Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wizytaulekarzapytanie

Czy jako studentka mam prawo zarejestrować się do każdej przychodni?

Polecane posty

jw. potrzebuję wizyty u lekarza i zastanawiam się czy muszę iść do przychodni akademickiej czy mogę zarejestrować się do przychodni które jest po prostu najbliżej mojego miejsca zamieszkania?

o nic już nie można tutaj zapytać

Gość Ludzie maja z glowa
Kiedy koles ma racje ;) bywa sie na panienkach.

Studiujesz w innym mieście niż swoje rodzinne ? Jest taki program Akademik + w niektórych miastach, dzięki temu można skorzystać za darmo z opieki medycznej w wydzielonych miejscach.

Gość s..s..
możesz, ale wtedy jest to traktowane jako nagła interwencja, a nie zwyczajna konsultacja, co oczywiście dla ciebie nie ma żadnego znaczenia, o ile nie przejmujesz się grymasami na twarzach pań z rejestracji:classic_cool: uważam jednak, że powinnaś przemyśleć złożenie deklaracji wyboru nowego lekarza w mieście, w którym studiujesz; to ułatwia i przyśpiesza formalności związane z rejestracją:classic_cool: http://www.prawapacjenta.eu/index.php?pId=1750

tak, studiuję w innym mieście, mam lekarza rodzinnego z moim miejscu zamieszkania, ale potrzebuję dostać się jak najszybciej do lekarza, nie wiem do jakiej przychodni mam się udać..

ja pierdole co za forum :/

noż kurwa co za forum że nie odpowiedzą. chyba zapytam o to na ciąża ginekologia antykoncepcja

Gość s..s..
no więc mają obowiązek cię przyjąć w każdej przychodni, tylko musisz zaznaczyć, że to nagła i poważna sprawa:classic_cool:

wypadnięcie macicy to poważna sprawa :/

dzięi za odpowiedź, pomimo tych głupich podszywów, cholera jakie człowiek musi mieć przerąbane życie żeby siedzieć tutaj i wypisywać takie głupoty :/ a jeszcze takie pytanko, mam obok oddział szpitala czy do niego również mogę pójść?

jak ci nie odpowiadaja podszywy to się zaczerń. przecież o to tu chodzi :-P. jako studentka jesteś ubezpieczona więc wszędzie dostaniesz pomoc doraźną.

Wszędzie dostanie pomoc doraźną? Chyba tylko na pogotowiu i to dopiero po 22! :o Nie wprowadzajcie w błąd, jak nie wiecie. Byłam w takiej sytuacji nie raz, dwóch znajomych też i musieliśmy płacić 50 zł za wizytę w normalnej przychodni. Nikt, pomimo posiadania ubezpieczenia nie chce przyjąć jeśli nie jesteś zarejestrowana w ich przychodni. Nawet w ciężkim stanie...

Gość s..s..
no wiesz, ja też piszę z własnego doświadczenia:) u mnie było tak: po wyjeździe na studia od razu zadeklarowałam się do korzystania z przychodni akademickiej, potem zaś w czasie wakacji musiałam wykonać szybko ekg w przychodni w zupełnie innym mieście... nikt mi żadnych problemów nie robił, przyjęli za darmo i nawet bez kolejki:) jak ktoś przychodzi ze zwykłym katarkiem, to wiadomo:classic_cool: mają prawo go wyrzucić za drzwi, bo nie jest to nagły wypadek... ale autorka nie napisała, co jej dolega

Znajomi poszli z anginą, grypą, ja raz również i musieliśmy wtedy płacić jak za prywatną wizytę. Poza tym nie piszę o zwykłym katarku, a o czymś poważniejszym w 2-óch przypadkach: w jednym był to przypadek nagły, skręcenie kostki (dosłownie doszło do wyrzucenia z gabinetu) a drugi przypadek to mój we własnej osobie i był bardzo poważny i widoczny (nie przyjęli mnie a parę godzin później leżałam w szpitalu - więc tę swoją buźkę możesz wsadzić sobie w dupę. 🖐️

Gość s..s..
dlaczego jesteś taka chamska:(? nie moja wina, że miałaś takie doświadczenia ze służbą zdrowia i częstokroć błędnymi ocenami sytuacji przez pracowników rejestracji... a z podejrzeniem skręcenia kostki to chyba jednak na pogotowie wypadałoby się udać, na rtg, a nie do przychodni..?

Ech. Kolega ze skręconą kostką był w szpitalu, na oddziale. Panie w rejestracji nie dały się uprosić, nie zgodziły się na zarejestrowanie, poszedł więc sam do gabinetu. Lekarz go wyrzucił. Panie nie chciały głośno powiedzieć, że chodzi o to, że zostanie przyjęty jak wpadniemy po 22 bezpośrednio na pogotowie, bo wtedy mają obowiązek przyjęcia :D Żenada i dno. Tak jednak było. Koleżanka i kumpel zachorowali - zapłacili za wizyty w przychodni 50 zł. Ja byłam chora - też zapłaciłam 50 zł. Raz poszłam w ciężkim stanie, nie wiedziałam co robić - odmówiono mi w 2 przychodniach i w szpitalu!!! Nie opowiem całej historii, ale było to przed południem, wieczorem zaś leżałam w innym, specjalistycznym szpitalu w którym spędziłam prawie 2 tygodnie. Więc mam podstawy, by twierdzić, że w większości przypadków nikt cię nie przyjmie za darmo w przychodni do której nie należysz, ba nawet w szpitalu, jeśli sam się zgłaszasz (bo co innego jak przywiezie cię karetka - to wiadomo) a ty piszesz ,,przychodzi ze zwykłym katarkiem''. Dlatego jestem chamska. Nie aż ''taka''. I tyle. 🖐️

Gość Ile bierzesz za godzine?
J.w.

Gość stara baba taka jedna
mam synów na studiach w innym mieście jak zaczęli studiować to księgowa z mojej firmy podpowiedziała mi żebym poszła do ZUS u i załatwiła chłopakom takie zaświadczenia że są ubezpieczeni na mnie....dostałam w 2 egzemplarzach jeden mają ze sobą a drugi mam w domu jakby coś się stało na miejscu....korzystali już z tego i bez problemu