Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juleczka145

Dentysta. Czy mogę nie zgodzić się na leczenie kanałowe?

Polecane posty

Gość juleczka145

Podejrzewam, że będę musiała mieć leczony ząb kanałowo i w związku z tym mam pytanie do Forumowiczów. Takie leczenia kosztuje około 200 złotych i jak dla mnie to dość spory wydatek. Czy ktoś z Was nie zgodził się na takie leczenia przez wzgląd na wysokie koszty i poprosił po prostu o usunięcie takiego zęba? Myślę, że mój dentysta będzie stawał na głowie, żeby mnie do takiego leczenia przekonać, ale mi jest szkoda na to pieniędzy, zwłaszcza, że ten ząb jest z tyłu i i tak go nie widać, kiedy się uśmiecham.

Gość jesienny wiatr
pewnie ze mozesz. tez bym w takiej sytuacji nie leczyla.

Gość Supreme.
Masakra... :o Ja wydałam na leczenie zębów, prostowanie z jakieś 8 tysiecy, a tobie żal 200 zł? To chodż bezzębna ! :o Uważam, że każdy ząb jest na miarę złota! Ludzie za jeden implant płacą po 2 tys wzwyż ! :o poracha!

Gość Supreme.
Swoją drogą... każdy ząb odgrywa jakąś rolę, po stracie zęba cały zgryz może ci się rozsunąć, posunąć, zęby mogą na siebie wejść...

Gość jesienny wiatr
ale po co ma sie meczyc dziewczyna skoro zab predzej czy pozniej sie zepsuje i go usunie. skoro uwaza ze zebodolu nie bedzie widac to jej sprawa.

Gość Supreme.
Miałam kanałówkę w wieku lat 16, dzisiaj mam 24 i jakoś nie trzeba nic usuwać ;) ...

Gość juleczka145
Moi rodzice nie zadbali niestety o moje uzębienie w dzieciństwie i mam niestety krzywe zęby. Dwójka jest tak wysoko, że wyglądam, jak wampir, gdy się uśmiechnę, dlatego wolałabym przeznaczyć te pieniądze na tego właśnie zęba, zwłaszcza, że niedługo wychodzę za mąż i nie chce na zdjęciach unikać z tego powodu uśmiechu.

Gość .Supreme.
Napisałam o konsekwencjach ;) odnośnie "ale po co ma sie meczyc dziewczyna " swoją drogą tam się już nic nie zepsuje bo zęba już nie będzie, tylko wyczyszczone kanały. Co najwyżej koronka może odpaść ale to kosz 100 zł :)

Gość .Supreme.
nie skorygujesz tej 2 bez aparatu ...

Gość jesienny wiatr
ale swoja droga duzo bedziesz placila za zeba tzn za wizyte potem nastepna wizyta bo na jefnej pewnie sie nie skonczy. czy nie lepiej do poradni dentystycznej nfz isc. u mnie w miescie jest i mamy super pozadna dentystke

Gość juleczka145
Planowałam ją wyrwać i zastąpić ją sztucznym zębem. Nie znam się na tym oczywiście i najpierw poradzę się dentysty w tej kwestii.

Gość juleczka145
Ale ja nie chodzę do dentysty prywatnie, tylko państwowo, a leczenie kanałowe nie jest refundowane i to jest zaznaczone na drzwiach gabinetu. Ostatnio płaciłam 200 za kanałowe leczenia, a było to jakieś 3 lata temu.

Gość hxe
no jednak proponuje wizyte w poradni,bo zeby mozna zeszlifowac

Gość fvrvrvrfv
oj gluptoku twoja szczeka i twoj problem nie cchesz kanalowego to go nie robisz i wyrywasz,,,bosh jaki tepy narod mamy

Gość .Supreme.
Na nfz nie zrobią kanałówki tylniego zęba . Trzeba płacić... niestety. Aczkolwiek 200 zł to nie jest dużo za tego typu usługę. Ja płaciłam coś koło 380 ... wiem, że cenny wachają się nawet do tysiąca. Implant to koszt 1 tys wzwyż , mostek też nie jest za tani... lepiej opłacałoby się chyba założyć aparat.

Gość juleczka145
A jeśli dentysta nie będzie chciał go wyrwać, to mam szukać innego? Czy ktoś z Was po prostu powiedział, że chce takiego zęba wyrwać i dentysta to zrobił? Nie znam się na stomatologii, ale może przecież użyć jakiegoś argumentu, że np. takie zęby usuwa się chirurgicznie, a tego bym nie chciała. Mój brat miał takie usuwanie kiedyś robione i nie wspomina tego dobrze.

Gość laudkhfglukhgdgrshttr
kazdy zab jest na wage zlota - owszem, ale ZDROWY ZAB. a zab po kanalowce to juz nie zab, sory, tylko skorupa :O powiedz, ze niestety nie masz w ogole pieniedzy, i chodzby nie wiem jak cie przekonywal, to prosisz o wyrwanie, bo po prostu mu nie zaplacisz, bo nie masz czym:)

masz przeswietlenie tego zeba? bez przeswietlenia Ci nie usunie. aha, 200zl to jeszcze male piwo, mojej kolezance dentystka kazala placic za kanalowke 500zl, bo stwierdzila, ze ma jakis wybitnie waskie kanaly i musi uzywac do tego leczenia jakichs specjalnych narzedzi:D:D

znaczy zdjecie zeba. no wiadomoo o co kaman:D

Gość juleczka145
Ile?????????????????? 500 złotych za takie leczenia się teraz płaci w niektórych miejscach?????????? To pewnie to moje leczenia za 200 złotych kilka lat temu, kosztuje teraz dużo więcej. Za takie pieniądze na pewno nie zgodzę się na leczenie kanałowe.

Gość juleczka145
Jasne, że wiadomo :)

daruj sobie, ja tez leczylam kanalowo a z za kilka miesiecy musialam zeba usuwac, bo po prostu sie zlamal calkowicie, i jeszcze zaropial do tego :O jak zab jest z tylu to wyrywaj go, z taka skorupa to sie i tak pozniej nic nie zrobi, to nawet postku nie przytrzyma, anii nic. szkoda kasy, powiedz, ze bardzo ci przykro ale niestety nie masz pieniedzy i prosisz o wyrwanie. taki argument chyba powinien go przekonac, nie?

Gość juleczka145
Mam nadzieję, że go tym przekonam, bo nie chce że tak powiem popsuć sobie z nim stosunków. To dobry dentysta i chodzę do niego ładnych parę już lat.

ale jakie stosunki, przestan, nie moze Cie zmusic jak nie masz kasy ej helou, on tez jest czlowiekiem, nie kłóć sie z nim, grzecznie powiedz, ze nie masz pieniedzy i juz, na to nie ma kontrargumentu. spokojna glowa. natomiast jesli chodzi o Twoja dwojke, to niesttey ale uwazam, ze lepszym rozwiazaniem bylby jednak aparat. jakikolwiek, nawet taki na noc, one nie sa jakies bardzo drogie, ale swoj zab to zawsze swoj.... pogadaj z dentysta, ortodonta

Gość juleczka145
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi ;) A swoją drogą zastanawia mnie, co robią z zębami osoby, których nie stać ani na dentystę ani na żadnego innego specjalistę. Za tydzień wybieram się do dentysty i jestem ciekawa bardzo, co mi powie ;)

chodza na kase i nie korzystają z platnych usług, przeciez wszystko co niezbedne jest refundowane (niby). skoro kanalowka nie jest tzn, ze nie jest niezbedna.

Gość frtgyh
mialam kanala 5 lat temu i ząbek sie trzyma ale ostatnio cos ciemnieje od dziasła -mzoe trza po prostu go wymienic? zaciemnienie przy dziasle jakos zniese -zeby tylko cąły nie sciemniał

Gość wyrywac jak trzeba
Mój znajomy chodzi do dentysty ,bo ma zaawansowaną paradentozę.Zęby nadają sie do wyrwania.Dsntystka zamiast stanowczo odmówic kanałowego leczenia tych zebów zgadza sie je leczyc,a ja uwazam,ze nie powinna sie podejmowac tego mimo,ze znajomy tego chce,bo to sa pieniedze wyrzucone w błoto i dentyska o tym wie,znajomego uprzedziłą,ze zeby i tak beda szybko do usuniecia,ale nie mówiła mu wprost,ze leczenie takich zebów to strata pieniedzy.Dla niej to graj,bo za usuniecie stówke weźmie,a za leczenie 400 zł.od zeba oczywiscie.

Gość bahhia
naturalny ząb to skarb i trza o niego walczyc- ja w podstawowce zarłam mnostwo slodyczy i pilam sokow i kolorowych napojów -jednego tylnego górnego zeba dentystka wyrwała mi kleszczami-zawsze juz wczesniej bałam sie borowania i ucieszylam sie z tego z e tym razem borowania nie bedzie - ząb był kurrwa cały sprochniały- dzis mam żal - - do rodziców i tej denystki -z e nie leczono go kanałowo- nie pamietam juz dokladnie -cczy ona to zaproponowała

Gość yytytyttu
"kazdy zab jest na wage zlota - owszem, ale ZDROWY ZAB. a zab po kanalowce to juz nie zab, sory, tylko skorupa powiedz, ze niestety nie masz w ogole pieniedzy, i chodzby nie wiem jak cie przekonywal, to prosisz o wyrwanie, bo po prostu mu nie zaplacisz, bo nie masz czym" xxxxxxxx gadasz głupoty jak potłuczona- ja mam 6-stkę kanałowo leczoną 20 lat temu- praktycznie sam korzeń i jedna ściana, a po zaplombowaniu wygląda ładnie i estetycznie- w ciagu tych lat wymieniałam te plombe tylko jeden raz niedawno. kanałowo leczony ząb- owszem- jest martwy, ale pełni swoją funkcję estetyczną oraz praktyczną identycznie jak żywy! w bezzębnej szczęce kość szczęki ulega atrofii! każdy ząb jest cenny i pozbywać sie go z tak głupiego powodu jak oszczędzenie 200 zł, to totalna bezmyślność aiutorko to w które zęby wg ciebie warto inwestować? od 1 do 3 czy od 1 do 4? na nikomu niepotrzebne wesele kasę masz, a na zęby ci szkoda 200 zł? nie rób głupot!