Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukinapatyki

Tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość kukinapatyki

Jest tu jakas Pani ktora byla zmuszona wziac je nie w pierszym dniu cyklu (czyt. w perwszym dniu okresu) tylko np. w 8 dniu cyklu...???

Gość kukinapatyki
na ulotce jest napisane zeby wziac piersza tabletke z pierszego blistra w pierwszy dzien okresu. Dzis jest moj 8 dc i dopiero teraz mam tabletki. Czy moge je wziac dzis czy musze czekac do kolejnej miesiaczki??? Podkresle ze zalezy mi na wziacu ich w tym cyklu, tylko nie wiem czy beda skuteczne.

Gość kukinapatyki
przepraszam za literowke, ale to z pospiechu :D

Tabletki można wziąć od 1 do 5 dnia cyklu z tym, że jeśli nie weźmiesz ich w 1. dzień, to przez pierwszy m-c trzeba się dodatkowo zabezpieczać. W 8. dniu bym nie ryzykowała.

Gość kukinapatyki
gdzieś kiedyś czytałam, ze mozna je wziac w obojetnie jakim dniu cyklu, tylko trzeba dodatkowo przez 7 dni sie zabezpieczac. I teraz nie wiem czy to mi sie przysnilo czy cos w tym prawdy jest.

Jeśli pierwszą tabletkę bierzesz pierwszego dnia cyklu to jesteś zabezpieczona od razu. Jeśli bierzesz pomiędzy 2. a 5. dniem cyklu to jesteś zabezpieczona po 7 dniach przyjmowania tabletek. Nie zaleca się rozpoczęcia po 5. dniu cyklu. Jak się tak bardzo upierasz to musisz się zabezpieczać przez co najmniej 7 dni, a najlepiej do końca opakowania. Ale rozpoczęcie tak późno bardziej miesza w organizmie niż rozpoczęcie na początku cyklu.

Gość kukinapatyki
No tak myslalam. W takim razie bede zmuszona poczekac do rozpoczecia nastepnego cyklu. Dziekuje za pomoc

JA bym wzieła normalnie tylko przez 7 dni dodatkowo się zabezpieczaj, abyś nie wpadła w nieplanowaną ciąże.

Gość helloukimka
Pondnoszę. To jak to jest z tymi tabsami w środku cyklu???? Slyszalam , ze wystarczy sie dodatkowo zabezpieczac przez 7 dni... Wie ktos??? Ktoś tak mial??