Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówką przez świat

8 tydzień ciąży a wylot do Egiptu.

Polecane posty

Gość oto polska wlasnie
leć ,nie pij wody surowej,nie jadaj surowych sałątek w restauracjach bo warzywapłucza tam wodą z kranu a to wiadomo jak moze sie zakonczyc nie kap sie tez w basenach korzystaj z zycia;)

mieszkam w Anglii, bylam w 8 tygodniu gdy zdecydowalam sie ze do polski nie polece bo balam sie, ze poronie. bilet przepadl, zostalo 4 tyg do rozwiazania ale juz nigdy nie dowiem sie czy bym ją wtedy stracila czy nie ;) decyzji nie zaluje!

Gość oto polska wlasnie
dziewczyny wy jestescie chore?przeciez ciaza nie jest choroba a lot samolotem nie jest przeciwskazaniem!jedynie w końcówce ciązy albo w zagrozonej co za zacofanie

Może i jestem chora, ale wiem co to znaczy poronić z własnej winy. Też twierdziłam że "ciąża nie choroba" "kiedyś kobiety się nie cackały" i co? PORONIŁAM. Z własnej głupoty zdecydowana większość lekarzy odradza podróże w inną strefę klimatyczną i ja się z tym zgadzam. I nie jest to zacofanie tylko odpowiedzialność, a niestety te pojęcia współczesny świat myli

i rzeczywiście nawet nie chodzi o ten lot samolotem (chociaż zwiększa prawdopodobieństwo odklejenia łożyska) ale o zmianę klimatu i o utrudniony dostęp do ew potrzebnej opieki medycznej na najwyższym poziomie

Hej ciezarowko przez swiat ... Mieszkam w uk i bylam w rej samej sytuacji co ty . W lutym tydzien przed tym jak dowiedzialam ze jestem w ciazy wykupilismy wakacje w egipcie 8 osob... Pewnie gdybym wiedziala o ciazy ja i moj narzeczony bysmy zrezygnowali ale bylo za pozno... Ppjechalam do polskiego gina w londynie.. Powiedzial ze nie ma zagrozenia musze tylko o siebie dbac noi nie plywac w basenach starac sie tylko w morzu... Noi przedewszystkim nie przegrzewac.. Opalalam tylko nogi i plecy.. Brzuch sie staralam zaslaniac .. Zero alcoholu a i jadlam wszystko a coli opilam sie jak glupia moze tego nie powinnam ale tak mi sie chcialo... ;) koniecznie wez cos na zgage olejek z duzym filtrem noi kapelusz na glowe ... Udanych wakacji. :)

Gość Dżoana.K
hgg,co takiego nieodpowiedzialnego zrobiłaś?

Nie chciałam rezygnować ze studiów (studiowałam wtedy medycynę) biegałam po klinikach (z niektórych oczywiście się zwolniłam, potem odrabiałam, np zakaźny czy pediatryczny) ale asystowałam np kilkugodzinne operacje, wiadomo studia stresujące itp co do wyjazdów, swego czasu myślałam o ginekologii, więc trochę się orientuję w temacie. Słyszałam opinie bardzo wielu lekarzy na ten temat i każdy mówił to samo. Ciąża to NIE jest czas na wyjazdy w inną strefę klimatyczną czy epidemiologiczną

Gość Dżoana.K
Przykro mi! Ja nie jestem lekarzem ,ale mam takie samo zdanie jak ty na temat wyjazdów w okresie ciąży! Tak jakby nie szło wyjechać gdzieś w Polskę.

no właśnie mówię, masz rację. Jest tyle pięknych miejsc w Polsce, dobrych hoteli, świetnych restauracji. Bez narażania zdrowia i życia dzieciątka. I nie trzeba być lekarzem żeby to wiedzieć. Po prostu zdrowy rozsądek (mylony niestety z zacofaniem)

gdyby cokolwiek się działo, myślisz że w Egipcie będziesz mieć taką samą opiekę medyczną jak w Polsce? Że będą Cię miesiącami trzymać na podtrzymywaniu? Nie ma szans.

Gość Dżoana.K
Nawet jeśli zdecydujesz się polecieć to wcale się nie wyluzujesz,bo będziesz ciągle myśleć,"żeby tylko nic się nie stało" Jest to sens...? Już bym wolała pojechać w Beskidy(jest tam teraz tak pięknie) :) hgg,jaką specjalizację skończyłaś?

dżoana, żadnej. Otworzyłam psychiatrię, ale nie planuję jej skończyć

Mam nadzieję że autorka podejmie mądrą decyzję. Instynkt mówi mi że niestety na to szans nie ma ;(

Gość Dżoana.K
Też tak myślę, no bo lepiej to pochwalić się na fb,czy nk fotkami z Egiptu...:)

tiaaa, a zdjęcie z plaży z brzuchem pewnie będzie miał mnóstwo "lajków"

nawiasem to ciekawy temat na pracę naukową, ot inspiracja kafeteryjna. Jedne kobiety w ciąży fizjologicznej, książkowej biegną na zwolnienie lekarskie i leżą plackiem przez 9 miesięcy, inne narażają zdrowie swoje, dziecka i próbują sportów ekstremalnych (tym właśnie jest wyjazd w czasie organogenezy). Może i jakaś znalazłaby się co ze spadochronem skacze, przecież" ciąża to nie choroba". PARANOJA!

Gość Dżoana.K
Na Górę Mojżesza też wlazłaś? ;)

tak, rzodkiewa, trzeba się jeszcze było wody z Nilu napić

Gość hgg jestes przewrazliwiona
To ze tobie sie nie uadalo utrzymac ciazy to nie znaczy ze kazdemu tak sie zdarzy. Skad wiesz,ze tak samo by sie skonczylo jakbys postapila inaczej??? Dlaczego inne kobiety moga pracowac na wysokich obrotach a inne nie? Fakt,kiedys szlo sie na wykopki w ciazy.i jedne ronily na polu a inne donosily ciaze. Jezeli skonczylas medycyne to powinnas wiedziec,ze jak ciaza jest fizjologiczna to nie ma przecwiskazan do takich rzeczy. Pewnie,ze trzeba sie oszczedzac,ale to noie znaczy unikac wszystkiego. Jezeli autorka czuje sie na silach i z dzieckiem i ciaza jest wszystko w porzadku to dlaczego ma z wyjazdu rezygnowac? Jestes niedlugi po studiach a starasz sie byc madrzejsza od wielu lekarzy z kilkudziesiecioletnim stazem. Tak swoja droga to tez skonczylam studia medyczne i nie widze nic zlego w wyjezdzie,poza tym,ze trzeba byc jeszcze bardziej ostroznym niz zwykle.

Gość ojtam ojtam
hmm jak sie poroni przez wadę genetyczną itp to niezależnie czy tu czy tu ale jak poroni przez jakąś bakterię itd to będzie jej wina i wina wyjazdu - poza tym dlatego w 2 trymestrze zaleca się podróżowanie jak coś - a pierwszym cię puszczą ale jak coś się stanie to umywają ręce i to ty jesteś winna - poza tym w ciąży nie zaleca się kąpać w wannie a co dopiero w gorącym morzu w egipcie na jakiejś rafie..

Nie uważam się mądrzejszą od lekarzy, bo ginekologiem nie jestem, ale wyrażam ICH ZDANIE! Jak już pisałam byłam na wielu konferencjach ginekologicznych, na wielu z nich ten temat był poruszany, a kobiety wyjeżdżające w ciąży były nazywane wprost "nieodpowiedzialnymi debilkami" przez ginekologów

Gość gufikolka
hgg, napisze ci tylko tyle-jesli ktokolwiek wyraza sie o drugim czlowieku per "debil, debilka" to dla mnie jest zerem a jego opinia nie warta funta kłaków tyle w temacie i przestan nawijac jak nakrecona w kolko jedno i to samo

lekarze generalnie mają często ostre słownictwo. A nawijam jak nakręcona bo mi zależy na każdej kobiecie, na każdym człowieku i jego zdrowiu. Ot, za wadę tego nie uważam, bo zawsze angażuję się na 200% jeżeli chodzi o ew zagrożenie zdrowia. Taki zboczenie, ponoć po 20 latach pracy przechodzi