Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipusiaaaaaaaaaa

CO JEST DOBRE I SKUTECZNE NA BIEGUNKĘ??

Polecane posty

Gość pipusiaaaaaaaaaa

POMÓŻCIE :O:O:O

Gość domowe_sposoby
Jest cała masa leków, które polaca sie na biegunkę: specta, stoperan itp. Ja mam wypróbowany spsób, który poleciła mi koleżanka pracująca przed laty w przedszkolu. Na pół szklanki letniej wody wrzycić kopiasta łyzkę mąki ziemniaczanej/skrobii, wymieszać i wypić. Mi pomaga, jak nie od razu to po 2godzinkach pije drugą porcję. I probiotyk sobie zazywam, jak aktualnie mam w lodówce. Moje dzieci 9lat i 5 lat tez tym "leczę" choc może lepsze określenie to "zaklejam".

Gość domowe_sposoby
*smecta miało być :P

Gość dociekliwaeorpo pr
gorzka czekolada

Gość na szczęście do jakichkolwiek
mnie najszybciej pomaga nifuroksazyd. Bo nie dość że zatrzymuje to jeszcze leczy właściwą florę bakteryjną w żoładku

Gość dobrze sie wysrac i pic wode
duzo wody, bo skoro masz biegunke to znaczy ze organizm chce to usunac z jelit

w zoladku nie ma flory bakteryjnej... ludzie, jacy wy nieswiadomi! nifuroksazyd leczy problemy jelitowe,nie zoladkowe, flora bakteryjna jest w jelitach a nie w zoladku

Gość sisi J
jakiś wirus jest ,tzw.jednodniówka, u mnie wszyscy w domu i robocie przechodzili ostatnio, woda, woda i jeszce raz woda

mi moj lekarz mowil, ze nifuroksazyd jest zlym lekiem. nie wiem czemu ale sama wychodze z zalozenia, ze jesli nigdzie nie wychodze z domu, to nie ma co wsstrzymywac naturalnych reakcji organizmu, bo w ten sposob organizm pozbywa sie substancji ktore nam zaszkodzily, smecta jest chyba najlepsza, bo nie dosc ze zbiera tresci jelitowe to wytwarza sie cos w rodzaju wartswy ochraniajacej blone sluzowa przewodu pokarmowego, wiec substancje drazniace tak jelit nie podraznia.

nie kazda biegunka od razu oznacza jakies silne zatrucie, i chyba kazdy logicznie myslacy czlowiek wie, ze jesli po 2-3 dniach nie zelzeje to trzeba isc do lekarza :O🖐️

Gość gość
odświeżam, słyszałam o jagodach, probiotyku (znajoma polecała mi acidolac), coli, kakao, jakieś inne propozycje?

Gość gość
banany i ryż

Gość gość
Słyszałam, że banany są dobre, czarne jagody, kleiki. Poza tym 3 razy dziennie acidolac, nie wolno zapominać o nawadnianiu, pić duzo małymi porcjami.

Gość gość
co do tych bananów to różnie ludzie mówią, pediatra mojego dziecka mówił, że nie powinno się jeść surowych owoców i warzyw przy biegunce, za to zawsze elektrolity i probiotyki i coś lekkiego

Gość gość
korek analny

Gość arturra
Ja oprócz probiotyków nie biorę nic, dużo piję i pozwalam aby organizm się przeczyścił. Słyszałam, że nie wolno hamować biegunki, szczególnie u dzieci. Także w ruch idzie acidolac, elektrolity i woda mineralna.

Gość gość
z dwie lyzki maki ziemniaczanej rozmieszanej z woda i wypić. po problemie

Gość gość
podobno cola pomaga, na sobie nie testowałam więc ciężko mi powiedzieć, mi pomagają wspomniane już probiotyki, jak mnie dopadnie to podjadam dziecku misie acidolac i szybko przechodzi

Gość gość
U nas w domu najczęściej to dzieci łapią jakieś wirusowe biegunki, nie podam im coli ani takiej mąki. Podaję probiotyki i dużo picia. Gotuje też rosołek bo tylko to chcą jeść.

Gość gość
a tego acidolacu nie trzeba trzymać w lodówce prawda? Wyjeżdżam z dzieckiem, do apteczki na pewno trzeba wziąć coś od ewentualnej biegunki, acidolac jest często polecany

Gość czedarrka
No nie, akurat tego nie trzeba trzymać w lodówce, to też jest duży plus, wtedy spokojnie można wziąć go ze sobą w podróż.

Gość gość
cola jest świetna, tylko musi być dobrze odgazowana i pita małymi łykami

Gość gość
Kiedyś próbowałam i cola mi nie pomogła... zresztą dzieciom nie daję coli itp. probiotyki dobrze działają, smecta. Do picia herbatki i sama woda.

Gość gość
moje dziecko ma od wczoraj biegunkę, jeść nie chce, tylko misie acidolac bez problemu zjadło, trochę rosołu, dałam orsalit, mam nadzieję, że przejdzie, jak długo może trwać biegunka?

Gość gość
Biegunka może trwać i kilka dni, moja córka miała biegunkę przez 6 dni, ale to było po jednym razie dziennie, taki łagodniejszy przebieg miała. Mała była na diecie, probiotyki podawałam codziennie, brała jeszcze jakiś lek od wzdęć.

Gość gość
Kiedy mnie dopada biegunka łykam loperamid, dzieciom z kolei nie podaje nic na powstrzymanie, wtedy tylko probiotyki, dietka i dużo picia.

Gość gość
Loperamid rzeczywiście bardzo skuteczny. Przekonałam się o tym niedawno, jak mnie zaczęły poranne biegunki męczyć z powodu stresu w pracy i dopiero po wzięciu loperamidu byłam w stanie wyjść do pracy.

Gość gość
Powiem wam, że w pierwszej fazie lepiej biegunki nie hamować. Organizm powinien się oczyścić. Oczywiście lekka dieta, zupki ryżanki czy marchwianki to konieczność.Do tego elektrolity i dobry probiotyk, typu entero acidolac. Jeśli nie ma gorączki, silnych skurczy i przebieg jest łagodny, wszystko ładnie się unormuje. W przeciwnym wypadku należy jak najszybciej konsultować się z lekarzem.