Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fhjofsfhkidfghjtdxgu

Wytłumaczcie mi

Polecane posty

...dlaczego ateiści, którzy do kościoła przecież nie chodzą wiedzą wszystko o księżach?

ale przecież w kościele księża nie opowiadają o sobie. u mnie czasami tylko proboszcz mówi co lubi na obiad

Gość KOKSUSEKPIK
widziałam kiedyś proboszcza w krzakach z jakąś tirówką :D

Nieprawda. Po kazaniach, sposobach wyrażania się widać jaki dany ksiądz jest, albo słychać co robi

słyszysz w kazaniu co ksiądz robi?? :D ja np. jestem agnostykiem, i to co wiem o Kościele to żadna tajemnica- łatwo znaleźć ile pieniędzy wydaje się z budżetu na te wszystkie bzdury w rodzaju katechez, ile ziemi kościół kradnie państwu albo ile gruntów kupił za śmieszne stawki. Całe szczęście już nawet połowy poparcia nie macie, bo wg statystyk kościelnych praktykuje regularnie jakieś 35-40%, a jak tak dalej pójdzie to będzie poniżej 20% i będzie w końcu normalnie w tym kraju.

Akurat moim zdaniem księża powinni mieć pensję państwową- żadnych ziem, żadnych kamienic- no chyba, że sobie uzbiera i za oszczędności albo coś takiego kupi. I koniec z mercedesami pod plebanią

Gość bezrewelacji
ja jestem wierzaca. z tymi wyplatami dla ksiezy bylo by najsprawiedliwiej. ale z tacy tez nie byl by przeciez rozliczany bo i kto by to robil. wiec do wyplaty by sobie dobieral z tacy. chyuba, ze tacy by nie bylo. a z kad by byly pieniadze na rachunki np prad? to jest placone chyba z tacy?

dlaczego mają mieć pensję państwową? przecież to są pieniądze wszystkich podatników, też tych niewierzących. Poza tym państwo ma ważniejsze zadania niż fundowanie wciskania bajek o cieślach rozmnażających ryby na pustyni :O wg mnie to kościoły powinny być finansowane jak w Niemczech z dobrowolnego dodatkowego podatku. A taca rozliczana jak normalny przychód i opodatkowana. To by było fair.

Gość gergergerg
wg mnie w ogole nie powinno byc kosciolow, szkoda jakichkolwiek pieniedzy na te bzdury

To, że czegoś nie rozumiesz nie znaczy, że jest bzdurą. Ją też najchętniej odcięłabym finansowanie tych ciamajd co się piłkarzami nazywają :(

Gość gergergerg
pilkarzy nie finansujesz z podatkow a tych czarnych becwalow tak, widzisz roznice?

a co tam jest do rozumienia? bzdura na bzdurze, na dodatek na dość wątpliwych fundamentach moralnych plus uwłaczanie godności kobiet. oto całe chrześcijaństwo, religia dla słabych i nieumiejących samodzielnie myśleć.

Nie? Pewien jesteś?

O jakim wyznaniu mówisz, bo nie kojarzę?

Gość .,m.m
to ty chyba czegos nie rozumiesz-kupa kasy wyrzucana w bloto na rzecz kolejnej wysadzanej nie wiadomo jakimi kamieniami ""swiatyni". Ale nie tylko o to chodzi. Poczytaj sobie ksiazki Jezuity Anthone De Mello-"'wezwanie do milosci"' jest tam cos o kosicalach i religiach ogolnie.

Gość gergergerg
tak, jestem pewien PZPN jest czesciowo finansowany z budzetu panstwa ale mowimy tu o pilkarzach

Gość DayToDie
Wiedzą wszystko o księżach, więc nie wierzą. Proste.

Gość gergergerg
i zgadzam sie, religie sa dla slabych jednostek zeby wydawalo im sie ze ich beznadziejne zycie bedzie nagrodzone po smierci

Gość .,m.m
poza tym nie musze chodzic do szkoly by wiedziec wszystko o mojej nauczycielce. Wystarczy ze bedzie moja sasiadka/kolezanka/kuzynka. Ksiadz to czlowiek jak kazdy inny.Nie nosi pelerynki pod tytulem "jestem widzialny jedynie w kosciele"'. wiec nieprzemyslane zupelnie pytanie.Malo inteligentne

Gość gergergerg
a zeby "poznac" ksiezy to wystarczy raz dziennie przeczytac jakies informacje z Polski czy ze swiata, tam pelno o ich pedofilstwie, bogactwie i innych ciekawych rzeczach z nimi zwiazanych

Chyba jednak coś Ci umknęło. Akurat budowania miliarda nowych kościołów również nie popieram. Jezus chodził boso, nauczał na polach, albo w zwykłych pokojach. Wielkie kościoły? Nadgorliwość gorsza od faszyzmu

Gość gergergerg
ksiadz = zebrak, ale jemu ludzie z radoscia oddaja swoje pieniadze, nie tak jak menelowi ktory zbiera na jabola pod monopolowym, a jakby na to szerzej spojrzec to obaj za wiele sie od siebie nie roznia - ich zycie jest tak samo bezwartosciowe i nie ma z nich zadnego pozytku

Gość .,m.m
no to chyba gdzies zle cie zroumialam. jesli oto chodzi. Ale musze raz jeszcze wspomniec ze zadalas beznadziejne pytanie

Ale ją naprawdę tego nie rozumiem- miałam styczność z naprawdę sporą ilością księży. Żaden mnie w żaden sposób nie próbował wykorzystać. Jak to możliwe? Jak?

Gość gergergerg
nie jestes w ich typie widocznie

Gość gergergerg
a znacie jakis "zawod" ktory jest bardziej bezuzyteczny niz bycie ksiedzem? wg mnie nie ma takiego

Aha. Naprawdę celna i mądra odpowiedź...

Bo nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi, ot co

Gość .,m.m
bo media rozdmuchuja wszystko, a glupi motloch nie jest w stanie skorzystac z wlasnego mozgu by wyciagnac wlasne logiczne wnioski. Oczywiscie o poztywnych rzeczach jakie robia ksiezanikt pisac nie bedzie, bo to nie dostarcza sensacji, a prawda jest taka ze jest faktyzcnie cala masa fantastycznych ksiezy. Sa jednak i tacy ktorzy ok nie sa. tyle ze ksiadz popelniajacy blad jest 100 razy mocniej pietnowany niz szary czlowiek. idac z tym zadajemy sobiepytanie,dlaczego ksiadz bladzi?? bo mu kurwa dosypywali bromu do herbaty w seminarium by nie mieli erekcji, bo celibat kurwa...

Gość gergergerg
nie wiem jak mozna bronic ta czarna zaraze w ogole... na ksiezy ida ludzie skrzywieni psychicznie, bo kto normalny by sie zgodzil na takie zycie... co roku panstwo wydaje miliardy zlotych na ich finansowanie, wszedzie pelno kapelanow (chuj wie po co), koscioly kupuja ziemie za bezcen (normalni ludzie musza placic gigantyczne pieniadze), na renowacje kosciolow takze panstwo doklada pieniadze, ksieza maja znizki prawie wszedzie (nawet na kupno samochodu dlatego maja takie wypasione furki chyba), szkola w religiach i tu znowu panstwo placi ksiezom za nauczanie chuj wie o czym i wciskaniu dzieciakom ciemnoty juz od malego... wtracaja sie do polityki itp itd. mozna caly dzien wymieniac...