Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgośśkak

potrzebna opinia mam trzylatków

Polecane posty

Gość małgośśkak

Witam Wszystkich w piękny słoneczny małopolski poranek:)) Chciałabym zapytać mamusie trzylatków czy wasze latorośle nadal moczą się w nocy? Jeśli tak to jak często? Moja pociecha odkąd skończyła 13 miesięcy bardzo szybko udała nam się nauka korzystania z nocnika a niedługo później z toalety. Problem tkwi w moczeniu nocnym. Co dzień ( od ponad 2 lat) muszę zmieniać pościel i mam już tego DOSYĆ!! Używam oczywiście podkładów z apteki ale młody tak się wierci, że w większości przypadków to nie podkład jest zasikany tylko łóżko. Konsultowałam się z lekarzem ,który twierdzi że młody ma jeszcze czas ale chciałabym poznać wasze opinie na ten temat.

Gość małgośśkak
niepoprawnie gramatycznie za co przepraszam ale piszę szybko

Mam 3-letnie bliźniaki, chłopca i dziewczynkę. Własciwie w ogóle sie nie moczą, raz na ruski rok któreś się zsika, po prostu za dużo wypije wieczorem a potem twardo śpi... :-P

Gość małgośśkak
mój przed snem właściwie nie pije. Zastanawiam się czy aby nie budzić go w nocy i sadzać na sedes ale z drugiej strony będzie pewnie płacz i wszyscy zarwą noc.

Gość dagusua82
Moja 3,5 roku sikała co noc jak byłam w szpitalu urodzić młodszą, wróciłam i przeszło więc albo nie pilnowali żeby nie piłą przed snem albo nerwowe

Gość fffiga
Moja szybko pojęła o co chodzi z nocnikiem, ale niestety nie potrafiła dobiec do niego na czas by majteczki były suche. Trwało to 1,5 roku :O Dopiero teraz już idzie wcześniej i ma suchą garderobę ;) Niestety na noc ma pieluchę bo więcej jest nocy mokrych jak suchych :(. W tym miesiącu skończyła 3 lata.

Gość małgośśkak
U nas jest spokojny dom i zawsze jesteśmy z dzieckiem więc nie jest narażony na żaden stres czy coś tam innego co mogłoby być przyczyną na tle emocjonalnym.

Gość małgośśkak
W takim razie mamusie pociech sikających od czasu do czasu czy robicie coś z tym żeby się to zmieniło? Budzicie dzieci w nocy?

Gość Kdchgg
Jak sikaja od czasu do czasu to skąd mogą wiedzieć kiedy je budzić? Głupie pytanie

Gość małgośśkak
Ja np od 2 lat nie używam pieluch. Na noc młody ma tylko piżamkę i miało to być na takiej zasadzie że jeśli się zsika i będzie miał mokro to zrozumie że trzeba iść do toalety i taka nauka sprawdziła się podczas odpieluchowywania dziennego że tak to określę.

Gość fffiga
Próbowaliśmy sadzać na nocnik, ale z marnym skutkiem. Niby siku zrobiła, ale i tak do rana pościel mokra a ona zmarznięta bo nie budzi się jak jest mokra (wtedy zaraz chora). Na razie jeszcze daję jej rok, a potem będziemy dociekać przyczyny, jak nie przestanie.

moim zdaniem jedyne wyjscie to kupic pieluchomajtki i zakladac na noc,przy czym pilnowac,by dziecko nie pilo za duzo przed snem i wybudzic w nocy na sikanie.moze dziecko nabierze nawykow kontrolowania sikania.nie wiem.mnie mowiono,ze pieluche nocna moge zdjac jak dziecko budzi sie w zupelnie suchej.i u nas-cora ma za miesiac 3lata,nocna pieluche sciagnelam szybciej niz dzienna.cora przestala nosic pieluchy zupelnie na 2urodziny.

Gość lhlhohogog
moj trzylatek od kilku miesiecy nie sika w nocy, moja metoda- dziecko usypia po 9, a ja sie klade kolo12. wtedy dziecko na spiaco sadzam na nocinik, wysika sie, i lozko czyste. jakby dziecko sikalo do lozka, uzywalabym jeszcze pampersow, w koncu od tego one są...... chyba lepiej zaloztyc pieluche, niz spac na zasikanym lozku, dlaczego nie zakladacie juz pieluch?

Gość troszke bezsensu
tez zastanawiam się dlaczego nie używasz pieluch? Sika w nocy bo pewnie tak twardo spi. Albo zakładaj pieluchy albo wysadzaj dziecko na nocnik w nocy. Jemu tez nie jest przyjemnie spać w zasikanej piżamie i pościeli...

Gość lhlhohogog
aha, moze dziwną rzecz napisze, tzn. oczywistą, ale rownie dziwne dla mnie jest to, ze nie zakladacie dziecku pieluch, skoro dziecko jeszcze sika. a wiec- jezeli dziecko caly dzien kontroluje swoje potrzeby, to nie znaczy, ze w nocy rowniez. wpierw rezygnujemy z pieluch w dzien, ale zakladmy w nocy, dopoki rano zawsze pielucha nie bedzie sucha. to troche tak, jakby dziecko jeszcze nie umialo jeszcze siedziec, a ty na sile bys sadzala, podpierala, bo juz powinno.... zapewnij dziecku troche komfortu....

też tak czytam i się dziwię, że autorka codziennie zmienia pościel i podkłady... zamiast dać dziecku na noc pieluchę Mój teraz skończył 3l. w dzień woła siku i kupe, ale na noc zakładam pieluchę, czasem się zdarzy że woła w nocy siku, ale rzadko. Rano zazwyczaj pielucha jest mokra

Gość maałłggoossiiaa
Mój w listopadzie skończy 3 lata, w dzień woła, na noc pielucha, czasem rano jest sucha, ale częściej mokra, raz na kilka dni sam się budzi w nocy i woła siku, a rano jest sucha pielucha. Rano sam zdejmuje pampersa i idzie siku. używam najtańszych z carrefoura, są mniej chłonne, ale na noc jak znalazł, pościel sucha Autorko, zakładaj dziecku pampersa na noc i po kłopocie.

Gość mamaKubusiaG
mój synek skończył 3latka we wrześniu. W dzień juz od okolo póltoraroku sika do kibelka a z nocnym sikaniem czy nie sikaniem mial jakies wahania - potrafil nie zsikac pieluchy z tydzień, przestałam wtedy na noc zakladac pampersa, to zaczął sikać, potem znowu w pamersa nie sikał i tak pare razy, na szczescie chyba drugi miesiac nie zakladam pampersa i wstaje suchy, co prawda czesto budzi sie ok 6.00 rano siku a potem nie chce juz zasypiac ale sama nigdy go nie wybudzalam, mysle że kazde dziecko indywidualnie dorasta do tego problemu, takze życze autorce cierpliwości i poki co tez bym byla za założeniem na noc pampersa

Gość slodki zelek
moj bedzie mial zaraz 3lata i nadal po nocy pielucha peeeelna jesli tak bylo zawsze tzn nie ze nie sikal a znow sika to nawet do 5 czy 6 roku zycia tak moze byc, niektore dzieci podobno nie sa na to gotowe wczesniej

U mnie to poszlo prawie jednoczesnie, od okolo 2 urodzin corka zalatwiala sie z powodzeniem na nocnik, gdzies po miesiacu- do dwoch przestala sikac w nocy.Kiedy zauwazylam, ze pielucha jest sucha rano- przestalam ja zakladac. Ma w tej chwili 2lata i 7 miesiecy. Z tym, ze nie pije mleka wieczorem, tylko rano a do kolacji wypija ok pol szklanki wody.

Gość juliiiiiitaaaaaaaaaa
jak to nie dawać dziecku pić? wyobrażacie sobie, że chce Wam się pić, a ktoś wam nie pozwala i każe iść spać? moje dzieci miały koło łóżek najpierw butelkę z wodą, a później kubek-niekapek gdy dziecko jest "gotowe" do sikania na nocnik picie mu nie przeszkadza

Gość Wysadzac kilka razy
Ja bym wybudzala z dwa razy w nocy i na spiocha wysadzala na nocnik Niestety u mnie problem sie pjawil bo moja 11 latka (wstyd pisac,ale to nie jej wina) od 2 tyg juz 2 razy sie zmoczyla i nawet nie czula ,dopiero gdy rano do szkoly sie budzila wtedy widziala mokre przescieradlo,gdy przychodzi ze szkoly tez lekko ma majtki wilgotne, ale lekko,lecz jednak nikt za to na nia nie krzyczal,czy karal,ani nie zawstydzal, ale niepokoi mnie ze w takim wieku znow to sie jej przydarza :o

Gość Wysadzac kilka razy
Dodam ze jakis czas miala infekcje pecherza ale sie wyleczyla

Gość małgośśkak
Dziewczyny to nie tak, że nie daję pić dziecku wieczorem. Mój trzylatek ogólnie bardzo mało pije ( od zawsze) i zazwyczaj to ja mu podsuwam kubek z piciem. Ponieważ sika w nocy to robię to najpóźniej do ok 18-ej ale gdyby się upominał przed snem to przecież nie zabroniłabym dziecku się napić. Mój syn zasypia po 22-ej a dzień rozpoczyna o 5:30 i tak ma już od zawsze wiec wybudzanie go w nocy jeszcze przed tym nim sama zasnę nie ma sensu bo musiało by być to o 2 rano. Kiedyś tak kilka razy się obudziłam to młody zaczął płakać i iw rezultacie od 2 w nocy nie spał aż do popołudniowej drzemki. Poważnie zastanawiam się nad pieluchomajtkami ale czy do takich majtek zakłada się jeszcze pieluchę?

Gość małgośśkak
Własnie poczytałam o tych pieluchomajtkach i trudno..kupię bo juz mam dosyć mokrej co dzień pościeli. Nawet z nowym łóżkiem się wstrzymaliśmy bo miałam nadzieję, że jakoś do tych 3 urodzin moczenie nocne powoli przejdzie do lamusa.