Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cordillia

Od kiedy herbata?

Polecane posty

Gość cordillia

Drogie mamy,od kiedy zaczelyscie podawac swoim dzieciom normalna herbate do picia?

moja położna jak przychodziła to powiedziała ze herbate(taką słabą o kolorze słomy) moge podawać po 1 miesiącu.. słodzoną glukozą..

Gość cordillia
Po pierwszym miesiacu? Wow... Dziekuje za odpowiedz,moze inna mama sie jeszcze wypowie. ;) dokladnie chodzi mi o zwykla herbate z cukrem taka jak np.saga,albo minutka z dodatkiem normalnego cukru.

Gość Czekajac na rozum
raczej nie za szybko... to tak jakby dawac kawe... jesli mowisz o herbacie czarnej, poczytaj jakie ma skladniki. Sa przeciez owocowki

ja staram sie ograniczać cukier dziecko.. ma 8 miesiecy i do tej pory jak potrzebuje mu coś dosłodzić to glukoza:)

Gość Czekajac na rozum
czarna herbata ma dzialanie pobudzajace, poprzez teine, dlatego niemowlakowi na pewno bym jej nie dala. A co do cukru to juz inna bajka.... dla maluchow tak samo nie jest wskazany, im mniej tym lepiej.....im pozniej zacznie tym bedzie lepiej hehe

Gość azu
Moje dziecko nigdy nie przepadało za herbatą -ani zwykłą ani tymi specjalnymi dla dzieci. Drugi zresztą to samo. Wodę wolą.

Gość cordillia
Dodam ze syn ma prawie 18 miesiecy. Upodobal sobie tylko wode,syn nie pije sokow ani nic innego bo wypluwa,dlatego zastanawialam sie nad herbata zwykla do tego obiadu przynajmniej.

Gość azu
A po co herbata? Pije wodę i jest ok. :) Moje dziecko ma 5lat a herbaty napije się od wielkiego dzwonu i to odrobinę. A rośnie jak trzeba.

jak uwielbia wode to tym lepiej dla niego.. powinnaś się cieszyć:) mój nie lubi wody i soczki pije.. rozcienczam mu z wodą :)

Gość cordillia
W sumie masz racje. ;) Dziekuje Wam za odpowiedzi i milego dnia zycze.

Gość kdjjshdjshdfjdf
Czarnej herbaty nie podaje się dzieciom do 3 roku życia ze względu na obecność sporej zawartości fluoru którą maluchy zazwyczaj otrzymują dodatkowo lub w paście a także a raczej przedewszystkim ze względu na teinę która ma mocniejsze działanie niż kofeina . Jestem technologiem żywności i wiem jak działa herbata na organizm . Dzieciom podaje się herbaty owocowe jak już coś a słodzi nie cukrem ani glukozą ale cukrem mlecznym czyli laktozą. Jeżeli macie możliwośc kupić laktozę w proszku do słodzenia (zalecane dzieciom oraz osobom starszym ze względu na właściwości regulujące pracę żołądka) to jak najbardziej godne polecenia. Żaden cukier i żadna glukoza bo glukoza tak zwany cukier gronowy tak samo źle wpływa na stan uzębienia nawet tych nie wyrzętych ząbków a poza tym jej celem jest jedynei dostarczenie szybkiego cukru do mózgu gdy brakuje nam energii a przecież dziecku w tej fazie rozwoju nie takich rzeczy potrzeba ;).

Gość zonaKraka
Mój jak miał 10 mcy leżał w szpitalu na obserwacji i tam, zaznaczam że oddział dziecięcy, stały gotowe herbaty do picia- zwykła, czarna herbata, tyle że dość słaba, słodzona glukozą... Bo nie chcieli żeby rodzice dawali soki, na sali było bardzo ciepło i mogły fermentować, bla bla...dostawały to już dzieci młodsze od mojego. Ja swojemu nie dawałam, nie miałam zamiaru tak rozszerzać diety w takich warunkach. W domu ja piję herbatę zieloną, mąż owocową więc nie ma nawet okazji pić, czasem u babci dostanie.