Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serceeee

stenty w tetnicy wiencowej

Polecane posty

Gość serceeee

czy znacie osoby ktore przeszly zabieg stentowania tetnic wiencowych?pytam bo u bliskiej mi osoby po zabiegu koronorografii okazalo sie ze tetnice sa zwezone istotnie i wymagaja stentowania.Uzyto stentu lekowego.Czytalam ze taki stent sie zapycha,zarasta po pewnym czasie ,ale nie okreslono jakim.Bardzo sie boje o bliska mi osobe moze macie w rodzinie kogos po takim zabiegu, jak sie czuje? Dodam tylko ze osoba o ktorej pisze ma 40 lat chorobe niedokrwienna serca, arytmie i miazdzyce,mimo ze nie palila papierosow ani nie naduzywala alkoholu.Podzielcie sie prosze swoimi doswiadczeniami w tej kwestii...

Gość karrraba
Mój wujek miał zawał i balonikowanie parę lat temu i ma się dobrze.Zmienił się tzn.rzucił palenie i zaczął uprawiać sport.Nie martw się na pewno z ta osobą też będzie ok.

Gość serceeee
Bliska mi osoba nie miala zawalu na szczescie , ale po ataku dusznicy bolesnej trafila do szputala gdzie przeprowadzono badania min.test wysilkowy i zlecono koronografie. Na szczescie-bo gdyby zlekcewazono objawy zawal na pewno by w wystapil i to rozlegly....Ale balonokowanie tylko bez stentu mial twoj wujek? Myslalam ze zawsze implantuje sie stenty.

Gość Karol556
sorki ale wodeczka ogranicza miazdzyce wiec troche to nawet wskazane :classic_cool:

Gość serceeee
Zgadzam sie, ale nie przy lekach w dodatku na nadcisnienie.Ale tez uwazam ze niewielkie symboliczne i czasem tylko ilosci dobrego alkoholu sa dopuszczalne.

Gość Zuzanna--------
Sercee ,moj maz 1,5 roku temu mial wstawiany stent do lewej tetnicy.Bierze leki cwuczy jest na diecie tzn.ZERO smazonych potraw tylko na parze piers kurczaczka,czy losos duzo warzyw i tak dalej.I przestan z tym zapychaniem (ciesz sie ze ten czlowiek zyje)to nie jest tak ze zawsze sie zapcha.Ja.pytalam lekarza ktory mi odpowiedzial ze nie mozna zakladac ze sie zapcha a dokladnie "zarosnie"i ze kqzdy przypadek jest inny wiec spokojnie.W internecie jest eiele na ten temat zobacz na stronie towarzystwa kardiologicznego naprawde wiele materialow informacyjnych.A najwazniejsze to unikac stresu,brac regularnie leki ruszac sie i zdrowo odzywiac i cieszyc sie zyciem.Ja wraz z mezem mozna powiedziec zaczelismy nowe zycie kyorym sie cieszymy 😍

Gość serceeee
ale czy tez lekowy?bo o one sie zapychaja czy zarastaja podobno sa lepsze od tych niepokrytych lekiem ale kosztem zakrzepow w pozniejszym okresie.

Gość Zuzanna--------
Pokrywany lekiem ma.Ale to dobrze ze pokrywany lekiem jedyny minus to tylko leki plawix ktory musi brac 1,5 roku .

Gość serceeee
a ile lat ma twoj maz?i jak ogolnie sie czuje?

Gość Zuzanna--------
44lata,a czuje sie raz dobrze raz gorzej ale ogolnie nqprawde dobrze.

Gość mamastasia,
jeju w takim wieku miazdzyca?wspolczuje :O Moj dziadek przeszedl 3 zawaly ale mial bypasy ktore i tak sie zapychaly mimo ze lekarze daja "gwarancje"na 10 lat jemu zapchal sie jeden duzo wczesniej.Wszystko tez zalezy od lekarza i szpitala a podobno na Slasku sa najlepsi specjalisci wiec jesli juz to tam.

Gość ghjjjjcf
jak mozna sie doprowadzic do takiego stanu bo nie rozumiem?wczesniej nie robiono badan profilaktycznych? a cholesterol ? przeciez to nadmiar cholesterolu odpowiada za miazdzyce.kazdy wie.ja co rok robie wszystkie badania i jestem spokojna po prostu trzeba sie badac .i arytmia jeszcze! i lekarz nic nie robil?

Gość serceeee
Ja tez nie rozumiem -ale czego innego- dlaczego lekarze lekcewazyli zglaszane objawy i nigdy nie skierowali do kardiologa.Arytmia byla komentowana poblazliwym usmieszkiem,a cholesterol nieznacznie przekraczal norme tak calkowity jak i zly.Wiec to WINA konowalow a nie pacjenta ktory ufal lekarzowi przeciez....