Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barrrbarrra

W PONIEDZIALEK IDE DO SZPITALA-CZY MĄŻ może odrazu wziac opiekę nad starszym dzi

Polecane posty

Gość barrrbarrra

eckiem??w domu zostaje 4 latek ktory chodzi do przedszkola, czy od dnia przyjecia mnie do szpitala mąż moze wziac opieke nad dzieckiem? i czy trzeba do tego jakies zswiadczenie lekarskie?

Gość zieloana ciżemka
ale opieke na kogo? dziecko czy ciebie?

Gość zieloana ciżemka
sorry doczytałam. ale dlaczego opieka na dziecko?? przecież jest zdrowe i moze dalej chodzić do przedszkola.

Gość barrrbarrra
no wlasnie tego tez nie wiem, czy ma wziac na dziecko ktore zostalo bez opieki ,czy na mnie....

Gość ryt47u558i
tez wlasnie nie rozumiem.....

Gość barrrbarrra
tak ale mąż pracuje na rozne zmiany i np wieczorami czy w nocy dziecko nie mialoby z kim zostac..

Gość 090-098
no ja tez nie rozumiem. Ty idziesz do szpitala, to dlaczego opieka ma byc nad dzieckiem. Ty jestes w szpitalu, mąz w pracy a dziecko w przedszkolu.

Gość ryt47u558i
ale jak bez opieki zostalo? przeciez jest mąż? chyba moze on dziecko zaprowadzic do przedszkola, pojsc do pracy, a potem odebrac? a jak myslisz, jak żyją samotni rodzice?

Gość kiolpo
moim zd opieka na dziecko w takiej syt sie nie należy. To wasz problem że mąż pracuje na zmiany, poproście babcie, sasiadke. Opieke to sie bierze na chore dziecko.

Gość katka654
ryt umiesz czytac????!!! chyba pisze ze mąż pracuje na rożne zmiany, przedszkole jest do 17 a jak on jest w pracy np na noc to z kim ma zostac??!!

Gość jukasa
ale kobieto wymyśliłaś!!! opieka bo dziecka nie ma kto z przedszkola odebrać.

Gość ostrozen warzywny
opieke sie bierze na chore dziecko zone ale pod warunkiem ze jest w domu,niedostanie opieki na zdrowe dziecko

Gość bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Opiekę bierze się wtedy gdy dziecko jest chore, mąż może co najwyżej wziąć urlop lub zwolnienie które reguluje kodeks pracy 2 dni w roku na dziecko do 14-go roku życia. A do szpitala id

Gość jukasa
to twój problem z kim ma zostać dziecko a nie pracodawcy czy państwa. Opieke bierze sie na chore dziecko a nie na dziecko którym nie ma sie kto zająć.

Gość nnnnnnnnnnzzzzzzzzzzzzuuuuuuuu
przeciez rodzicowi przysluguje okreslona iloc godzin opieki nad ZDROWYM dzieckiem. mysle ze zaswaidczenie ze szpitala bedzie potrzebne ze ty w nim jestes i ojciec spokojnie moze zostac z dziecikiem w domu. a co to kazdy musi miec rodzicow, ciotki, wojkow, caly zastep sasiadek wokol siebie???

Gość barrrbarrra
no dobrze-czyli rozumiem ze ma brac od pierwszego dnia pobytu w szpitalu opieke na mnie???to tez bez sensu, ja w szpitalu mam opieke a dziecko w domu nie jak tata ma prace na 2 zmiane...

Gość kl,.,..,
to niech mąż sobie urlop weźmie a nie opieke

Gość ryt47u558i
tak, umiem czytac. minute po Twoijej odpowiedzi, ze mąż pracuje na zmiany zapytalam, tzn. nie wyswietlil mi sie jeszcze Twoj post. Co nie zmienia faktu, ze mnie nieziemsko rozbawilas- opieka na dziecko, ktorego nie ma kto odebrac z przedszkola.

Gość kl,.,..,
maz nie moze sobie wziąć opieki nad toba skoro jesteś w szpitalu. przysługują ci dwa dni opieki nad dzieckiem zdrowym (2 dni na cały rok)

Gość ja jestem po cc
i to całe kafeteryjne kretynki mamuśki, najmądrzejsze na świecie , a nie wiedzą nic ! szczególnie ryt- idiotko wlasnie nad ZDROWYM DZIECKIEM nalezy się opieka , autorko przeczytaj tu:http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-opiekunczy/85081,Komu-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-tytulu-opieki-nad-dzieckiem-zdrowym-do-8-lat.html

Gość bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Przecież piszę że opieka nad zdrowym dzieckiem to 2 dni w roku !!!!!!

Gość ostrozen warzywny
a czego sie czwepiacie takie kurwa zycie powinno sie dostac w takich wypadkach opieke autorko maz nie dostanie opieki na ciebie jesli jestes w szpitalu , moze doatac na ciebie jak jestes w domu chora, albo na chore dziecko,teraz musi poprostu wziasc urlop.

Gość Renkaaa
Nie pomogę autorko, ale napiszę tylko, że mam nadzieję, że wszystkim tym wszechwiedzącym babom, które nie rozumieją problemu i śmieją się, że nie ma kto dziecka z przedszkola odebrać, przytrafi się taka sytuacja i może wtedy zrozumieją o co Ci chodzi.

Gość dokładnie 1000zł w prywatnym
no kurwa jasne niech sąsiadka obca baba odbiera dziecko z przedszkola, da obiad, kolację i położy spać jak mąż będzie miał drugą zmianę 🖐️ nie ma to jak logika myślenia niektórych kafeterianek

Gość dokładnie 1000zł w prywatnym
opieka nad dzieckiem zdrowym przysługuje rodzicowi np z powodu "porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej (przysługuje również rodzicom niebędącym w formalnym związku małżeńskim, lecz pozostającym we wspólnym gospodarstwie domowym)" Mimo, że w jakiś tam godzinach dziecko jest w przedszkolu to poza tym czasem to Ty sprawowałaś opiekę nad dzieckiem, teraz Ciebie nie ma, a więc to mąż przejmuje Twój obowiązek - macie sytuacje zostawić z kimś to ok zostawiacie, nie macie - opieka mu się należy - kiedy i jak musi zapytać w swojej pracy. Może być tak, że dzwoni rano mówi co i jak papierek donosi później, może być tak że zgłasza nieprzyjście do pracy, ale jedzie z Tobą do szpitala i tam dostaje papierek po czym dostarcza go do pracy od razu

Gość nooooo........
2 dni opieki nad dzieckiem może wziąć kiedy chce - nikomu się nie tłumacząc.

Gość tikal
"porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej " Jesteś matką stale opiekującą się dzieckiem? NIe znam się na tym, ale jeśli np. idziesz rodzic, ale byłaś na zwolnieniu lekarskim a przedtem normalnie pracowałaś to to was chyba nie obejmuje. Jeśli jesteś na bezrobociu lub na macierzyńskiem to chyba tak. Co myślicie?

Gość liddiiaaa
autorko najlepiej bedzie jak maz zapyta w swoim zakladzie pracy bo tutaj żadna z pań mądralińskich nie udzieli ci konkretnej odpowiedzi

Gość nie wazne czy wczesniej pracow
ala czy nie, czy dziecko w przedszkolu czy nie. Wazne ze np nocami to ona byla z dzieckiem nawet jak caly dzien mialo opieke - na ten czas ojciec przejmuje obowiazek po niej. To rodzice są PRAWNYMI OPIEKUNAMI - jeśli kogoś znajdą na zastępstwo to znajdą, ale nie ma obowiązku na zasadzie jak wyzej pisali "niech Ci sąsiadka dziecko odbierze" a jak coś się stanie to kto odpowiada? Rodzice są prawnymi opiekunami i jak jeden zająć się nie może w czasie gdy zajmował się wcześniej i nie jest to z własnego "nie chce mi sie" tylko np z powodów wymienionych wcześniej - szpital czyli tu się zgadza, drugi rodzic ma OBOWIĄZEK zająć się dzieckiem, a więc państwo ma OBOWIĄZEK zapewnić na ten czas świadczenia. Czy Panią mądralińskim się to widzi czy nie, jeśli pod opieką sąsiadki dziecku coś by się stało rodzic staje się nieodpowiedzialnym rodzicem!

A nie jest tak że dopiero jak zona wroci ze szpitala to maż moze na nią wziąć opieke? Nie można na zdrowe dziecko i na ciebie jak jesteś w szpitalu. Moze wziać urlop.A opieke to na ciebie jak wrocisz po szpitalu dodomu i będziesz na zwolnieniu wymagająca opieki czy jakoś tak. Wiem ze jak ja byłam w szpitalu to po pobycie maż 2 dni wziął czegoś takiego.Nie mogłam chodzić prawie i leżałam cały czas przez 2-3dni jeszcze.