Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niko123

Proszę o radę - dziecko 6 tygodni.

Polecane posty

Mam dziś szczepienie, w 6 tygodniu życia. Chciałabym zaszczepić małą lepszą szczepionką, chodzi mi o to aby nie zawierała metali cięzkich, m.in. rtęci. Czy ktos się orientuje jak nazywają się te szczepionki? To są te 5 in 1? Nie chodzi mi o zmniejszenie ilości kłuć, a jedynie o mniejszą szkodliwość. Tylko o mniejszą szkodliwość.

Gość Kapijonka
Może Hexa??? Ja taką szczepiłam młodego. (wzw B, Błonica, tężec, krztusiec, poliomyelitis)

Ja jak swoją szczepiłam to brałam tą 6w1 i któregoś razu jakaś babka w przychodni (też matka) powiedziała że do nich dodają podobno rtęć, ale nie wiem na 100%, więc może faktycznie wybierz te 5w1.

Gość Kapijonka
Choć nie powiem czy była to dobra decyzja.... Duzo się naczytałam, niestety po fakcie, i teraz małą chyba będę szczepiła pojedynczymi a nie skojarzonymi... A tak wogóle tor obią nam wodę z mózgu na temat tych szczepionek i bądź tu człowieku mądry :-*(

Gość taki lajf
Zdaje się, że rtęć jest w tych refundowanych (m.in. Euvax), natomiast w skojarzonych, nowszej generacji (płatnych), już nie.

A jaka z tych płatnych najlepsza? ktos sie orientuje? Moge szczepic pojedynczo na kazda chorobe tymi platnymi?