Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Swete

"miesieczny" problem

Polecane posty

Gość Swete

hej dziewczyny chcialam sie z wami podzielic moim problemem.. ;/ otoz od pewnego czasu (4 -5 miesiecy) pojawil sie problem z moja miesiaczka poniewaz za kazdym razem gdy mam ja dostac to spoznia mi sie o pare dni a raz nawet o 3 tyg .. ;/ strasznie sie martwie ale nie moge zabardzo pozowlic sobie na wizyte u dokt poniewaz jestem zagranica i nie mam ubezpieczenia ..mam 24 lata wiec to raczej nie jest jakis problem z dorastaniem .. ale pojecia nie mam co sie dzieje.. poniewaz czuje sie normalnie zadnych zmian nie wyczuwam ..wspolzyje z mezem bez zabezpieczenia (tylko stosunek przerwany) ale ciaza to napewno nie jest.. jedynie co zauwazylam to czasem bol przed w dole krzyza przed miesiaczka (ktorego nie przypominam sobie wczesniej) prosze o jakas rade.. i bez docinkow :/

Gość wrwtwtwyterytythtrfghg
nie wiem, moze masz jakies zaburzenia hormonalne, albo jestes na coś chora.. a co niby mieliby ci na forum poradzić poza wizyta u lekarza? czego się spodziewasz? nie wiem zaparz sobie rumianku i lyknij paracetamol jak cie boli, o tyle moge ci na forum "Doradzic"

Gość jakies zaburzenia hormonalne
-stres -leki wizyta u lekarza wskazana

Gość żę tak powiem
Może to wynik stresu, albo zaburzeń hormonalnych. Ja częśto tak mam ale u mnie jest tak zawsze "tzn odkąd zaczęłam miesiączkować. Powiem tak zgłaszałam ten problem wielu ginekologom do których chodziłam i w moim przypadku bagatelizowali ten problem, więc w sumie nie wiem dlaczego tak mam. Jeden z tego co pamiętam to powiedział "jak zdarza się tak kilka razy w roku to jest to norma"

choroby tarczycy-niedoczynnosc i nadczynnosc,jak rowniez zespol policystycznych jajnikow moga rowniez objawiac sie zaburzeniami miesiaczkowania,skoro tam nie masz ubezpieczenia to jedz na pare dni do kraju i sie gruntownie przebadaj,organizm daje ci wyrazny sygnal ze cos nie tak,w twoim wieku 24 lata okresy powinny byc regularne a skoro cos sie"pieprzy" sorki za slowo to znaczy ze cos nie gra jak nalezy

Gość zmiana klimatu
zmiana klimatu tez ma znaczenie

Gość zmiana klimatu
Ja jak miałam miesniaka na macicy o tez miałam nie regularne miesiaczki. A jak juz były to b.obfite i długie nieraz po 7-10dni. Zrob sobie usg.

dokladnie jedz do kraju i zrob -usg ginekologiczne - pelna morfologie -badanie TSH( tez z krwi) -i najlepiej poziom hormonow plciowych

Gość Swete
zwiazek z zmiana klimatu to chyba to nie jest bo jestem juz zagranica ponad 2 lata a dokladnie w St.Zjednoczonych ja bardziej mysle ze moze to miec problem wlasnie z tarczyca iz moja mama i dziadek maja z nia problem (mama bardzo wielki iz chodzi na leczenia) no a mi dokt (z jakies kilka miesiecy temu) stwierdzil ze tez mam z nia problem poniewaz jest powiekszona malo co ale jest poniewaz wyczul zgrubienie ..aczkolwiek na wykinach badan tego nie wykazalo takze pojecia nie mam.. wczesniej nie mialam takich problemow z miesiczka moze zdarzylo sie raz na pol roku ze spoznil mi sie 2 dni ale nie podczas kazdej spodziewanej miesiaczki.. zaczelam pic od jakiegos czasu rumianek bo wyczytalam ze pomaga w unormowaniu miesiaczki i zmniejszy bol ale jak narazie bez zadnych efetow.. ehh :( ale dzieki dziewczynki zawsze to jakies dodatkowe inf czego sie spodziewac.. a jesli chodzi o problem hormonalny to sa jakies inne objway procz rozregulowanej miesiaczki?

Gość różne w zależności od zaburzeń
-jest Ci gorąco/zimno kiedy wszyscy dookoła tego nie czują -problemy z wagą, w jedną lub w drugą stronę, np. dużo jesz, a jesteś bardzo chuda albo jesz zdrowo w niedużych ilościach, uprawiasz sport, a waga stoi, masz wzmożony apetyt lub brak apetytu -problemy z cerą i z wypadaniem włosów -nadmierne owłosienie-wąsik, broda/szyja, linia od pępka do łona i generalnie ciemne i grube owłosienie i wiele, wiele innych

Gość Swete
aha bo mi tez wlasnie wlosy strasznie od dluzszego czasu wypadaja i probowalam roznych masek i innych typu kosmetyow dla wypadajacych wlosow ale bez skutku.. ;/ hmm noi czasem mam odczucia "naglego" ciepla a potem mnie zimno trzepie ale to rzadko sie zdarza w sumie ale to chyba przez moj problem z nerwami ..;/ oh dziewczynki my to mamy jednak przechlapane ..kobieta jednak dba o siebie jak najbardziej by ani sobie ani cialu ani organizmowi nie pomoc a jednak zawsze jakis prblem wystapi.. ja nawet np w dodatku od dluzszego czasu przestalam stosowac tampony bo choc wygodnie sie w nich chodzilo to jakos umyslalam sobie ze podpaska "bezpieczniejsza i wygodniejsza dla okresu" ..

Gość Swete
..kobieta jednak dba o siebie jak najbardziej by ani sobie ani cialu ani organizmowi nie ZASZKODZIC..