkanie bez wody i kanalizacji. Jakbyś w takich warunkach mieszkała z dziećmi to sąd rozinny mógłby ci je odebrać ze względu na ich dobro, ale ty sama mozesz mieszkać gdzie chcesz. Sprawy meldunkowe reguluje ustawa o ewidencji ludnosći i dowodach osobistych.

Gość klklkl
W każdym razie dziękuję pięknie za odpowiedź🌼, jeszcze wpadnę tu później.

Gość Szemudzianin
No właśnie ja mam problem z meldunkiem na działce z garażem blaszanym. Jest tam woda i kanaliza. Z tego co wyczytałem w formularzu meldujesz się w miejscu ZAMIARU stałego przebywania. Pani z urzędu nie chce mnie zameldować bo tam nie ma domu i tam nie mieszkam. Ale ja mam tam gataż i mam zamiar tam mieszkać. Żadnej podstawy prawnej nie była mi w stanie podać.