Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie mam tego typu...

BLOG a dochód z reklam. Ktoś prowadzi bloga i zyski z reklam? Jak je rozliczyć?

Polecane posty

Czytałam że można się rozliczać ryczałtem ale nie bardzo mogę to ogarnąć:( .Muszę zgłosić ten fakt do urzędu zanim umieszczę reklamy na blogu?...jak uzyskam pierwszy dochód...? czy do 20 stycznia przyszłego roku? Co jeśli nie uzyskam żadnego dochodu?

up

nikt?:(

Gość znowu 10 osób pisze..,,
ryczałt to sposób rozliczen z urzędem skarbowym aby go stosować to trzeba najpierw działalność gospodarczą założyć z wszystkimi teog wadami a dopiero później wybierać sposób opodatkowania. w przypadku bloga raczej nieopłacalne. pozostaje ci siedzieć i nic nie zgłaszać oraz zapłacić ew. karę. taka moja rada. może by też reklamy mieć na zasadzie umowy zlecenia wtedy to reklamodawca płaci podatek i wysyła ci pita.

jeśli już ktoś koniecznie chce to zalegalizować to może umowa najmu powierzchni reklamowej a nie żaden ryczałt.

Gość dalfOlkaTolka
najpierw to załóż blog i sobie tym głowy nie zaprzątaj, ponieważ na 90% nie będziesz mieć żadnych sensownych przychodów z reklam. Jest naprawdę niewielka szansa, że przekroczysz próg minimalny dochodów. Śmieszne jest, że ktoś się martwi takimi rzeczami na zapas. Dzielisz skórę na jeszcze żywym niedzwiedziu, najpierw go wytrop, upoluj, a potem będziesz się martwić. Wierz mi, że jak już zaczniesz zarabiać, to znajdziesz sposób, nie określa się takich rzeczy w góry, tym bardziej nie rejestruje itd. To czysta głupota. Jak zaczniesz już zarabiać, to nie jest tak, że jeszcze przed pierwszą zarobioną złotówką musisz się określić i już od razu rozliczyć. Możesz początkowych dochodów nie rozliczać, bo to będą grosze. O ile właśnie się pojawią. Jest mnóstwo blogów, które w celach zarobkowych powstały, a zarabia jakiś ułamek 1%. Ludzie to są marzyciele i myślą, że to takie łatwe. Bzdura. Pogratuluje Ci, jeśli po roku prowadzenia bloga zaczniesz zarabiać na reklamach 10zł miesięcznie :D. Serio.

Gość niesamowitee
Ja bym to streścił w 4 słowach. Napisałaś 12 linijek zupełnie o niczym.

Gość dalfOlkaTolka
napisałam na temat :D jak masz problem z czytaniem dłuższych wypowiedzi, powyżej 4 słów to może daruj sobie takie fora. Może załóż swoje, gdzie będziesz ludziom zabraniać wypowiadać się powyżej wyznaczonych 4 słów :D hahaha

Gość niesamowitee
zdumiałem się wodą wylaną z twojego łba.Żeby aż tyle? :D:D:D

Gość dalfOlkaTolka
więc śmiało napisz w 4 słowach, to co ja napisałam w 12 linijkach :D no proszę, skoro już rościsz sobie prawo do wyznaczania obcym ludziom stylu wypowiedzi, może tylko Ty powinieś się tutaj wypowiadać :D hahaha w 4 słowach zawrzyj to samo, nie bądz gołosłowny :D

Gość niesamowitee
a masz nawet w 3: dochody będą niskie. Nic konkretnego nie napisałaś o rozliczeniach ale za to się nagadałaś jak typowa durna i tępa baba.

Gość MonikaDddd26
durny i tępy to ty jesteś, bo narzucasz innym jak mają sie wypowiadać na publicznym forum :Dhaha dawno takiego cieniasa tutaj nie widziałam. Masz nie pokolei w głowie, żyj i daj żyć innym, trochę tolerancji ograniczony bubku. :D a o rozliczeniu napisałam, tylko masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, no ale to już twój problem. Widać nie podołałeś, ale cóż, nie przejmuj się, nie jesteś pierwszym cieniasem na tym forum :D. Jak masz niskie dochody, to nie musisz się rozliczać, bo nie przekraczasz minimalnego progu dochodów. Proste? Nie dałeś rady streścić tego, a uważasz się za alfę i omegę. Typowy męski dupek :D. Siedzenie na babskim forum musi być dla ciebie istną torturą. Specjalnie napiszę rozwlekle, żebyś się pomęczył i czytał. Współczuję marnego życia męskiego dupka siedzącego na babskim forum z poczuciem, że jako jedyny umiesz się odpowiednio wypowiadać. Może napisz poradnik jak się wypowiadać na forum publicznym dupku :D :D :D. Życzę dłuuuugiego przesiadywania na babskich forach :D.

Gość zawiedziony1410
gaduły zawsze kogoś znajdą ;-)

Gość MonikaDddd26
marna riposta :D

Gość MonikaDddd26
to było do tego o wdzięcznym nicku "kurrrrrrwa musi boleć !!!!!!!!" :D

Gość maniana 11
jest suma wolna od podatku mam jeden blog, nie płace za niego i tam właściciel strony wrzuca swoje reklamy,nie mam z tego dochodu kolejne są bez reklam i jeden, gdzie ja muszę płacić

owszem jest suma wolna od podatku.Ale jeśli ale jeśli prowadzi się sprzedaż ciągłą to nie ważne jakie się ma z tego dochody,trzeba to zgłosić.Tak jak na allegro. Takie mamy przepisy. Nie trzeba zakładać działalności przy zarabianiu na blogu.Czytałam że to sie zalicza pod dzierżawę,najem. Wynajmujący mieszkanie też płaci podatek ryczałtem a nie musi zakładać z tego tytułu działalności. Zadałam takie pytania ponieważ nie wiem kiedy powinnam ewentualnie to zgłosić żeby sobie nie narobić problemów. Bo nie ważne czy mam dochód czy nie US jest czujny:(. Bo a nóż chce go oszukać. A jak to jest z sumą wolną od podatku jeśli pracuję...?Jeśli ewentualnie dochody zsumuję z tym co zarabiam na etacie to będę musiała się chyba rozliczyć z każdego grosza...

kwota wolna od podatku nie dotyczy nielegalnej działalności czyli nie mozna takich dochodów ujawniać w picie bo to samobójstwo. musisz to zrobić jako umowa najmu powierzchni reklamowej to jedyne sensowne rozwiązanie. zgłaszasz w ileś tam dni po podpisaniu umowy na reklamę. to nie jest ryczał bo ryczałt to sposób opodatkowania działalności to po prostu podatek w określonym % od wartości umowy. teraz tak zgłoszony dochód dodajesz do pitu. umowę najmu się zgłasza w usie mimo ze dochody z najmu są nieznane i trzeba o tym pamiętać. nie prościej nie zgłaszać i ewentualnie zapłacić karę jak Cie złapią ? przecież nie będą to duże sumy a prawdopodobieństwo niewielkie.

Może i można nie zgłaszać ale ja jestem cykor:(

ale to przynosi już dochody czy nie ? cykor nie cykor odłóż na kupkę 500zł na grzywnę i odkładaj po 20% od przychodów na zaległy podatek nic ci więcej nie zrobią a jak po 6 latach nie będzie kary to zyska za pierwszy rok wydasz na przyjemności :P to nie jest działalność zorganizowana nastawiona na zysk spokojnie powinno się udać.

ew. zarejestruj bloga na zagranicznym serwerze tylko nie jakimkolwiek a np. panamy łącz się tylko przez panamskie bramki ip a konto w banku załóż na wyspie wielkanocnej i po kłopocie :P kasę wypłacasz przelewając walutę np. na e-golda z e-golda do polski i jak przyjdzie urząd skarbowy to nic nie wiesz nic nie pamiętasz i dobrowolnie podasz się karze. poza tym łatwo to wyjaśnić nic nie wyjaśniając i wtedy naliczą ci zaległy podatek i karę. wszystko zrobisz przez net w końcu bloger jesteś :D