Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawusia76

rtg kręgosłupa opis prześwietlenia

Polecane posty

Gość kawusia76

co oznzcza opis rtg odcinka lędżwiowego; nieznaczna prawowypukła skolioza m;trzony itarcze m-kręgowertg w normie

Gość asdfghkj
Skolioza jest patologicznym wygięciem kręgosłupa w bok (fizjologicznie kręgosłup jest wygięty w przód w odcinku szyjnym i lędźwiowym oraz w tył w odcinku szyjnym), w Twoim przypadku w prawą stronę.

Gość kawusia76
to dobrze że jest wygięty w prawą stronę czy nie bo nie znam się na tym boli mnie tył nie wiem czy to kręgosłup czy nerki . U sg robiłam jest ok. jak chodzę to mniej boli najgorzej jest wieczorem jak się położe do łóżka

Gość asdfghkj
No skolioza, czyli wygięcie w bok nie jest normą, tylko zjawiskiem patologicznym. U Ciebie ta skolioza jest nieznaczna, czy może dawać dość silne czy silne bóle-pewnie tak, ale ciężko coś powiedzieć, nie widząc zdjęcia. Musisz iść do ortopedy z tym zdjęciem, niech powie, czy wymagasz jakiegoś leczenia rehabilitacyjnego czy farmakologicznego. Szczególnie, że charakter bólow sugeruje, że przyczyną jest kręgosłup właśnie.

Gość kawusia76
nie wiem czy naciskać rodzinnego na skierowanie czy próbować leczenia u niego jak skierowanie to do jakiego neurologa czy ortopedy jak sugieruja poprzednik