Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem szczęśliwa:-)))

Ciesze się że w USA będę obchodzić Halloween a nie te zaściankowe smutki w PL

Polecane posty

Gość tak my polaczkowie
Niech no.tylko ktory podjedzie pod cmentarz lepszym samochodem, reszta mało sie.nie.zesra z.zawiści

Też będę w Anglii pochodzić Halloween. Moja córeczka cieszy się bo będzie mogła się przebrać. W przedszkolu mają małą imprezę z tej okazji. My zapraszamy znajomych na kolację. Nie przejmuj się autorko trollami.

Gość Do autorki....
Czy nasrałaś już we wszystkie dynie równo?? Pamiętaj.....w Halloween musi cuchnąć strachem.:classic_cool:

Gość Bla bala bamba
Btw Halllo to zupełnie inne "pseudo-święto"i pisząc,że ten dzien to tam niby się obchodzi na wesolo a tu na smutno robisz z siebie idiotkę. Halloween to nie Święto wszystkich świętych.

Ja takze obchodze Halloween z racji miejsca zamieszkania jednak uwazam, ze nasz Dzien Wszystkich Zmarlych jest o wiele bardziej klimatyczny.Jest to piekna Polska tradycja . Uwielbiam te dwa swieta. Jednak wystarczy sie przejsc pierwszego listopada wieczorem po naszych cmentarzach aby zrozumiec, ze Dzien Zmarlych bije na glowe Halloween pod wzgledem klimatu.

Gość halloweennn
do canada calling Dokładnie jest tak jak opisujesz 🖐️ Tu nie ma życia, każdy ma ryj z miną jak na pogrzebie a zawiść leje się wszędzie.

Gość zabawa na halloween
NIe wiem czy wiecie, że tradycja Halloween wcale nie pochodzi z USA. Tam zawieźli ją irlandcy emigranci. Tak naprawdę wywodzi się z ziem Europejskich. Racją jest jednak to, że w Polsce jeszcze nie jest obchodzona z uśmiechem, a wciąż budzi kontrowersyjne dyskusje. Jesteśmy narodem śmiertelnie poważnym i nie umiemy rozdzielić powagi święta zmarłych od radości Halloween. Według mnie to zwykła obłuda. Jakoś nie zauważyłam, żeby naród polski chodził pogrążony w smutku w Wielki Piątek, bo wszyscy biegają z podnieceniem po sklepach i przygotowują się do radosnej Wielkanocy. A co do Halloween, to polecam fajny artykuł. Co nieco z historii tradycji + propozycje zabaw + poradnik, jak wyciąć lampion z dyni http://nowabea.wordpress.com/2012/10/26/halloweenowe-zabawy/

Gość ej autorko ty chyba żartujesz
bardzo jesteś dziecinna. Jeszcze się wiele musisz w życiu nauczyć. Tak gardzisz własnym gniazdem, tyle masz zastrzeżeń do innych a sama tak jadem trujesz w każdym poście i tyle masz nienawiści w sobie do drugiego człowieka że to aż nieprawdopodobne żeby to nie była prowokacja. Ogólnie wszystkie te przywary które tak zarzucasz tu ludziom to sama w każdym poście prezentujesz, czyli nic nie lepsza jesteś dziewczyno. Pytanie jeszcze tylko do ciebie takie po co tu jeszcze włazisz na te polskie fora ? Na zagranicznych siedź skoro tam jest takie wszystko lepsze.

Gość zew ryczacej gesi
31 października to jest dzień przeklętych Halloween nie jest świętem chrześcijańskim, lecz wywodzi się z tradycji pogańskiej, z celtyckich uroczystości ku czci boga śmierci Samhaina. Później tradycja ta została zawłaszczona przez satanistów, którzy noc z 31 października na 1 listopada połączyli z czarnymi mszami, orgiami seksualnymi i obrzędami jednoczenia się z demonami. W niektórych sektach satanistycznych było to związane nawet ze składaniem ofiar z ludzi. Założyciel Kościoła Szatana, Anton Szandor LaVey w swej „Biblii Szatana pisał, że Halloween, obok Nocy Walpurgii, to jedno z dwóch najważniejszych świąt satanistycznych. Ale przecież to wszystko jest traktowane jako zabawa. Nie do końca. Nawet zabawa nie gwarantuje bezpieczeństwa, bo zły duch nie zna się na żartach. Zwłaszcza gdy wchodzimy na jego teren, gdy „dotykamy rzeczy zakazanych przez Boga, gdy przekraczamy pewne granice, które są często niewidzialne. Stąd należy raczej „dmuchać na zimne. Wiele osób traktowało wywoływanie duchów jako zabawę, a kończyło się na zniewoleniach duchowych. ŚwiętyTomasz z Akwinu pisał, że magia zakłada wysyłanie zaproszenia do demonów poprzez różne znaki, gesty czy symbole. Szczególną kwintesencją takiej postawy są święta pogańskie czy celebracje satanistyczne koncentrujące się wokół rytów przywołujących świat duchów. I oto nagle okazuje się, że taki właśnie dzień staje się okazją do świętowania. Katechizm Kościoła Katolickiego w artykule 2116 mówi bardzo wyraźnie: Należy odrzucić wszelkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana lub demonów, wywoływanie zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość. Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie tajemnych mocy. Praktyki te są sprzeczne z czcią i szacunkiem połączonym z miłującą bojaźnią które należą się jedynie Bogu. Inaczej mówiąc, chodzi o grzech bezbożności.W Dziejach Apostolskich mamy scenę, gdy św. Paweł egzorcyzmuje opętaną wróżbitkę, wskazując zarazem na konieczność radykalnego odrzucenia każdej formy wróżenia. Tymczasem my oswajamy i banalizujemy grzech, o którym Pismo Święte wypowiada się z największym oburzeniem. Poza tym celebracja andrzejek i podobnych pogańskich zwyczajów łączy się coraz częściej z narastającą otoczką kultu szczęścia i bogactwa, które się w tym czasie wróżbiarsko przepowiada, obiecując osiągnięcie powodzenia finansowego, sukcesów zawodowych czy szczęścia osobistego. Nie ma przecież andrzejkowych wróżb a przynajmniej ja się z takimi nie zetknąłem które zapowiadałyby katastrofy, wypadki, nieszczęścia. W ten sposób andrzejki, a więc wróżby, łączą się podświadomie z dobrymi życzeniami, wręcz z błogosławieństwem. Mamy więc do czynienia z odwróceniem znaczeń, gdyż Biblia mówi, że wróżbici niszczą ducha wiary i moralność narodu oraz ściągają nań przekleństwa. Czy mamy odwagę odrzucić Objawienie? http://strefatajemnic.onet.pl/duchy/zly-duch-nie-zna-sie-na-zartach,1,5275355,artykul.html

Gość zew ryczacej gesi
1 listopad jest dniem wszystkich świętych nas żyjących i tych co dostali sie do nieba 2 listopada jest dniem którzy meczą sie w czyscu

Gość zew ryczacej gesi
październik jest miesiącem różańca Różaniec to chrześcijańska modlitwa, nazywany był pierwotnie Psałterzem Najświętszej Maryi Panny(150 psalmów 150 Zdrowaś Maryjo). Modlitwa ta jest znana i kultywowana w Kościele od czasów średniowiecza, choć jej korzenie są znacznie starsze. Według pewnej starożytnej hipotezy, to krzyżowcy mieli dostosować do modlitwy chrześcijańskiej pewną praktykę, istniejącą w świecie islamskim, która polegała na recytowaniu 99 imion Allacha, przy pomocy łańcuszka z ziaren. Istniała też inna hipoteza, która zakładała, że już Ojcowie Pustyni w III i IV wieku mieli używać sznurków do odliczania powtarzanych modlitw. Samo słowo różaniec jest utożsamiane nie tylko z samą modlitwą, lecz również z charakterystyczną koronką (sznurem modlitewnym) używanym do odliczania ilości powtórzonych kolejnych części modlitwy. Cuda modlitwy różańcowej Jednym z najbardziej znanych cudów modlitwy różańcowej jest cud w Hiroszimie. Na kilka miesięcy przed zrzuceniem bomby atomowej przez lotnictwo USA w mieście tym pojawiło się dwóch mężczyzn, głoszących konieczność nawrócenia, gdyż zbliża się nieuchronna katastrofa. Mówili także o konieczności codziennego odmawiania różańca. Po ataku nuklearnym okazało się, że w mieście pozostały nietknięte 2 budynki (wszystko inne było całkowicie zniszczone), w których przeżyli ludzie. Mówili oni, że w nocy przed atakiem ukazał im się Anioł i zaprowadził ich do domów rodzin, które posłuchały wezwania Maryi do odmawiania różańca. Należy dodać, że eksperci USA uznali, że zjawisko to musiało mieć charakter nadprzyrodzony. Innym przykładem jest rewolucja na Filipinach. W latach 80 dyktator F. Marcom rozpoczął masowe aresztowania. Część ludzi zbuntowała się i wyszła na ulice właśnie z różańcami w ręku. Po kilku dniach dyktator wysłał wojsko, aby poskromić tłum. Czołgi jednak zatrzymały się, a sami żołnierze przyłączyli się do wspólnej modlitwy. W ten sposób w dniach 22-25 lutego 1986r. doszło do bezkrwawej rewolucji w stolicy Filipin Manili i obalenia dyktatora.

Gość zew ryczacej gesi
a dlaczego październik 1571 r. olbrzymia flota turecka wyruszyła na podbój Europy. Żadne chrześcijańskie państwo nie miało tylu okrętów, by stawić jej czoła. Siły tureckie były tak ogromne, iż zdawało się, że to nie okręty, a całe olbrzymie miasta wypłynęły na otwarte morze w pobliżu Lepanto w zatoce Korynckiej. Sułtan turecki był pewien zwycięstwa. Mówił, że z bazyliki św. Piotra zrobi stajnię dla swych koni. Wtedy papież Pius V zarządził wielką błagalną modlitwę różańcową. Żołnierze przystępowali do sakramentów i przygotowywali się do bitwy przez trzydniowy post i modlitwę różańcową. Hasłem do walki były słowa: „Królowa Różańca Świętego. Na sztandarze zawieszono ogromny różaniec. W całej Europie zorganizowano procesje różańcowe. Szczególnie uroczyście odbywała się taka procesja w Rzymie, gdzie śpiewając różaniec niesiono po ulicach obraz Matki Bożej. I wtedy wbrew oczekiwaniom wojskowym 7 października niewielka flota hiszpańska i wenecka odniosły druzgocące zwycięstwo nad flotą turecką. Stało się jasne, że była to interwencja Matki Bożej. Papież Pius V zdecydował, że fakt ten nie powinien być zapomniany i ustanowił 7 X świętem Matki Bożej Zwycięskiej, które nazwano potem świętem Matki Bożej Różańcowej. Od tego czasu październik jest miesiącem różańca.

Gość vkffhhjv
Ryczaca gęś (hehehe, fajny nick) Jak sądzisz, kogo postawa jest bardziej sprzeczna z ideologią miłości drugiego człowieka: moja, gdzie przebieramy się za Misia Puchatka, pirata i babe Jage i odwiedzany domy naszych sąsiadow prosząc o cukierki i inne słodkości, gdzie śmiechom i zachwycaniom się: jaki śliczny Puchatek! nie ma końca. W wielu domach mieszkają samotni starzy ludzie, dla których takie odwiedziny są ogromną radością! Czy też postawa paniusi stojącej nad wystrojonym grobem obgadujacej bezlitośnie każdego przechodzącego: popatrz, jakie kur.... futro ubrała, a skąd na to ma? A tamta na samochód ma pieniądze, a popatrz pomnika ojcu z marmuru nie postawią. To co napisała autorka na temat mentalności Polaków w Polsce: przykra prawda. Spędziłam parę tygodni w Polsce i miałam dość wścibskich sąsiadów, zazdrości, krytycyzmu i pokazywania co ja to nie jestem. Ach, i te paniusie na szpilkach na zakupach po żywność, hahaha, kobieto jedna z drugą, nie macie więcej butów, tylko wszędzie w tych jednych szpilencjach biegacie? LOL właśnie sobie przypomniałam: byliśmy na plenerowej imprezie, a ponieważ dzień wcześniej trochę padało, więc ziemia mokra. Ale było pełno pięknych panienek zapadających się po podeszwy w murawę z każdym krokiem! Acha, jeszcze jeden obrazek!!! Ten to mnie rozłożył :-D :-D faceci w Speedos na plaży, hahaha, to było nie do pobicia!!! Te maciupkie trójkąciki hahaha! Czy jeszcze nie dotarło, że istnieją dłuższe, surfer style kąpielowki? A tam, miałam trochę okazji do śmiechu! :-D :-D

Gość zew ryczacej gesi
ale to obgadywanie jest nie tylko na cmentarzu ale i w kościele czy w sklepie osiedlowym W wielu domach mieszkają samotni starzy ludzie, dla których takie odwiedziny są ogromną radością! starzy ludzie nie tolerują przebieranek demonicznych