Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kicia1301

Jadacie w piątek mięso?

Polecane posty

to zalezy, czy akurat miałam mieć mięso czy nie jeśli wypada mi mięso to jem nie widzę powodu, dlaczego akurat w piątek miałabym nie jeść akurat mięsa

Gość kicia1301
Bug się zdenerwuje i ci zaszkodzi!

Gość no rzeczywiście głupia
tak, nie jadam we wtorki i czwartki

Gość eojuw
chyba do 13 roku życia można wcinać

Gość kanibal piękny Heniek
w piątki jadam ludzkie mięso bez soli, tylko z musztardą

Gość nwjwdn
zazwyczaj nie, wystrzegam się, ale zdarzyło mi sie

Gość tak, to straszne ...
jasne, że tak dzien jak co dzień :P

Gość to tylko Yaaaaa 1988
jem

Gość w piekle oj w piekle
będziecie się smolić bezbożnicy jebani!!!

Gość yukki
od jakiegoś czasu to post zwyczajowy a nie obowiązkowy, ale nie jem mięsa w piątek. nie lubię ryb, ale w piątek jakoś się przekenuję :P

Gość ahahahahahahahahahahah
Nie jem mięsa, trupy mnie obrzydzają choć są smaczne, ale nie nieneieneienieneienenei

Gość MMMMM26
"To post zwyczajowy, a nie obowiązkowy". Nie wiem,skąd takie przeświadczenie. Dla prawdziwego katolika piątek to dzien wyjatkowy - Męki Pańskiej. To dzień szczeg. pokuty. Sam powinien dać coś od siebie Bogu, odmawiając sobie czegoś, co lubi. Natomiast wstrzemięźliwośc od mięsa oraz zabaw (a niestety o tym się zapomina) jest naszym wspólnym obowiązkiem, który reguluje przykazanie kościelne. Oczywiście jest ono dla tych, którzy nie mówią że "piatek to dzień jak każdy"

Gość no rzeczywiście głupia
który reguluje przykazanie kościelne-które?

Gość MMMMM26
"Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach." OKresem pokuty jest Wielki Post i każdy piątek

Gość bonjourrrrr*
No właśnie od niedawna to post OBOWIAZKOWY, kiedys był zalecany.

Gość kanibal piękny Heniek
ale jak wszystko u katolików jest też furtka. Wiadomo przecież od średniowiecza , że gęsi rosną na drzewach i jako owoce można swobodnie jeść nawet w największe posty.

Gość zew ryczacej gesi
Prawo kanoniczne, a za nim przykazania kościelne w Polsce nadal nakazują w piątek wstrzemieźliwość od pokarmów mięsnych. Zapomnienie nie jest grzechem, o ile faktycznie ktoś zapomina. Do grzechu potrzebna jest świadomość łamania kościelnego prawaKan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa Sam Jezus zwracał uwagę na połączenie postu i modlitwy (m.in. przy wypędzaniu złych duchów). Jezus pościł nie tylko na pustyni. Czy to ma sens? A czy wierzymy w moc modlitwy? Rezygnuję z czegoś dobrego w konkretnej intencji by wzmocnić moją modlitwę. To moja ofiara, wyraz mojej pokory. Post ma mnie uczyć kochać bo miłość to ciągłe wyrzeczenia.

Gość zew ryczacej gesi
ja w piątek starym zwyczajem poszczę jak tradycja nakazuje o wodzie i chlebie

Gość zew ryczacej gesi
Jeżeli piątek jest dniem solidarności z Chrystusem cierpiącym dla mojego zbawienia, to oczywiste jest, że nie mogę się w tym dniu bawić. Podobnie, jeśli obchodzę rocznicę śmierci bliskiej mi osoby, nie będę w tym dniu urządzał balu ani brał udziału w zabawie, to po prostu nie wypada. nawet jest przysłowie kto w piątek skacze ten w niedziele płacze

Gość lolololoka
jem, ale miałam kiedyś współlokatorkę, która była dość... fanatyczna, i z całym przekonaniem twierdziła, że przez nietrzymanie postu w piątki i chyba środy na świecie są wojny :P

Gość Zabójca29
Zakaz czy tam nakaz jedzenie czegoś w jakikolwiek dzień to bzdura! Chyba że sami sobie taki nakaz zrobimy Myślimy za siebie a nie za całość