Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

dla ilu z was dzieci to była świadoma decyzja?

Polecane posty

ilu z was planowało i świadomie się zdecydowało na dzieci i dlaczego? tzn. ilu z was ma inne powody niż: emerytura, bo tak się robi, bo inni mają, bo mama chciała itp. itd?????

dlaczego ludzie chcą mieć dzieci? nie prowokuję, szukam obiektywnych odpowiedzi. po prostu- czujecie co? zew instynktu, drapanie w macicy? co czujecie, że nagle chcecie, dlaczego np. NIE chcecie, czy rozważaliście to?

Gość Miliana23
bo ktoś ludziom wmówił jakieś instynkty instynkt to mają zwierzęta to wszystko po to żeby nie wygineła ludzkość

Gość Miliana23
Są tez pary co chcą mieć dzieci żeby ich miłość/kew więzy nie wiem co jeszcze przetrwały to ok jest moim zdaniem.

i co, przetrwają wtedy? dziecko potrafi też wykruszyć rodzinę, nie tylko łączyć... w końcu następuje wtedy taka rewolucja, że u lala...... nmoże i jest romantyzm na początku, że uh, ah, pragnę mieć TWOJEdziecko i widzieć cię w jego oczach, ale potem jest taki przeskok, że boże drogi. nic się nie liczy, tylko dziecko, dziecko i jest najważniejsze i najważniejsze i guzik wiadomo co jeszcze. więc tak różnie ztym argumentem bywa, ale dobra- jest. jeszcze jakieś powody?

Ja nie planowałam ciąży w tym terminie :) ale urodziłam dziecko świadomie bo bez najmniejszego problemu mogłam usunąć. A dlaczego chciałam mieć? Nie wiem, zawsze chciałam mieć dziecko, w sumie od przedszkola miałam zaplanowane że będę mieć, to było oczywiste, tylko planowałam troche później, ale urodziło sie wcześniej i też jest dobrze

Gość Ja chciałam bo
Ja chciałam dziecko bo ktoś nam bedzie musiał ogród kosić np na starość. A dzieci bedą sie musiały nami zajmować, jesli bedą chciały dostać spadek, jesli nie to przepiszemy cały majątek na fundacje pomagające zwierzakom.

Gość kolejna durna prowokacja
psy i koty nie są takie problematyczne jak dzieci psy i koty o wiele szybciej uczy się czystości i tego by wszystkiego nie niszczyły półroczny zwierzak jest prawie samodzielny: potrafi sam zjeść, zasnąć...wystarczy zapewnić kuwetę czy wyprowadzić na spacer dziecko jest szkodnikiem dopóki nie ożeni się /wyjdzie za maż czyli około 30 lat

koty i psy nie są powodem tak długotrwałej frustracji

byłyby gdybym się na takowe zdecydowała wystarczy że bolą mnie zęby gdy patrzę na cudze

Gość ciekawość szkodzi
Ja też i to 2razy

Gość vengee
no ,ja wpadłam a uważałam

Gość większość ludzi w ogóle sobie
nie zadaje takiego pytania: CZY?, co najwyżej zadaja sobie pytanie: kiedy? A pytanie "czy?" powinno paść. Czy ja w ogóle chcę mieć dzieci? Jeśli je chcę, to dlaczego właściwie. W Polsce takich pytań się nie zadaje, bo tu się dzieci ma, bo się ma (bo taka kolej rzeczy, bo tak się robi, bo to oczywiste). Też prawie wpadłam w tę pułapkę (myślałam, że ja muszę się mylić, skoro całe społeczeństwo się rozmnaża), na szczęście zatrzymałam się i zadałam pytanie "czy"? I odpowiedziałam sobie w pełni świadomie "nie, nie chcę mieć dzieci". Tak samo swiadomie powinno sie odpowiedzieć "tak, chcę". A to się prawie nie zdarza.

Gość mnbvc.
"instynkt to mają zwierzęta" czyli ludzie też

Gość diviannna
instynkt to mają zwierzęta" my tez jestesmy zwierzetami i mamy instynkt, tępa palo

Gość vengee
Nergal postanowił zamrozić swoją spermę.

tak, jesteśmy zierzaki, ale różnimy się czyms- potrafimy panować nad instynktem. możemy np. wyjść poza instynkt i kochać biologicznie obcą osobę, nie tylko dziecko.

czyżby? na przykład? ahaa... no ok. pies człowieka. ok. a Ty tak na seri jestes taki rodzinny i proreprodukcyjny?

i ja też, ha. ale dzieci raczej nie. teraz mam dziecinne podejście, jak mi się zmieni to pewnie i tak będzie za późno.