Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona-mama

Kleszcz

Polecane posty

Gość zmartwiona-mama

Podczas kąpieli zauważyłam u dziecka kleszcza z lewej strony na wysokości żeber wielkości ziarnka kaszy gryczanej. Wyciągnęłam go, nie jestem pewna czy cały wyszedł. Teraz w miejscu ugryzienia jest czerwony obrzęk ok. 1 cm średnicy. Po wyciągnięciu posmarowałam miejsce spirytusem. Nie wiem jak długo znajdował się w ciele dziecka. Co powinna zrobić?? Będę wdzięczna za wszystkie porady.

Udac sie na pogotowie i ZAZADAC zeby podano dziecku doxycyline oraz wypatrywac czy nie ma rumienia a pozniej DOMAGAC SIE badan na bolerioze

Gość co za bezsens...............
obserwować czy nie pojawi się na ciele rumień wędrujący, już teraz chyba nic nie można zrobić

Gość marylka b.
W zeszłym roku mój wtedy niespełna roczny synek przyniósł z lasu kleszcza prawie, że w oczku. Wyjęłam, był tam troszkę czerwony ślad. Obserwowałam go parę dni czy nie ma rumienia, ale na szczęście nic się nie działo. Nie jestem pewna, ale chyba tylko obserwacja Ci pozostaje, jakby się coś działo to szybko do lekarza.

Gość marianna pe *
-mogłaś kleszcza położyć na serwetkę, zaraz by chodził i to byłby dowód ,że cały wyciągnięty -włożyć kleszcza do szczelnego pudełka..wysłać na badania , czym mógł zarazić? -teraz obserwuj dziecko,czy nie bedzie objawów grypopodobnych -tak , jak wcześniej radzą , konieczna doxyciklina!!

Gość co za bezsens...............
nie każde ugryzienie kleszcza powoduje bolerioze więc może nic się nie stanie

Gość marianna pe *
i to ważne, czy był już opity krwią bo wtedy mógł zarazić czymś

Znowu sami lekarze na forum Idz do lekarza, żeby sprawdził czy kleszcz został usunięty w całości. I przestańcie pieprzyć o doxocyklinie. Większość specjalistów uważa że ona tylko tuszuje objawy które mogłaby spowodować borelioza,a jej nie leczy. Zaufajcie lekarzom i przestańcie się wszystkiego domagać!