Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość modlitwa przedszkolaka

jak modlą się się wasze dzieci?podpowiedzcie cos co nie bedzie typowym recytowa

Polecane posty

nym pacierzem

Gość margotttttek
moje dzieci nie modla sie na szczescie amen

6 lat to za wczesnie? powaga?wasze dzieci sie nie modla?

Gość moje tez sie nie modlą
nie mam zamiaru uczyc ich tego

Nie mam dzieci, ale z własnego dzieciństwa pamiętam "aniele boży" to chyba fajna modlitwa dla dziecka ;)

Gość tak sobie myle po co9
dzieciom modlitwa, skoro nawet matka nie wie, na czym ma polegac

Gość moje dziecko ma 3 lata
modli sie "ojcze nasz ", bo to jedyna modlitwa ktora ja uznaje

Gość moje tez sie nie modlą
a moze tak lepiej uczyc dobrych manier a nie koran tłuc do głowy

Gość cvcv
Swoich nie uczę, ale z dzieciństwa pamiętam taką: "Daj mi Panie dobre spanie, wesołe wstanie i krzyż pański na przeżegnanie." Ta formułka zawsze mi się podobała bo jest taka szczera w przeciwieństwie do odklepywanego tradycyjnego pacierza.

Gość moje dziecko ma 3 lata
taka jestes do przodu ? koran to inna religia :P moje tez mowi" za nami grzeczbymi" :) warto zawsze dbac o religijnosc dziecka, nawet jesli ma wierzyc w hello kitty.:P

Gość cvcv
Ja religijna nie jestem, ale szanuję poglądy innych. Jak na razie to widać najbardziej fanatyków ateizmu a nie religijnych :P

a ja nie rozumiem jednego. Autorka zadała proste pytanie i oczekuje prostej odpowiedzi, a nie rad w co powinna wierzyć ona i jej dziecko a w co nie, tudzież krytyki. Moherów jeszcze nie było ;) miłej nocy

Gość nie kazdy musi dbac o
religijnosc dzieci. Moje sie nie modliły, wyrosły na porzadnych ludzi, nie mialam z nimi zadnych poroblemów.

Gość Anikar
Mój trzyletni synek modli sie tak: Pa Boziuniu , idę spać Daj mi zdrówko rano wstać. Matka Boska przy łóżku, Pan Jezusek w serduszku.

Gość Moja 4-latka modli się tak:
Dobranoc Ci Boziu, ja juz idę spać bo jutro raniutko znowu musze wstać. Spokojnie i cicho prześpię całą noc po dniu pracowitym... Boziu dobranoc.

biedne dzieci - takie pranie mozgu od malego;/ rodzice zamiast objasniac swiat - to sie wymieniaja radami co dziecko ma klepac zeby sie lepeij wchlanialo;-)

Gość Moja 4-latka modli się tak:
Można zarówno dziecku wyjasniać, opowiadać o otaczającym nas świecie, wpajać zasady moralne i jednocześnie przybliżać Boga. Proszę sobie wyobrazić, ze w niektórych rodzinach jest to ważne i o Jezusie mówi sie nie tylko przy okazji prezentów gwiazdkowych (duza część dzieci w nie ma pojecia z jakiej okazji obchodzi się Boże Narodzenie).

ja swoim dzieciom czytalam biblie dla dzieci,(jak i rozne encyklopedie dzicicece) bo ta wiedza to czesc naszej kultury i mysle,ze jako dzieci ateistki milay o niej wieksze pojecie niz wielu katolikow. Ale namawianie do modlitwy, w dodatku nauka takich czestochowskich wierszykow - nie w moim stylu.

wpolczuje dzieciom ktorych rodzice napstuja opowiesciami o jezusie;-( na szczescie to nie moje dzieci - aczkolwiek opinie moge posiadac - zbaraniac nikomu nie zmiarzam, dlatego wspolczuje - dziecoi w chodza w dorosle zycie potem nacechowana z silnie skrzyiowna otwartoscia;//

nie kazdego dzieci - nawet na tym forum - dorastaja w kulturze judeochrzescijanskiej - przeciez mieszkamyw roznych zakatkach swiata, i pochodzimy z roznych srodowisk - nie moze byc mowy o wspolnym mianowniku dlatego

Gość moja córka ma 2 lata
I na razie umie się przeżegnać

oczywiscie rozumiem, ze religijnym rodzicom jest to potzrebne, jako częsc wychowania, pełen szacunek,- twierdze tylko,ze mozna dzici wychiwac na uczciwych i szcesliwych ludzi bez tego.

Gość @@@456
moja córa ma teraz 6 lat i modli się : Aniele Boży, Zdrowaś Maryjo, Ojcze Nasz i zawsze coś swoimi słowami podziękuje, przeprosi itd

(przepraszam za błedy - to z pośpiechu:))

Gość Ty leniu i nierobie
Moje dziecko chyba bym udusiła jakby mi sie modlic zaczeło

Gość @@@456
widzę, że nie można zadać tu pytania a w szczególności w temacie "religia" bo zaraz jest ocenianie i krytyka. Przykre to, że tak mało tolerancji i że wiarę która jest częścią naszej kultury nazywa się praniem mózgu. Oczywiście napewno osoby które tak piszą nie obchodzą Bożego Narodzenia i Wielkanocy..... prawda???? To dopiero Hipokryzja....

nie wiem, jak odbieraja to dzieci - ja bylam niezmiernie wdzieczna rodzicom za to,ze nie kaazali mi sie modlic, tym bardziej głosno. Dla mnie modlitwa ( jak i wiara) jest sprawa bardzo osobistę, wręcz intymną. Kiedy dzicko poczuje potrzebę - samo sie pomodli - po swojemu.