Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak sie zastanawiam,,,

Mówi ze ciągnie ją w kosciach.Czy to efekt rosniecia czy moze reumatyzm dzieciec

Polecane posty

Moja corka (11) od pol roku uskarza sie ze dosyc czesto intensywnie odczuwa łamanie w kosciach, a bardziej jakby ktos ją rozciągał,i to bywa nawet bolesne(glownie w calych rekach i nogach ) Nie wiem czy to jest jakies schorzenie kostne czy popprostu ona rosnie i dlatego to odczuwa.Fakt, przez ostatnie pol roku podrosna o 2.5 cm, a to duzo jak na taki krotki okres czasu,mimo ze jest bardzo niska jak na swoj wiek,i tak mysle ze te dokuczliwe uczucie "ciagniecia" moz byc spowodowane zbyt szybkim temper rosniecia w ktotkim okresie czasu Jaki zdanie macie na ten temat? czy mozliwe jest , aby miala w tak mlodym wieku poczatki reumatyzmu? dodam ze nigdy nie miala ani zlamanai, ani zwichniecia mimo ze bardzo czesto jest poobijana ,bo jest nadwyraz pobudliwa ruchowo Sama juz nie wiem

.,

?

Gość 2 i pol cm na pol roku
to duzo? zgłupiałas?

Gość 2 i pol cm na pol roku
chyba zgłupiałas bo przy reumatyzmie bolą STAWY a nie KOSCI!!

Gość janeczkaa-j
ja bym reumatyzm albo goście obstawiała

Gość dorotaiiiiiiii
2.5 cm. na poł roku to naprawde nie jest dużo.

Idz z nia do ortopedy. Ja odkad pamietam narzekalam na bole w kolanach, ale rodzice nic z tym nie robili, dopiero w podstawowce trafilam do lekarza sportowego, ktoremu to powiedzialam, wyslal mnie od rau na badania krwi i po nich na kolejne okazalo sie, ze cierpie na dzieciecy reumatyzm prawdopodobnie o podlozu tarczycowym - lekka niedoczynnosc.

Hej napisze ci co i jak bo sama miałam problem taki sam z moją 12 latką. Otóż mozesz byc spokojna to tylko efekt szybkiego rosnięcia. Jest na to specjalne badanie zeby sie przekonac ze to to!! nazywa sie : FOSFATAZA ZASADOWA!!!! robisz takie badanko i masz odpowiedz. Podwyzszony wynik wskazuje na to ze córka tylko szybko rosnie i organizm nie daje rady. Szczyka w stawach , bolą kosci , ręce i nogi bolą jak cholera az ciezko wstac z łózka itd itp. Córka dostała do łykania WAPŃ+wit D3 - taki zestaw . Łykała prochy przez 2 mies i pomogło. Teraz spokój jest ale okazało sie ze od czerwca do wrzesnia urosła ponad 4 cm!!!!! Dlatego nie mart sie. Oczywiscie mozesz zrobic badania w kierunku Reumatoidalnego zapalenia stawów ale jak mała nie ma opuchniętych kolan i stawów łokciowych i palców u rąk to nie ma potrzeby. W reumatoidalnym zapaleniu stawów wystepuje równiez gorączka i to wysoka ponad 38. Pozdrawiam i jak chcesz cos jeszcze wiedziec to [pisz. Na badanie FOSFATAZY ZASADOWEJ daje skierowanie pediatra. POzdrawiam jeszcze raz i głowa do góry.

Dziekuje bardzo za przydatne wypowiedzi Co niektorzy wysmaili moj tekst ze 2.5 cm przez niemal pól roku to jest normalny rosniecie i wcale nie duzo,ze przesadzam ale jak pisalam, moja jest bardzo niska jak na swoj wiek, ma 11 lat, wygląda na 9 , i u niej to naprawde jest bardzo duzo ,tak nagly gwaltowny skok wzrostu, i tak jest wedlug mnie duzo jak na jej do tej pory etap rosniecia