Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barbituran szczawian

Poproszę sprawdzony przepis na leczo bez cukinii

Polecane posty

Gość barbituran szczawian

No chyba ze z cukinia smakuje o niebo lepiej? I jeszcze jedno- gdzie w dzisiejszych czasach kupic dobra kiełbase do leczo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie to pieczarki,papryka czerwona,cebula,szynka gotowana ,dobrą kiełbasę lub pierś z kurczaka.Wszystkie składniki osobno smarze i przekładam do większego gara.Dodaję liść laurowy,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,sól/pieprz do smaku,odrobinę musztardy oraz trochę przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem!) i wszystko razem mieszkam i jeszcze przez parę minut razem smarze od czasu do czasu mieszając.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja właśnie pamiętam, że moja mama nigdy nie dodawała do lecza ani cukinii ani pieczarek, więc dla mnie tradycyjne leczo to papryka+pomidory+cebula+kiełbasa. Mniam! Ale sama lubię czasem dorzucić cukinię, pieczarki rzadko. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjdtk
jak sie robi leczo?? w necie mnóstwo przepisow ale nie wiem czy smaczne a nigdy nie robilam;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Natalia taka jedna
Ja lubię z cukinią, ale zamiast cukinii można dać np. dynię, bakłażana, albo po prostu nie dawać cukinii. Nawet nie tak dawno zamieściłam przepis, na leczo, na moim blogu. Moja wersja jest taka: http://www.kuchnianatki.blogspot.com/ Ale wiem, że ludzie robią przeróżne wersje lecza. Różne mięsa dają, kiełbasy, boczki, parówki, piersi z kurczaka, smażą na różnych tłuszczach, od oleju po smalec i dają przeróżne warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uwielbiam leczooo
pyszne jedzonko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lelkipolelki
Prawdziwe leczo robi się tak: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138006369,138428334,0,2.html?v=2 "łyżka smalcu 2 duże cebule 3 duże papryki kiełbasa papryka w proszku, chilli 3 dojrzałe pomidory W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę, kiedy się zarumieni dodać pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze skóry. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut " Nie ma w nim żadnych pieczarek, kabaczków, cukinii, bakłażanów.... Cukinia i bakłażany wchodzą w skład ratatouille, ale w tej potrawie z kolei nie ma nic mięsnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×